TORNAR

Confinada: Dia 21. La Lídia rep l'alta mèdica i torna a la feina. Fi de l'aïllament

Dietari d’una infermera igualadina aïllada a causa del coronavirus (Dia 21)

Salut
Dijous, 2 abril 2020. 21:47. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

La Lídia —nom fictici— és d'Igualada, és infermera i vol mantenir l’anonimat. Té quaranta-cinc anys i en fa 23 que treballa en l'àmbit de la salut a l'Anoia. Aquest divendres, 13 de març, la direcció del centre on exerceix li ha comunicat que ha d'estar aïllada, al seu domicili, sense anar a treballar i sense sortir a l'exterior. Com a mínim, durant els catorze dies següents. El motiu: quatre dies abans, el dilluns 9 de març, havia atès un pacient que, finalment, va donar positiu en COVID-19. Coronavirus. La Lídia no té cap símptoma de la malaltia. L'aïllament és, segons els responsables —tal com han fet amb altres professionals—, per precaució i per evitar possibles contagis, especialment en un territori, la Conca d'Òdena, on sorgeix un focus important de la propagació de l’epidèmia; una zona, amb més de 67.000 habitants, que el Departament de Salut ha qualificat de clúster del virus.

La Lídia és una bona amiga, i veïna, i li proposo compartir aquesta experiència d'aïllament amb els lectors, tot comentant la situació que es viu i pateix al país i, especialment, a la Conca d'Òdena. Quin és el dia a dia d'una professional de la salut aïllada pel coronavirus? Com serà la relació amb els familiars? Quines són les seves preocupacions i els seus neguits? Com veu, doblement confinada, els procediments que s'estan realitzant? I el comportament de la ciutadania? Quan el sistema està sota límits, com viurà la situació aquesta professional de la salut, des de casa, sense poder fer res, sense poder cooperar amb els seus col·legues quan el sistema a la comarca està saturat? Aquest és el dietari d'una infermera aïllada, a casa, a causa del COVID-19.

Amb la Lídia compartim l'abonament d'un gimnàs, a Igualada. Fa uns dies, quan el coronavirus era una paraula estranya, que ens arribava de fora —des de la Xina i des d'Itàlia—, i ens ho miràvem amb curiositat; quan ni tan sols, a priori, era una amenaça per als igualadins, li vaig preguntar si aniria al gimnàs, aquella tarda. Vaig pensar que hi podíem anar junts. Em va contestar, pel whatsapp, "jo no aniré al gimnàs fins que passi tot això. No és prudent".

Pocs dies després, l'11 de març, l'Ajuntament d'Igualada feia un pas i decretava la suspensió, inicialment per un període de quinze dies, de les activitats públiques organitzades per l'ajuntament i totes les activitats organitzades, bé siguin públiques o privades, en instal·lacions municipals i en la via pública. El consistori igualadí també recomanava la suspensió de totes les activitats organitzades per entitats privades que fossin prescindibles. El batlle d'Igualada, Marc Castells, també recomanava als centres educatius de la ciutat la suspensió de les jornades de portes obertes, previstes per aquests dies i, sobretot, recomanava a la ciutadania el seguiment dels consells i instruccions de les institucions i que reforcessin les mesures de prevenció, extremant la higiene i evitant les aglomeracions de persones.

Alguna cosa es coïa… Els periodistes ens vam aplegar a l’Ajuntament d’Igualada, on s’havia pràcticament confinat un comitè de seguiment, format pels batlles i batllesses de la Conca d’Òdena, tècnics municipals, caps de les policies locals, membres de la Creu Roja, entre altres. Aquesta mena de gabinet de crisi es reunia en una sala, al voltant d’una gran taula. L’estança era com una peixera, amb una paret de vidre, a través de la qual els periodistes podíem veure les mirades dels participants. Es copsava la tensió, que presagiaven males notícies…

I els resultats van arribar… Al vespre, el departament de Salut anunciava la detecció d’un brot de concentració de casos de coronavirus a Igualada. Hi havia 20 casos confirmats, 8 dels quals eren treballadors de l’àmbit de la salut de l’Hospital d’Igualada. També s’estaven investigant els contactes directes de les persones que havien donat positiu: 250 contactes, dels quals 200 eren professionals sanitaris.

Davant d'aquesta situació, excepcional al país, es decretava el tancament de totes les escoles bressol, escoles i instituts d'Igualada, Jorba, Santa Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí i el Campus Universitari d'Igualada. La mesura afectava 15.400 alumnes i 1.400 docents. També es tancaven els Casals Cívics de la Generalitat de Catalunya, que se sumaven als equipaments cívics municipals, que havien tancat hores abans.

La Lídia m'explica que els dies previs a l'anunci del confinament "teníem caos d'informació. A l'hospital estaven malament". Una d'aquestes nits prèvies al decret que confinava la població de la Conca d'Òdena, va fer guàrdia a l'Hospital d'Igualada. El dilluns 9 de març, visitava a domicili a dues persones. "Estic pendent dels resultats de dos pacients que vaig anar a veure a domicili. A veure si surten negatius, però van empitjorar molt ràpidament. Aquesta nit ha estat molt fort", m'escrivia per whatsapp l'endemà de la guàrdia.

La infermera igualadina, a casa seva, comunicant-se amb les seves companyes

Divendres 13. Primer dia d’aïllament.

Els resultats han arribat. Un dels pacients que va visitar la Lídia ha donat positiu de COVID-19 i la infermera igualadina ha de romandre aïllada a casa seva, com a mínim, les pròximes dues setmanes.

Els municipis de la Conca d'Òdena estan confinats. Més de 67.000 veïns i veïnes d'Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena veuen limitada la seva mobilitat. No es pot entrar ni sortir d'aquesta àrea, en una mesura excepcional presa pel Govern i adoptada "per responsabilitat" pels batlles i batllesses del territori.

Les grans superfícies comercials i les farmàcies ofereixen imatges caòtiques: prestatges de productes de primera necessitat... i de paper higiènic (!) absolutament buides, cues de gent intentant aconseguir mascaretes. Exhaurides. Mentrestant, els ajuntaments insisteixen en el fet que els ciutadans es quedin a casa i que només surtin en cas d'extrema necessitat. Prop de 200 agents dels Mossos fan controls a totes les entrades i sortides de la Conca d'Òdena. Els carrers dels quatre municipis són buits. Tots els establiments —exceptuant les farmàcies i els dedicats a l'alimentació—, tancats. La majoria dels veïns i veïnes segueixen, responsablement, les indicacions de les institucions. El nombre de casos positius a Igualada puja fins als 58. Hi ha les 3 primeres víctimes mortals.

És el primer dia d'aïllament per a la Lídia, una llarga jornada que dedica, principalment, a gestionar assumptes domèstics. Fa una neteja intensiva al pis, les habitacions, la roba, els estris de cuina... També ho comunica a la seva família. Ho fa per telèfon, evitant tota mena de contacte físic.

La Lídia viu amb la seva filla, una adolescent, que pot conviure amb la seva mare, però seguint una sèrie de normes i mesures. Al pis hi ha dos banys, a partir d'ara, un per a cadascuna. Els estris de cuina també seran d'ús personal. Usen desinfectant tèxtil i maximitzen la higiene personal, sobretot les mans. Renten la roba i els plats a temperatures més altes que habitualment i ventilen el pis tres cops al dia. Entre altres mesures, la més important: han de mantenir una distància prudencial, evitant el contacte. Això, per a una mare, és dur. La filla serà l'encarregada de baixar les escombraries i, puntualment, fer les compres i encàrrecs indispensables. Els seus pares, amb els qui matí i tarda es passen per telèfon l'informe diari —"el parte", com diuen de broma, per trencar el gel—, li deixen diàriament, la bossa del pa a la porta de l'entrada.

Dissabte 14 de març. Segon dia d’aïllament.

La Lídia no té símptomes. Els va tenir el diumenge abans: "febrícula, malestar general, em sentia molt aixafada", explica. Fa un autocontrol constant. Es pren la temperatura corporal diverses vegades al dia. Es comunica telemàticament amb els seus companys i companyes de feina. Les que encara poden treballar... Ella es troba bé, i tot i que ha d'assumir que ha de seguir, preventivament, un aïllament forçós, veu com els seus companys treballen en condicions extremes.

La Lídia explica que els professionals ho donen tot, acaben les jornades exhausts, físicament i emocional. Destaca que, en aquestes situacions crítiques i extraordinàries, "és essencial el treball en equip: administratives, infermeres, llevadores, metgesses, odontòlogues, personal de la neteja, TCAI, treballadores socials, zeladores... Tots s'ajuden i fan pinya". Aquesta situació, remarca, "fa que hi hagi més cohesió professional i que, d'aquesta, en sortirem més reforçats".

