TORNAR

Els equips d'atenció primària de l'ICS a l'Anoia posen el focus en prevenir l'addicció al tabac entre infants i joves

Un estudi realitzat per l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Igualada Urbà destaca que gairebé el 40% d’usuaris que el 2021 volien deixar de fumar ho van aconseguir

Salut
Dimecres, 25 maig 2022. 08:38. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb motiu de la Setmana sense Fum, els centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut a l'Anoia organitzen diverses activitats adreçades als infants i joves als centres educatius de la comarca amb l'objectiu de prevenir l'addicció al tabac.

"Viu sense fumar i comença a sumar", és el lema d'enguany de la Setmana sense Fum, un programa que inclou diverses activitats amb l'objectiu "de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac o d'abandonar-lo i de poder gaudir d'un ambient lliure de fum i de residus de tabac", com han explicat des de l'Institut Català de la Salut.

Enguany, els equips d'atenció primària de l'ICS a l'Anoia posen el focus en els infants i joves i, per aquest motiu, han organitzat diverses activitats relacionades amb la Setmana sense Fum, sobretot centrades en la prevenció del tabac als centres educatius:

· PIERA: activitat conjunta amb les escoles Herois del Bruc, Apiària, Creixà i l'Escola Piera. Tots els alumnes de 5è i 6è de primària preparen murals relacionats amb el tabac. L'EAP exposarà els murals al CAP, per mostrar els efectes perjudicials del tabac.

· VILANOVA DEL CAMÍ: s'inclou la Setmana sense Fum a la taula de dies mundials i es realitza el concurs de dibuixos per a infants de P3 a 6è de primària.

· SANTA COLOMA DE QUERALT: sessió temàtica a l'Institut amb la referent de Salut i escola (Maria Masmitjà) per fer una activitat amb els i les alumnes (cooxímetre).

· IGUALADA URBÀ: l'activitat tindrà lloc a l'exterior del CAP, on s'ubicarà una taula amb informació per donar a conèixer l'acompanyament que es fa per deixar de fumar i donar consells/recomanacions.

Acompanyament

En termes generals, els equips d'atenció primària de l'Anoia ofereixen un acompanyament als pacients que vulguin deixar el tabac i a la ciutadania en general. Per fer la demanda, cal que la persona faci la consulta a través de La Meva Salut (aplicació mòbil o pàgina web) dirigida a Atenció a la Ciutadania i se la derivarà al personal d'infermeria