Tot i l'hermetisme, alguns professionals sanitaris han criticat la manca de recursos, especialment materials, per atendre els afectats, el nombre dels quals va creixent dia a dia. A l'Hospital d'Igualada han tancat algunes àrees i serveis per recol·locar el personal a les plantes on s'ubiquen els afectats pel COVID-19. La Lídia critica la manca d'informació que han tingut els professionals. "No estàvem plenament informats de la magnitud de la situació. Inicialment, sabíem que l'atenció requeia en les persones que havien viatjat a zones de risc o que havien estat en contacte amb persones diagnosticades; aquesta era la premissa per aïllar les persones amb símptomes. Però després hem anat veient que hi ha més persones malaltes...", manifesta la Lídia, que remarca que "sabíem que hi havia els quatre primers casos i sabíem que l'endemà anàvem a treballar i que segurament n'hi havia més, però no ens sentíem plenament informats".

A la Lídia, el sostre de casa li cau a sobre. Ella és responsable i sap que s'ha de quedar a casa. No para d'enviar recomanacions a amics i coneguts a través del mòbil. Però, malgrat tot, com la majoria de professionals, vol que li facin les proves, que surtin negatives, li aixequin l'aïllament preventiu i pugui tornar a treballar, a primera línia, i aportar el seu granet de sorra per donar suport als seus col·legues sanitaris i donar assistència a la comunitat, amb l'objectiu de reduir la corba de creixement de les persones infectades pel COVID-19 a la Conca d'Òdena. La xifra d'infectats ha pujat, a la zona zero del coronavirus a Catalunya, fins als 67 casos positius, 41 dels quals són professionals de la salut. Precisament, el Secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha anunciat que s'ha identificat l'origen d'aquest brot al clúster de la Conca d'Òdena: es tracta d'una infermera de l'Hospital d'Igualada

Aquest dissabte, els responsables municipals, acompanyats pel director de Creu Roja Catalunya, l’igualadí Enric Morist, han anunciat un paquet de mesures socials per garantir l'accés a l'alimentació i l'atenció dels col·lectius més vulnerables.

És dissabte. Els carrers i places d'Igualada, habitualment plens de gent i activitat, estan pràcticament deserts. El mercat municipal també. Alguns ciutadans, trencant les recomanacions, aprofiten el dia assolellat per sortir a caminar, a passejar el gos, pel voltant del riu Anoia o l'Anella Verda.

Diumenge 15 de març. Tercer dia d’aïllament.

Arriba diumenge. S'anuncien mesures dins un primer pla de xoc per a petites i mitjanes empreses i autònoms, amb l'objectiu de suavitzar l'impacte en aquest sector de l'aparell productiu. A la compareixença, que el gabinet de crisi preveu fer diàriament a Igualada per donar el m`paxim d'informació a la ciutadania, hi participa la consellera d'Empresa i Coneixement del Govern, la igualadina Àngels Chacón, que també es troba confinada a la capital de l'Anoia. La consellera afirma que "cal protegir la salut de la gent, però també mitigar l'impacte que pot patir la Conca d'Òdena, que és un territori ara confinat i amb molt pes de la indústria" mentre que el batlle igualadí, Marc Castells, alerta que "si no actuem, hi podria haver una allau d'expedients de regulació temporals d'ocupació. Si no ens movem, podríem passar a un 50% d'atur".

Quatre persones amb coronavirus han mort a Catalunya en les darreres hores, totes elles relacionades amb el brot del clúster de la Conca d’Òdena, on el total de morts puja fins a les set víctimes. A Igualada ja hi ha 70 casos positius confirmats, tres en estat greu. A Catalunya es comptabilitzen 903 casos de coronavirus i 12 persones han perdut la vida a causa de la pandèmia. Del total de casos positius hi ha 72 professionals sanitaris, 41 a l’Anoia.

La Lídia segueix aquestes informacions a casa, a través de la televisió i, sobretot, pel mòbil. Segueix els mitjans locals i nacionals, però el seu mòbil treu fum pels canals de professionals que comparteix a les xarxes.

La Lídia explica que els professionals de la salut estan preocupats. Que, més enllà de la situació d'on ve el sector, de la precarietat laboral, de la manca de personal i de material, de les retallades que han patit des del 2010, el sistema està preocupat per fer front a la crítica situació que es viu al país i, especialment, a la Conca d'Òdena.

Aquest diumenge, la Lídia havia de fer guàrdia al seu centre. Els Centres d'Atenció Primària de Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí han tancat per centralitzar els serveis a Igualada. També ho ha fet el CAP de Capellades, per concentrar-ho tot a Piera.

Avui, després de demanar-ho, li han fet la prova. Consisteix en un frotis al nas i a la gola. Els resultats, si tot va bé, els sabrà en tres dies. Dimecres. "No entenc, és inadmissible, que els polítics es facin la prova —molts d'ells, amb resultat positiu— i jo, com molts professionals, hem d'esperar tres dies, aïllats a casa, sense poder fer res. Quina barra!" es queixa la infermera igualadina, que insisteix que espera que els resultats siguin negatius "per tornar a treballar, perquè a casa no hi faig res i només pensar el que hi ha a fora... i jo estant al sofà, sense poder ajudar, és molt dur. Estic amoïnada perquè una professional tancada a casa és una professional menys als centres de salut".

La infermera igualadina remarca la importància de rentar-se bé les mans

Dilluns 16 de març. Quart dia d’aïllament.

Aquesta nit passada a la Lídia li ha costat dormir. S'ha despertat a les cinc i ja no ha aclucat els ulls. Hores abans, el govern espanyol anunciava que prenia el control absolut per fer front al coronavirus, centralitzant totes les competències i posant en perill les actuacions que s'han dut a terme fins ara a Catalunya i, molt especialment, al clúster de la Conca d'Òdena, un territori on, les institucions, no cessen la seva activitat per canviar el sentit de la corba d'afectats i intentar minimitzar l'impacte social i econòmic del confinament: entre altres mesures, avui s'han obert dos corredors per a l'entrada i sortida de mercaderies en dos extrems de la zona confinada i s'ha arribat a un acord amb una entitat privada per a l'ús, com a "hospital de campanya", en cas que fos necessari, d'un equipament que s'havia d'inaugurar pròximament com a residència d'avis, amb una capacitat de 90 llits.

Aquest dilluns ha començat un assaig clínic per tractar de reduir les infeccions del coronavirus. El clúster d'Igualada, pel seu alt nivell d'afectació, és una de les dues zones on es realitzarà l'assaig, que es farà a unes 195 persones que han donat positiu de COVID-19 i a uns 3.000 contactes.

És el quart dia d'aïllament per a la Lídia, que pateix aquest doble confinament. Per a ella, la decisió presa pel Govern de confinar els veïns de la Conca d'Òdena "és excel·lent, molt encertada i necessària, però ha d'anar acompanyada de suport, d'ajudes econòmiques, especialment a les petites i mitjanes empreses i als autònoms". També s'ha de donar suport als comerciants del sector de l'alimentació que, per a la Lídia, "tot i les mesures que prenen, s'exposen molt al contagi".

La infermera igualadina pensa que, en part, la ciutadania està responent bé, tot i que encara es veuen actuacions incomprensibles. "Es veu poc moviment pels carrers, sobretot perquè han tancat els bars... Però hi ha gent que, potser perquè està cansada d'estar tancada a casa, surten a caminar pel bosc o pels camins. No ho han de fer. La gent s'ha de quedar tancada a casa, sense sortir!".

Sobre l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, que ha agafat les regnes absolutes de la situació, la Lídia explica que “esperem que no afecti el confinament del clúster igualadí i tot el que s’està fent fins ara. És bàsic que ho tinguem controlat”.

Dimarts 16 de març. Cinquè dia d’aïllament

La xifra de casos positius i de morts va pujant a l'Anoia, que continua sent el focus on el virus actua amb més virulència al país. En les darreres hores, Catalunya ha sumat 23 noves víctimes mortals, passant de 18 a 41. A la Conca d'Òdena se n'han sumat dos més, i ja són 14. Les dades que actualitza cada tarda, diàriament, el departament de Salut, mostren que el nombre de positius creix notablement a Catalunya però que tot sembla indicar que s'estanca al clúster anoienc. En les darreres hores a Catalunya s'han sumat 472 casos nous en un dia, mentre que a Igualada només se n'han registrat 3 més, passant de 85 a 88. D'aquests, 6 estan en estat greu i 48 són professionals de la salut. Aparentment, sembla que el confinament pot començar a donar els seus fruits. Tanmateix, a través de les xarxes o directament als mitjans locals i nacionals, diversos ciutadans —la majoria, familiars de víctimes de l'epidèmia— denuncien que no els han fet el test i que han de passar la quarantena aïllats a casa. En aquest cas, les xifres podrien ser molt diferents que les oficials...

A l'Ajuntament d'Igualada l'activitat de l'equip de crisi no cessa: un vehicle amb megafonia recorre els carrers de la ciutat emetent missatges de recordatori sobre les mesures de confinament i prevenció del coronavirus; es posa en funcionament un Punt de suport a l'empresa, per resoldre dubtes relacionats amb l'activitat econòmica i empresarial del territori i es fa una neteja especial de la via pública amb uns desinfectants especials. Novament, al costat del director de Creu Roja Catalunya, l'Enric Morist, que treballa, braç a braç, amb els batlles i batllesses de la Conca d'Òdena, s'han anunciat noves mesures socials, entre les quals cal destacar el repartiment d'unes targetes moneder a les famílies que gaudeixen de beques menjador, amb l'objectiu d'assegurar-los una alimentació saludable durant el confinament. Paral·lelament, dues clíniques privades han ofert els seus espais per convertir-los, si es requereix, en hospitals de campanya, i diversos hotels han posat a disposició dels ajuntaments les seves habitacions per acollir el personal sanitari. Marc castells ha declarat que "aquesta allau d'episodis de coronavirus l'estem combatent amb una allau de solidaritat".

Avui és el cinquè dia d'aïllament de la Lídia. Compta les hores, que passen molt lentament, perquè arribi dimecres, el dia que, en principi, li han de donar els resultats del seu test. Mentre, continua en contacte directe amb les seves companyes, va copsant el dia a dia de la gestió de la crisi. També segueix atentament les xarxes. Em pregunta si llegit una piulada molt interessant a Internet. És d'un metge que fa una crítica rotunda a la gestió del govern espanyol de la crisi del coronavirus. Em passa l'enllaç. No és un metge qualsevol. És l'Oriol Mitjà, metge i investigador especialitzat en malalties infeccioses, de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que lidera el primer assaig clínic que es fa de l'epidèmia al nostre país i que té el focus d'Igualada com un dels dos centres de proves. En un fil, Mitjà exposa que "El comitè d'emergència espanyol hauria de dimitir. El país és a l'UCI i el metge que l'ha tractat ha comès massa errors. Val més de canviar de metge mentre encara hi som a temps." "La negligència —continua Mitjà— s'ha manifestat amb la reiterada manca d'anticipació i la incapacitat de predir una epidèmia que era evitable i que, com que no es va evitar, ha generat una crisi de salut pública sense precedents. La comunicació opaca i proteccionista ha estat enormement perjudicial perquè ha impedit la planificació i la preparació per a aquesta situació. Les mesures que s'han receptat aquests dies són adequades però insuficients. S'ha de frenar la taxa de reproducció del virus de seguida. No es pot perdre ni un segon més en dubtes en la presa de decisions. S'ha d'aturar tot dues setmanes. El confinament ha de ser total (a excepció dels treballadors de serveis bàsics i d'alimentació). Imatges de transports públics plens mostren que els nostres responsables continuen sense entendre la gravetat del problema."

La Lídia coincideix absolutament amb l'opinió de Mitjà, remarcant que "les mesures que ha pres i està prenent el govern espanyol són insuficients". La infermera igualadina critica que "no fan cas als científics, fan més cas als militars que als científics!" afegint que "està molt bé que aquí, a Catalunya, comptem amb científics i experts, com l'Oriol Mitjà i altres, que estan al capdavant”.

La Lídia pensa constantment en el personal que treballa a l'hospital i en els Centres d'Atenció Primària. Els seus companys i companyes. Avui, m'ha parlat de les persones que tenen cura de la neteja, unes treballadores que passen desapercebudes però que tenen un paper molt important en tot aquest engranatge. "Cada vegada que algú amb símptomes —que encara no sabem si tindrà o no el COVID-19— entra en una zona, després han de netejar-ho tot, de dalt a baix, fins a l'últim racó. Aquestes professionals han hagut d'aprendre, a marxes forçades, noves mesures, han hagut d'aprendre a protegir-se amb equips especials, als quals no estaven acostumades, ja que, habitualment, només treballaven amb guants. Han de treballar amb un material incòmode. Costa molt respirar amb aquestes mascaretes" explica la Lídia, que reconeix que "aquestes treballadores estan fent una gran tasca, una feina essencial i de molta responsabilitat, ja que també estan exposades al contagi”.

Dimecres 17 de març. Sisè dia d'aïllament

Dimecres. Sisè dia d’aïllament per a la Lídia. Avui, en principi, ha de rebre els resultats del test que li van fer diumenge. Les hores passen, avui, encara més lentes. Neguit.

Amb la Lídia comentem les novetats del dia, que no cessen de sortir des de les fonts oficials. Al migdia, des de l'Ajuntament d'Igualada; també del govern espanyol i, a la tarda, del Departament de Salut, que posa al dia el comptador d'afectats. Avui, aquesta xifra s'ha enlairat considerablement. Al focus del virus a l'Anoia s'ha passat dels 88 casos positius fins a 207, i només s'ha afegit una víctima al nombre de morts, que ha passat de 14 a 15 en les darreres hores. A Catalunya, el nombre de víctimes mortals ascendeix fins a 55 persones i ja hi ha més de 2.700 casos positius, 836 dels quals en la darrera jornada. Dels 207 positius d'Igualada, 91 són professionals de la salut, com la Lídia. Comentem que, possiblement, un dels factors d'aquest augment és degut al fet que s'estan donant a conèixer els resultats dels tests fets als professionals. A l'Anoia surten les primeres víctimes mortals registrades fora del perímetre confinat de la Conca d'Òdena: sis ancians d'una residència de Capellades han mort a causa del virus. A l'Anoia, especialment a la zona zero, la solidaritat d'entitats i empreses creix paral·lelament al nombre d'expedients de regulació d'ocupació temporal.

Avui la Lídia m'ha explicat com s'organitzen els professionals dels centres sanitaris de l'Anoia. Els Centres d'Atenció primària (CAP) passen a ser centres d'atenció immediata, evitant qualsevol mena d'aglomeracions. Els centres han de posposar totes les activitats que puguin demorar-se i potencien les activitats no presencials, l'atenció telefònica i l'e-consulta, utilitzant el teletreball sempre que sigui possible i amb la col·laboració de tots els professionals. D'aquesta manera, el personal dels centres han de procurar convertir totes les consultes presencials possibles en no presencials, limitant al màxim la presència de pacients no malalts als centres. Els pacients que hi acudeixin, han de romandre-hi el temps imprescindible. La Lídia també explica que tots els pacients que acudeixin als centres amb símptomes de febre i/o d'infecció respiratòria, han de posar-se una mascareta quirúrgica i hauran d'ubicar-se en una zona separada de la resta de pacients. En aquest espai, també han de mantenir una distància de superior a 2 metres entre els pacients amb sospita d'infecció de COVID-19.

La Lídia remarca que, excepcionalment, degut a la situació especial d'emergència en què ens trobem, CatSalut permet donar-se d'alta a La meva Salut per telèfon. Desde La Meva Salut i a través de la e-consulta podreu contactar directament amb el vostre metge i descarregar les vostres receptes, entre altres coses. Es pot fer trucant gratuîtament al 900053723, de dilluns a divendres, de 8h a 20h. També es pot fer a través d'aquest enllaç.

Ho deixem per demà. Avui ha estat un dia llarg i intens. La Lídia està cansada. No ha rebut els resultats del test. Els equips de futbol de la lliga, sí. Potser demà…

Dijous 19 de març. Setè dia d’aïllament. El test ha donat positiu

Han arribat els resultats. Positiu. "M'ho temia", reconeix la Lídia, que m'explica que està "xof, molt xof". "Tenia tots els números", assumeix resignada. No té febre, però se sent molt cansada, es cansa de seguida i nota una cremor al pit. Li han demanat que elabori una llista amb els contactes que ha tingut els darrers dies. Sóc a la llista. La seva filla adolescent continuarà convivint amb ella, per precaució, tot extremant al màxim les mesures preventives, ja existents. Li han proposat participar en l'assaig clínic liderat pels investigadors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet. L'objectiu d'aquest assaig és que els afectats no puguin transmetre el virus i, a la vegada, que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia. L'estudi consisteix a subministrar un antiretroviral als contagiats per reduir la càrrega vírica i reduir el període de transmissió, que ara s'acosta a les dues setmanes. A més, els contactes, rebran hidroxicloroquina, un medicament antimalàric amb el qual es podrien protegir de la possible infecció per Covid-19. L'estudi, com ja vam comentar en aquest dietari, es farà amb casos positius de l'àrea d'influència de l'Hospital Trias i Pujoli i al clúster la conca d'Òdena, on es concentra, fins ara, el principal focus de contagi del país. En aquest assaig clínic català hi participaran prop de 200 casos positius i diversos contactes de cada persona infectada. En total, unes 3.000 persones hi prendran part. Des del departament de Salut esperen tenir els primers resultats d'aquí a unes tres setmanes, aproximadament.

Aquest migdia, la Creu Roja ha portat més de 8.500 quilos d'aliments per nodrir punts de distribució per a les persones en major risc d'exclusió social. A Igualada, quan encara ressona la cassolada que ahir al vespre van fer els veïns des dels seus balcons contra el Borbó, la policia municipal ha començat a denunciar els veïns que vulneren les normes del confinament.

La Lídia, mentre repassa els possibles contactes que ha tingut, es passa el dia enganxada al telèfon, explicant als seus familiars, amics i companys i companyes de feina, que el test ha sortit com es temia. Desitjava, com hem llegit en aquest dietari, que sortís negatiu per poder tornar a la feina, a donar un cop de mà als seus companys i companyes, que han de fer front, heroicament, a aquesta situació tan excepcional. De moment, no podrà fer-ho. Participarà en aquest assaig clínic pioner. Aquesta també és una manera de col·laborar. Gràcies, Lídia!

Divendres 20 de març. Vuitè dia de confinament

Han passat 24 hores des que van comunicar a la Lídia que era positiva en COVID-19. "Estic més resignada. He de resignar-me" m'explica aquest vespre. Sobre la convivència amb la seva filla, l'Eva -també, com el de la seva mare, és un nom fals, per preservar la seva identitat, la Lídia reconeix que "és molt difícil viure tantes hores, tants dies lluny de la teva filla, encara que estigui a casa. Estem molt separades físicament i seguim moltes mesures", afegeix, confessant que "aquesta situació és molt dura per a una mare... i també per a una filla". La Lídia es troba "bé, tot i que amb molt cansament". "Em sento angoixada perquè les meves companyes s'estan reorganitzant, estan treballant d'una manera molt diferent de l'habitual, i jo estic aquí tancada sense poder fer res. S'organitzen i treballen molt bé, però fa molts dies que són a primera línia d'una gran intensitat i, a més, no veus el final, no saps quan acabarà. M'expliquen que sempre arriba un moment que t'enfonses, però sempre acabes aixecant-te i tires endavant, sobretot gràcies al suport i solidaritat de les teves companyes, més gran que mai" explica la Lídia, afegint que "em sap greu no estar al seu costat, estar lluny d'elles. Elles ho estan vivint, ho estan patint i jo només ho estic sentint". La Lídia em comenta el cas d'una companya, que té els fills i els néts fora de la zona confinada i no els pot veure. Li explica, per telèfon, que malgrat la situació, sort en té de la feina. "Jo tinc la filla amb mi, al meu pis, encara que l'hagi de veure de lluny, i no puc anar a treballar. Pujo per les parets...". La infermera igualadina s'emociona explicant-me que "em truca molta gent, moltes companyes s'interessen per mi, em diuen que em cuidi, que em recuperi... Saben que algunes acabaran caient, tard o d'hora i jo els faré el relleu. Avui, dues companyes, han donat positiu".

Mentre, a fora, a totes les llars d'Igualada, el tema de conversa és el mateix: un dinar. Segons ha informat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, al costat de la consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés, després d'una investigació duta a terme per 4 experts epidemiòlegs, s'ha determinat que l'origen del brot del clúster d'Igualada prové d'un dinar, celebrat el passat 28 de febrer i en el qual es van aplegar més de 80 persones —la majoria professionals de l'Hospital d'Igualada— per acomiadar precisament un treballador del centre que es jubilava. Segons els responsables de Salut Pública de Catalunya, el 9 de març es va declarar el primer brot a Igualada: es tractava de 5 casos d'una mateixa família. Una de les infectades era una professional de l'Hospital d'Igualada, que també havia assistit al dinar. Aquesta persona, segons el departament, va contagiar els membres de la seva família i a diversos assistents al dinar, companys seus. A partir d'aquí, es van obrir dues línies de contagi: una, dins l'Hospital d'Igualada; i una segona, que s'ha expandit en el marc de la Conca d'Òdena, que tres dies després quedaria confinada.

Poques hores després, la infermera que, presumptament, hauria originat el brot al clúster de la Conca d'Òdena, ha trencat el silenci per desmentir aquesta informació, demanant una rectificació a la conselleria. "Jo vaig ser contagiada per una font desconeguda, però ni jo mateixa ni ningú de la meva família hem viatjat a Itàlia" i ha afegit que "s'ha especulat que jo vaig assistir a aquell dinar, però aquesta afirmació és falsa". La infermera, que es troba molt afectada perquè ha perdut dos familiars ha explicat, sobre la seva actuació com a professional sanitària, que "en el primer moment que vaig tenir símptomes de malaltia vaig anar al CAP. Allà no van sospitar que pogués tenir COVID-19 ni se'm va fer cap prova en aquell moment. Al CAP em van donar la baixa i no vaig tornar a treballar fins que no vaig tenir l'alta mèdica. Crec que en tot moment vaig actuar correctament i no crec correctes les difamacions que circulen sobre alguna actuació imprudent per la meva part." La infermera -que vol romandre en l'anonimat- ha aprofitat les seves explicacions per "donar ànims al personal sanitari i agrair la seva feina”.

Aquest divendres, el departament de Salut ha anunciat un "contingent especial" per a l'hospital igualadí, que comptarà amb el suport de l'Hospital de Bellvitge. La consellera Vergés ha avisat "que continuaran creixent els casos positius". El batlle igualadí s'ha sumat a l'alerta de la consellera igualadina advertint que "el virus no para per cap de setmana", demanant als veïns i veïnes que no relaxin les normes de confinament els pròxims dies.

La Lídia, al balcó de casa seva

 

Dissabte 21 de març. Novè dia de confinament

Després de dies de calma tensa, avui ha esclatat la primera polèmica. David Roncero, el metge del servei d'urgències de l'Hospital d'Igualada que va detectar el brot inicial del coronavirus en aquest centre, ha publicat una carta a La Vanguardia. En aquesta missiva, el metge afirmava que "el brot s'ha atribuït erròniament a una infermera treballadora de l'hospital", una infermera que, segons Roncero, "és una víctima de l'epidèmia". El metge critica la gestió que s'està duent a terme davant la crisi assenyalant que "hi ha decisions que s'haurien de prendre sense dilació, que depenen de polítics i alts tècnics sanitaris, que no s'estan prenent i que ocasionaran un elevat nombre de morts" afegint que "Les dades de gestió els tenen altres persones. Són decisions difícils i desagradables, com les que estem prenent cada dia en el nostre treball. És hora que els polítics també les assumeixin i facin el seu".

Mentre alguns s'entossudeixen a buscar culpables, o en saber en quin restaurant es va fer el famós dinar, la Lídia passa el seu novè dia tancada a casa seva. Hem comentat la carta del metge i la Lídia celebra que "surti algú a defensar públicament aquesta infermera que, com escriu el metge, també és una víctima". La Lídia reconeix que "en qualsevol situació de crisi sempre es busquen culpables, però voler culpar una persona individualment com han fet alguns, ho trono fora de lloc". La infermera igualadina assenyala que el metge "ha estat molt valent, quan critica la gestió dels polítics en aquesta crisi. Fa dies, ningú es creia tot el que vindria, el que estava venint. Jo ja veia que alguna cosa es coïa, però no ens van preparar, no hi havia material suficient. En el seu moment no es van prendre les decisions, ara sí, ara correm-hi tots... Inicialment, el que prevalia era el criteri epidemiològic: les persones que havien viatjat a les zones on hi havia coronavirus o les persones que havien estat en contacte amb altres que havien donat positiu; no hi havia cap altre criteri. Després van veure que hi havia avis a casa amb coronavirus. I no s'ho pensaven. Ningú ens va alertar que això estava passant, perquè no estava fent proves a aquesta gent, perquè el que prevalia era el criteri epidemiològic."

Avui és el novè dia d'aïllament de la Lídia a casa seva i ja han passat 48 hores des que li van confirmar el positiu en COVID-19. La Lídia continua tenint els mateixos símptomes: cansament i ofec quan fa un lleuger esforç. No té febre. "He d'estar així catorze dies, des dels primers símptomes i he de fer dos frotis de control: un, passades aquestes dues setmanes, i l'altre dos deies després. Si els dos surten negatius, me'n vaig a treballar", explica la infermera. Incertesa. No se sap si es trobarà, com ara, o podrà empitjorar durant aquests dies que falten per a aquests dos tests o els símptomes poden empitjorar. "Només hi ha una predicció estadística. Puc empitjorar, o no, perquè encara estic dins el període de risc" explica.

Avui, el batlle igualadí Marc Castells, en nom dels batlles i batllesses de la Conca, ha avançat els canvis organitzatius que afectaran els serveis assistencials al territori confinat. S'ha instal·lat una carpa, a l'exterior del CAP Anoia, que servirà com a punt d'atenció sanitària, amb l'objectiu de convertir-se en un espai més de consulta accessible a peu de carrer, atendre casos de baixa complexitat, donar una millor atenció, i alhora rebaixar la saturació de l'Hospital d'Igualada. D'altra banda, el CAP de Montbui romandrà tancat mentre que al CAP de Vilanova del Camí se centralitzaran les consultes relacionades amb pediatria, odontologia, atenció a la dona i treball social. També s'ha reforçat l'atenció a les residències de gent gran i el seguiment telefònic a les persones en situació de risc.

Segons Salut, aquest dissabte s'han registrat 69 nous morts per coronavirus a Catalunya, elevant la xifra de víctimes a 191. Al focus d'Igualada, no s'ha sumat cap mort més. N'hi ha, fins ara, 28. Pel que fa a les persones infectades, en les darreres hores s'han conformat 501 positius nous, que fan que el total d'afectats pel COVID-19 al país ja arribi a 4.704 persones, de les quals 449 estan en estat greu. A la Conca d'Òdena el total d'infectats arriba als 220 casos. A Catalunya hi ha 610 professionals de la salut que han donat positiu, 91 a Igualada.

Diumenge 22 de març. Desè dia de confinament

Diumenge. Confusió. La majoria dels veïns d'Igualada ja no saben si avui és diumenge o dilluns... Normalment, cada diumenge, els carrers i places s'omplen de gent voltant, fent el vermut... Els parcs, sobretot el Parc Central, l'entorn del riu, l'Anella Verda, semblen la rambla, plens de gent, de famílies, passejant, fent esport o jugant. Aquest diumenge, el segon del confinament, la ciutat és morta. Passa un cotxe. Algú que va a fer un encàrrec. Es compten amb una mà. Però sempre hi ha algun incívic. Dissabte, un home era advertit per la policia municipal d'Igualada quan el van enxampar fent esport, precisament, al Parc Central, incomplint les normes del confinament. L'home va ser detingut després d'encara-se als agents i intentar fugir.

Hem comentat aquesta notícia amb la Lídia. Ella porta deu dies tancada rigorosament a casa. “Tenim la sort, el privilegi, de tenir la llibertat de poder fer el que volem al llarg de l’any. Ara estem en una situació excepcional i si es demana a la gent que es quedi a casa, doncs s’ha de complir. La gent ha de ser responable, per a ells mateixos i per a la resta” demana la Lídia, que afegeix que “entenc que la gent pugui atabalarse-se, però hem de ser conscients de la situació que vivim i, si ho fem bé, després recuperarem i gaudirem d’aquella llibertat que ara hem perdut”. “Si no ho fem així, això serà molt més llarg i hi haurà més disgustos” adverteix la infermera. “Sé que és molt difícil… jo mateixa puc ser la primera atabalada”, assenyala la Lídia, “però si la gent es troba bé, a casa, pot fer coses amb la família. Jo no puc fer coses amb la meva filla, l’Eva, perquè hem de mantenir sempre una distància prudencial i prendre moltes precaucions, però la gent que està bé, que no ha de passar la majoria d’hotes tancada sola en una habitació, pot compartir coses amb la seva família, pot reinventar-se, pot recuperar, retrobar aficions o descobrir-ne de noves”. “Tothom vol que això acabi, i que sigui aviat… Si fem les coses bé, com ens demanen, tot anirà millor. Si no, serà molt difícil aturar aquest virus” remarca la Lídia.

Aquest diumenge, Salut ha advertit que gairebé la meitat, concretament un 40% dels ingressats als hospitals del país a causa del Coronavirus són menors de cinquanta anys. Els professionals tenen la percepció que part de la ciutadania pensa que es fa el confinament per protegir "la gent gran" i que això pot provocar una certa relaxació del confinament en els menors de cinquanta anys.

"Hi ha gent que amb quaranta o cinquanta anys ja té problemes de salut, o no, i sempre hi ha algú que té complicacions. No saps com aquest virus et poc afectar. Si no saps en quin moment es troben les teves defenses i com està el teu cos, és molt agosarat no fer bondat, perquè no saps mai, independentment de l'edat, com et pot afectar aquesta epidèmia. No pots pensar que a tu no et tocarà..." m’explica la infermera igualadina.

Aquest diumenge al vespre el departament de Salut ha actualitzat, com cada dia, les dades sobre els afectats pel coronavirus. S’han confirmat 54 nous morts a Catalunya, que eleven la xifra de víctimes mortals fins a 245. En les últimes hores també s'han detectat 1.221 casos positius nous i la xifra de contagiats total puja fins als 5.925 infectats al país. D'aquests, 551 estan greus. En el clúster d'Igualada, hi ha hagut 4 nous morts i ja són 32 en total des de l'inici de l’epidèmia. A la Conca s’han registrat 8 casos positius nous, que fan que el total pugi fins a 228, 6 dels quals estan en estat greu.

A l'Estat espanyol, les xifres es disparen: en 24 hores han mort 324 persones i s'han detectat prop de 5.000 contagis nous. En total, a hores d'ara, hi ha 1.326 morts per coronavirus i uns 25.000 contagiats.

"El govern espanyol, amb aquestes xifres i veient el que està succeïnt a Itàlia, hauria de fer més coses, hauria d'anticipar-se" comenta la Lídia, que em recorda un refrany que diu "Quan vegis la barba del teu veí pelar, posa la teva a remullar”.

 

Dilluns 23 de març. Onzè dia de confinament

Des de fa uns dies, i responent a una crida espontània i anònima, el silenci dels carrers confinats es trenca amb els aplaudiments de veïns i veïnes que surten als balcons per retre un petit però emotiu homenatge als professionals de la salut, que lluiten per combatre el COVID-19. Aquesta lluita, a la Conca d'Òdena, és encara més intensa. Aquest dilluns al migdia, sota una tènue pluja, els bombers, mossos, treballadors del Servei d'Emergències Mèdiques i policies locals s'han sumat a aquest homenatge i han manifestat el seu agraïment als treballadors i treballadores de l'àmbit sanitari davant de l'Hospital d'Igualada i del CAP Anoia, on el soroll de les sirenes dels vehicles ha ensordit els aplaudiments i també ha originat algun ensurt als veïns. També han penjat unes pancartes en les quals es podia llegir "Ànims" i "Us estimem". Des del carrer, es podien veure els treballadors i treballadores dels centres treient el cap darrere els vidres de les finestres, amagats sota les mascaretes i saludant amb la mà. Els professionals de la Conca d'Òdena estan treballant en una situació molt tensa. Avui també ha arribat el primer grup de suport de l'Hospital de Bellvitge per cooperar amb el personal d'Igualada.

Amb la Lídia comentem les imatges d'aquest homenatge. Li pregunto si són uns "herois" o unes "heroïnes", com molts ciutadans i mitjans de comunicació els qualifiquen. "No som heroïnes, no portem una capa. Nosaltres, com qualsevol professional, i procurem que la gent estigui ben atesa, ben cuidada, i això ho fem tot l'any. Sempre ens entreguem a cuidar les persones i ara no és diferent, l'únic que canvia és que hi ha més pressió i que estem vivint una situació nova i complexa”, m’explica la Lídia, que reconeix que "està molt bé que tots els col·lectius ens animem en aquests moments, això fa que la gent tibi més i se senti més forta i és molt agraït que la població reconegui la teva feina. No som heroïnes, som professionals i ho som tot l'any".

Darrerament hem vist mostres de suport de la ciutadania cap a a altres cossos, com el dels bombers, ja sigui per la seva tasca en l'extinció dels incendis que els darrers han assetjat el país o pel seu suport en manifestacions, on han protegit ciutadans indefensos; o el dels mossos, per la seva tasca en la lluita antiterrorista, especialment en els atemptats de l’agost del 2017.

Ara, ja tocava, la població comença a reconèixer la dedicació, la professionalitat i -en aquestes situacions extremes- l'esforç d'un altre col·lectiu, el de la salut. "Potser no s'ha fet valdre el treball dels professionals que ens dediquem a la salut, a la prevenció, a la promoció, a la curació... Potser, en aquest món globalitzat no es donava valor a la vida, als valors, i sí a la part més material", explica la Lídia.

Avui, com cada nit, el departament de salut ha actualitzat les dades d'afectats pel CIVD-19. En les darreres 24 hores, a Catalunya, s'han registrat 94 morts, que eleven la xifra a 339, i 1.939 nous casos positius, que apugen la xifra total fins a 7.864 casos, 658 dels quals estan en estat greu. A Igualada, des de diumenge, s'han sumat 64 nous casos positius de contagi, que fan que el total, des de l'inici del brot, arribi a 292 persones contagiades. Durant les darreres hores s'han registrat 4 noves víctimes mortals.

 

Dimarts 24 de març. Dotzè dia de confinament

Avui s’ha superat el mig miler de defuncions a causa el Covid-19 a Catalunya. Segons el departament de Salut, 516 morts persones ja han perdut la vida en aquesta crisi. En aquestes darreres 24 hores han mort 177 pacients infectats pel virus. Al focus d’Igualada, en aquest mateix període, han mort 5 persones i el nombre total puja fins a 41, als quals s’han de sumar els 10 ancians que han mort en una residència d’avis de Capellades. Pel que fa als positius, el darrer dia s’han registrat 2.073 nous casos, que eleven la xifra fins a gairebé 10.000 infectats, concretament 9.937. A la Conca d’Òdena, en aquest darrer dia, s’han sumat 14 nous casos i el total ascendeix a 306 positius.

Cada nit comentem amb la Lídia aquestes xifres. No som analistes, però coincidim en el fet que, encara que millorable, el confinament com el que hi ha a Igualada i als municipis del voltant, és un fet clau. Segons aquestes dades oficials, a la Conca d’Òdena, cada dia hi ha un degoteig de víctimes mortals i de positius, però la corba, en aquest territori confinat, presagia una nova tendència, diferent de la de Catalunya i, encara més, a la de l’Estat espanyol. Tanmateix, això no ha de representar una relaxació del confinament, tot el contrari. Una altra xifra que no s’escapa de la nostra atenció, sobretot de la Lídia, és la del nombre de professionals de la salut afectats per la Covid-19, que ha pujat i ja ha arribat -segons el departament de Salut- fins a 140 homes i dones a la Conca d’Òdena i 1.524 a Catalunya

Per a la Lídia, “els veïns i veïnes necessitem el màxim de transparència, hem de tenir el màxim d’informació. Això és molt important en aquesta situació tan nova, tan desconeguda i tan incerta per a la ciutadania. No s’ha de ser ni alarmant ni catastrofista, però sí que ha de ser el màxim de verídica i entenedora. En aquests moments que estem vivint, la ciutadania ha de tenir el màxim d’informació, i no només en l’àmbit de la salut, que evidentment és essencial, sinó també en altres aspectes que els preocupen, com l’educatiu, el laboral, etc.”

 

Dimecres 25 de març. Tretzè dia de confinament

Aquest dimecres hem fet matemàtiques. La conselleria de Salut ha presentat unes xifres sobre l'impacte del covid-19 a la Conca d'Òdena. Unes xifres significatives i preocupants: Igualada i els municipis del seu entorn tenen la taxa de mortalitat a causa del coronavirus més alta d'Europa. La conca odenenca té una taxa de mortalitat de 63,1, molt per sobre de la Llombardia, amb 41,6, Madrid, amb 23,4, que són els altres focus amb més afectats al continent. La taxa de mortalitat del clúster de la Conca d'Òdena és 14 vegades superior a la del conjunt del país, que és del 4,5. A Espanya, de 5,8, Itàlia, 11,3, i França, 1,6. Una altra dada: la taxa de letalitat —les víctimes mortals segons el número d'infectats diagnosticats—, que a la Conca d'Òdena és del 12%, per sota de la de Madrid (12,4%) i de la Llombardia (13,6%), però molt per sobre de la d'Espanya (6,8%), Catalunya, (2,5%) o França (2%).

A la zona confinada, cada dia han anat registrant-se casos positius nous. El dilluns 9 de març s'anunciaven els cinc primers casos; diumenge 15 es passa a 70 i 7 morts; dijous 19 els positius ja s'eleven fins a 207 i 24 víctimes mortals. Aquest dimecres, les xifres se situaven en 332 casos positius, dels quals 140 són professionals de la salut, i 43 morts relacionats amb el brot de la Conca d'Òdena, que pugen fins a 53 si es comptabilitzen els de la residència d'avis de Capellades.

Segons Salut, el confinament ha permès reduir l'índex de transmissió, passant de 3,86 nous infectats per cada malalt, a 2,2, xifra similar al conjunt del país. Una dada esperançadora tot i que des del departament avisen que s'ha de reduir aquesta taxa per sota de 2% per evitar el col·lapse sanitari.

Amb aquestes xifres, el Govern ha decretat que el confinament de la Conca d'Òdena passi a una fase-2, prorrogant-se quinze dies més i augmentant les restriccions. Un decret que haurà d'autoritzar el govern espanyol...

La Lídia em comenta que comença a estar cansada dels debats polítiqcs enmig d’aquesta problemàtica, i que hem d’escoltar més els científics. Avui, un d’aquests professionals, ha comentat a la ràdio que, tot i la situació, que és crítica, cada dia falta un dia menys per sortir-ne. La Lídia també pensa que “cada dia que passa s’atansa el moment de poder tornar a treballar i col·laborar per fer front a la crisi”. “Se m’està fent molt i molt llarg”, reconeix la infermera, afegint que “rebo molta informació però la sensació d’impotència és molt gran, tancada aquí en aquestes quatre parets”. La Lídia avui ha fet un cartell, amb la frase “Ens en sortirem”, que ha penjat al balcó de casa seva.

 

Dijous 26 de març. Catorzè dia de confinament

Avui han anunciat a la Lídia que dilluns vinent li faran una nova prova. Inicialment, després d'aquesta, n'havien de fer una tercera, dos dies després. Però per la manca de disponibilitat de tests, no li faran. Només una. D'aquesta manera, si la prova de dilluns surt negativa -la infermera no coneixerà els resultats fins al cap d'uns dies- li donaran l'alta i podrà tornar a treballar. "En tinc tantes ganes... Estic molt "agobiada" d'estar a casa sense poder treballar", reconeix la Lídia, quan avui ha fet una setmana que li van comunicar el seu positiu en covid-19.

La Lídia lamenta que tardin tants dies a comunicar els resultats i que no hi hagi tests ràpids disponibles. "Avui li han fet el test a una companya infermera i li han dit que no podran dir-li el resultat fins d'aquí a cinc dies. Cinc dies!!!!"

La Lídia, davant la possibilitat que d'aquí a uns dies pugui reincorporar-se, ja s'està preparant. Parla diàriament amb companyes, que la posen al dia i estudia protocols. Es prepara, com explica, "primer, perquè no treballaré al meu lloc, al meu centre. No conec com estan organitzats. Les companyes m'ho expliquen, més o menys, però les coses poden canviar d'un dia per l'altre".

Una cosa que no ha canviat és el confinament de la Conca d’Òdena, que ara arribava al seu termini. De fet, el Govern volia fer un canvi: allargar-lo dues setmanes més i extremar les mesures., passant a una fase-2, que implica l’obligació de romandre a casa a tota la ciutadania, exceptuant exclussivament els treballadors de serveis essencials. El govern espanyol, com s’eperava, ha allargat quinze dies el confinament però ha denegat la petició del govern català d’endurir-lo, apel·lant a la "unitat d’acció".

 

 

Dissabte 28 de març. Setzè dia de confinament

La pandèmia no fa festa el cap de setmana. Una setmana que ha anat elevant, dia a dia, la xifra de víctimes mortals al brot de la Conca d’Òdena. Encetàvem la setmana amb 32 víctimes mortals pel covid-19 i arribem a la nit de dissabte amb 61, gairebé el doble. A aquesta xifra cal sumar-hi els 13 morts de la residència de Capellades. Avui, el departament de Salut ha confirmat 4 noves víctimes mortals a Igualada en les darreres hores, i 25 nous casos positius, que eleven el total a 533. A Catalunya, s’han confirmat 156 noves defuncions i la xifra de víctimes ja supera els 1.200, concretament 1.226. En les darreres hores s’han detectat 763 positius nous al país, que afegits als acumulats des de l’inici del brot, sumen un total de 15.026 casos, dels quals 1.391 són greus. Del total de casos positius al país, 2.557 són professionals sanitaris, 152 dels quals són del clúster anoienc. Des de l'inici de la pandèmia s'han comptabilitzat un total de 3.455 altes hospitalàries de persones amb coronavirus, 167 al brot d’Igualada.

Amb la Lídia hem comentat l’entrevista, publicada al diari, feta al Jaume Gabriel, que amb el seu germà Joan, dirigeixen la Funerària Anoia. A la conversa, entre altres aspectes, el Jaume parla sobre la mort i el dol en aquesta crisi. Moltes persones, sobretot ancianes, moren soles i les famílies no poden acomiadar-se dels seus estimats. “La pèrdua d’una persona que estimes és una de les experiències més dures i doloroses que hem d’afrontar. Des del confinament, són moltes les famílies i amics que no podran acomiadar-se com voldrien ni acompanyar la persona que estima en el moment de la seva mort. Aquesta època excepcional ens obliga plantejar-nos una altra manera de fer el comiat. Poder dir adéu sigui de la manera que sigui és un moment de record i d’homenatge de la vida dels nostres éssers estimats”, em comenta la Lídia.

 

Diumenge 29 de març. Dissetè dia de confinament

Diumenge. Ha passat una nova setmana. No diferenciem els dies. Però la Lídia sap que demà és dilluns. Vindran a fer-li un nou test. Si surt negatiu, podrà tornar a treballar. “Aquests dies que ja em sento al 100%... Començo a pensar en la tornada a la feina. Sé que no serà com quan vaig marxar. Tota l'atenció primària s'ha centralitzat al CAP Anoia, diferenciant malalts amb possible sospita de Covid de la resta d'activitat imprescindible, que se segueix fent al CAP i la consulta telefònica, que s'ha incrementat exponencialment”, m’explica la Lídia, afegint que “penso en els meus malalts crònics o amb patologia avançada... En aquells que abans de l'emergència sanitària en què ens trobem des de la primària ens plantejàvem, amb ells i les seves famílies, quin maneig voldrien en el moment que aquesta malaltia es descompensés”.

Aquest és un tema delicat, però és convenient que les famílies el tinguin present. Que en parlin i ho contemplin. La Lídia m’explica que “després de veure que el virus de covid-19 afecta especialment a persones amb fragilitat, complexitat o edat avançada, parlàvem amb una amiga que potser les famílies, aprofitant aquests dies de confinament, podrien reflexionar sobre què voldrien per als seus -i per a ells mateixos- en el cas de trobar-se en una situació greu. En un moment com l'actual, en què ens sentim més vulnerables, avançar-nos i saber què voldrien per a nosaltres i pels que estimem, ens pot ajudar en el cas que haguéssim de prendre decisions difícils”.

Avui ha estat un diumenge agredolç, pel que fa a les xifres. Catalunya ha viscut una jornada negra, amb 184 nous morts i 1.512 nous casos positius de covid-19, que eleven els totals a 1.410 i 16.157 respectivament. D’aquests, en les darreres hores s’ha registrat 121 pacients greus, i ja són 1.512 els infectats ingressats a les unitats de cures intensives, gairebé 1 de cada 10. Després de 48 hores de descens del nombre de víctimes mortals, aquest diumenge la corba tornava a pujar, amb 28 morts més que el dia anterior. En canvi, al clúster de la Conca d’Òdena, en aquest mateix període de temps, s’ha registrat una víctima mortal, després de dies amb xifres altes. Al focus de l’entorn d’Igualada el total de contagis arriba a 560, 152 dels quals són professionals de la salut. Una altra nota positiva la trobem en el nombre d’altes hospitalàries. En les darreres hores, 670 persones han pogut tornar a casa, elevant la xifra total a 4.125 altes, de les quals, 173 pertanyen al brot de la Conca d’Òdena.

És tard. Després de valorar les xifres, mentre de reull mirem el 30 minuts dedicat al covid-19, amb una important presència de testimonis i experiències del brot a l’Anoia, decidim deixar-ho fins demà dilluns, un dia important per a la Lídia. “Necessito tornar i acompanyar els meus pacients en aquests dies tan complexos, tasca essencial de l'atenció primària”, conclou.

 

 

Dilluns 30 de març. Divuitè dia de confinament

Comencem una nova setmana, una setmana que l'alcalde d'Igualada ha definit com a "clau" en el desenvolupament i gestió de la pandèmia a la Conca d'Òdena. Una de les "setmanes més complicades" d'aquesta crisi, advertia aquest diumenge. Enrere hem deixat la setmana que s'ha saldat amb un cost humà més alt des de l'inici del brot a l'Anoia. Des que el 9 de març es va fer oficial que hi havia un clúster del coronavirus a Igualada i els quatre municipis del seu entorn, l'evolució dels casos positius i de les pèrdues humanes ha crescut de manera constant. Fa només set dies, s'havien registrat 31 víctimes mortals per covid-19. Avui ja en són 67. Més del doble. La primera setmana del brot es van registrar 12 morts; la segona setmana, 24, el doble; i aquesta darrera, com dèiem, 31. Els casos positius gairebé també s'han duplicat. S'han passat dels 292 de fa una setmana fins als 586 d'avui. Aquest dilluns, a part de les cinc víctimes mortals d'Igualada, a Catalunya s'han sumat 262 morts, la xifra més alta en un dia al país.

Amb la Lídia comentem el reportatge "Dins del coronavirus" que es va emetre ahir a la nit dins el "30 minuts" de la televisió catalana, i que va dedicar una atenció especial a la crisi del covid-19 a la Conca d'Òdena, amb diversos testimonis, com el del cap d'urgències de l'Hospital d'Igualada, Jordi Monedero, crític amb la gestió inicial de la crisi. Monedero donava el seu testimoni per videoconferència, des de casa seva, on es trobava aïllat per haver donat positiu en coronavirus. Arran d’aquest reportatge, la direcció de l’Hospital d’Igualada ha sortit al pas de les crítiques manifestant que “es van posar mesures abans de la confirmació del primer cas, però el virus ja estava present. La direcció va donar tot el suport i des d'un primer moment va apartar als treballadors i treballadores que haguessin tingut algun possible contacte”.

Avui han fet el segon test a la Lídia. En principi, d’aquí a cinc dies sabrà el resultat. Si és negatiu, podrà tornar a treballar i trencar un confinament de més de tres setmanes. Un confinament compartit amb l’Eva, la seva filla. La Lídia m’explica que “és difícil estar a casa tants dies amb la meva filla. Intento que estigui ben informada en tot moment i que aquesta informació seguí clara. Intento transmetre-li seguretat, ja que en molts moments tot el que arriba de l’exterior pot ser alarmant. Procuro estar atenta a les seves emocions per ajudar a entendre què li passa i ajudar-la”. La Lídia també explica que, durant aquest llarg període d’aïllament, “ha anat bé establir rutines i fixar uns horaris, tant per temes educatius com lúdics”, afegint que “intentem, en tot moment, no abaixar la guàrdia, sobretot pel que fa a les mesures higièniques, ja que segueixen sent el pilar fonamental  individual i Interfamiliar”. La Lídia està convençuda -i ho diu per experiència- que “el confinament a casa és, en aquests moments, la millor manera per reduir la disseminació de la malaltia”.

 

Dimarts 31 de març. Dinovè dia de confinament

El tema de conversa avui, a les llars confinades de la Conca d’Òdena, ha estat una xifra que ha desvetllat aquest migdia l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, al costat dels alcaldes i alcaldesses de Vilanova del Camí, Òdena i Montbui, els municipis confinats des del 13 de març, fa dinou dies. L’alcalde igualadí ha explicat que el nombre de morts a la Conca d'Òdena ha crescut un 300% respecte del mateix període dels darrers cinc anys. Concretament, aquest darrer mes han perdut la vida -per diversos motius- 140 persones a la Conca d’Òdena, dels quals en només 40 casos s’ha confirmat la mort per covid-19. La incògnita és a l’aire: I la resta? No ho sabem, perquè no s’ha fet el test a tothom. Els batlles i batllesses dels municipis de la Conca d’Òdena han insistit, una vegada més, en reclamar tests ràpids per a tota la població confinada, per tal de conèixer l'abast real de la pandèmia al territori i evitar al màxim els possibles contagis. Una demanda feta l’endemà del dia més letal del coronavirus des de l’inici del brot al clúster de l’entorn de la capital de l’Anoia: 8 persones han perdut la vida en les darreres hores a causa del covi-19, segons dades de Salut. 8 morts que eleven el total a 75 víctimes i que representen el percentatge més alt del país: 113,5 morts per cada 100.000 habitants, quan la mitjana a Catalunya és de 24. En canvi, en les darreres hores només s’han registrat 3 nous casos positius, que situen el total en 589. D’aquests, 154 són professionals de la salut. A l’altra banda, una dada positiva: 197 persones ja han rebut l’alta hospitalària i han pogut tornar a casa seva. A Catalunya, 177 persones han mort per coronavirus en les darreres hores, elevant la xifra de víctimes a 1.849;  també hi ha hagut 1.218 positius nous, sumant un total de 19.991 casos, dels quals 1.769 són greus.

Aquest matí, el Dr. Antoni Sisó, president de Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, ha intervingut en el programa El Matí de Catalunya Ràdio per explicar quin és el paper de l'Atenció Primària en la crisi del coronavirus. "Ha explicat que la malaltia de coronavirus és com un iceberg, i que aquesta situació s'explica amb les necessitats de les unitats de cures intensives, de respiradors, d'equips de protecció individual, etc. Però això només és la punta de l'iceberg perquè, a part de tot el que passa a l'hospital, el 80% restant s'està atenent a l'atenció primària, tant pel que fa a l'atenenció a persones amb covid-19, com cures, control de sintrom i altres problemes de salut que van sorgint", destaca la Lídia de les paraules del doctor Simó, afegint que "a l'atenció primària atenem aquest 80% de la demanda i mitjançant  el criteri professional es dona sortida al recurs mès adient; i es procura que la gent no hagi de fer desplaçaments i puguin fer les seves consultes per telèfon des de casa.

L'avantatge de trucar al teu propi centre d'atenció primària, a part del 112 i 061, és que probablement podràs ser atès pel teu metge i/o la teva infermera i això dóna un valor afegit a aquesta trucada".

 

Dimecres 1 d'abril. Vintè dia de confinament

Aquest dimecres, més de vuit mil treballadors autònoms de l'Anoia -com el mig milió que hi ha a Catalunya- s'han despertat, sense poder apujar la persiana del seu negoci, amb el rebut mensual girat religiosament per la tresoreria de la seguretat social espanyola. La pandèmia del covid-19 provoca una crisi sanitària, amb unes xifres de víctimes esgarrifoses, tot i que ens temem que són més baixes que les reals... I també provoca una crisi econòmica, que es preveu de llarg recorregut i amb unes conseqüències fatals, especialment per als treballadors, autònoms i petites i mitjanes empreses. Dues crisis que, a l'Anoia, s'accentuen. Avui, el sector empresarial de la comarca ha mostrat la seva "decepció" pels decrets aprovats pel govern espanyol, amb mesures que no resolen, ni de bon tros, la crítica situació que pateixen els treballadors i empresaris de la Conca d'Òdena, que se senten "indefensos i desprotegits".

La primera crisi, la que afecta la nostra salut, ha fet créixer la xifra de víctimes mortals al brot d'Igualada fins a 98 morts i la de positius fins a 608 casos, dels quals 154 són professionals sanitaris. A Catalunya han mort, des de l'inici de la pandèmia, 2.093 persones i els 1.813 positius nous registrats en les darreres hores sumen un total de 21.804 casos, dels quals 1.855 greus.

La notícia positiva del dia, enmig de tantes de negatives- l'hem trobat en un grup d'enginyers voluntaris anoiencs del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, que han presentat els trenta primers respiradors de campanya que han fabricat a partir dels dissenys realitzats pel col·lectiu del projecte OxyGEN, en el marc d'una iniciativa impulsada pel grup Malla de la Conca d'Òdena, impulsat per Igualada=Disseny i TIC ANOIA per donar resposta a les necessitats dels centres de salut. Els respiradors són un dels elements amb més demanda. Els trenta construïts per aquest col·lectiu estan pendents de l'homologació de l'Agència espanyola del medicament.

Amb la Lídia hem comentat un document -que s’ha filtrat als mitjans de comunicació- del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb una sèrie de recomanacions per a la presa de decisions en casos de sospita del coronavirus. Entre altres, el document estableix “mantenir una ètica” basada en oferir els recursos que es diposin “a aquells pacients que més se'n puguin beneficiar, en terme d'anys de vida salvats” o “màxima supervivència a l’alta” i recomana “evitar ingressos en pacients amb escàs benefici”.

A la Lídia li preocupa, entre altres aspectes, que la ciutadania tingui molta cura d’ella mateixa i, d’aquesta manera, també tindrà cura dels altres. Sobretot, que segueixi les recomanacions del confinament i, molt especialment, les d’higiene. M’explica que “l’ús de les mascaretes pot donar una falsa protecció i pot fer que baixem la guàrdia, el virus es transmet sobretot amb les mans a través de les superfícies i les hem de rentar bé i sovint”.

 

Dijous 2 d'abril. L'alta mèdica arriba després de 21 dies de confinament

La nit d'un dijous, com avui, fa just tres setmanes, el Govern decretava el confinament d'Igualada, Montbui, Vilanova i Òdena. Una mesura excepcional. Les escoles havien tancat el dia abans. El decret ordenava el tancament perifèric d'aquests municipis confinats. Només podien entrar i sortir professionals sanitaris i distribuïdors de productes de primera necessitat. Els veïns i veïnes s'havien de tancar a casa i sortir, exclusivament, per anar a la farmàcia, fer la compra o passejar el gos. Vint-i-un dies que s'han saldat amb -segons les dades de Salut, que realment podrien ser més elevades- amb 107 persones que han perdut la vida i 628 casos positius per covid-19 a la Conca d'Òdena, de les quals, 154 són professionals de la salut, com la Lídia. A Catalunya la xifra s'eleva fins als 2.335 morts i 23.460 casos positius. D'altra banda, des de l'inici de la pandèmia de coronavirus s'han comptabilitzat fins avui un total de 7.849 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid19 a Catalunya, 215 en el brot d'Igualada.

Paral·lelament, i dins aquest confinament, la Lídia també començava el seu particular confinament. Un aïllament forçós, de vint-i-un dies. Al llarg d'aquestes tres setmanes, tancada al seu pis, la Lídia ha compartit amb nosaltres la seva opinió sobre tot el que anava passant a l'altra banda de les seves finestres i com s'anava trobant ella: la convivència amb la seva filla Eva, els símptomes que patia, el desig de rebre l'alta i poder reincorporar-se a la seva feina per posar-se al costat dels seus companys per fer front a la crisi.

"Finalment, després de molts dies sense poder anar a treballar, ara puc fer-ho. Potser no em sento al 100%, però penso que cada dia estic més a prop d'estar-ho" em comenta la Lídia.

La Lídia pensa que, durant tots aquests dies, i ara, "estem fent les coses bé i ens està donant resultats. Tanmateix, sóc conscient que aquests dies molta gent ha perdut a qui més estima i d'altres estan patint perquè tenen algú de la seva família greu o ells estan malalts". En aquest sentit, però, també vol transmetre "un missatge d'esperança i és que ens en sortirem. Jo me n'he sortit. Hi ha molta gent que se n'ha sortit, Cada dia més. I tots els professionals sanitaris estem treballant, estem fent i farem mans i mànigues perquè això sigui així".

 


4 Comentaris

D

Dolors

Manlleu

15 d'abril 2020.17:52h

Respondre

M’ha encantat aquest relat.... Mi sento identificada. Una persona propera ha donat positiu. Està confinada i jo també.

maria-angels-sole

Maria Àngels Solé

Igualada

5 d'abril 2020.07:46h

Respondre

M’em alegro moltissim que ja estiguis bé.

maria-angels-sole

Maria Àngels Solé

Igualada

30 de març 2020.08:02h

Respondre

Abans que res felicitar-vos per el vostre relat i la vostra enteresa, i també donar-vos molts ànims. Tots estem una mica espantats per el que va passant cada dia però estava preocupada al no... Llegir més llegir-vos aquest cap de setmana. Me’n alegrat moltíssim quan he vist que hi havia un altre relat vostre. Força, endavant i ens en sortirem.

E

Eduard Ruz

Igualada

18 de març 2020.08:52h

Respondre

Hem de mostrar el nostre reconeixement a tantes persones com “Lidia”, especialment personal sanitari, pel seu treball abnegat, sovint en condicions precàries per falta de materials i... Llegir més d’informació.

Una situació inèdita, sense precedents, en la que es posa a prova la disjuntiva protecció de la salut – col·lapse econòmic i de l’ocupació, de difícil solució, i per la qual no hi ha receptes meravelloses e infal·libles.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.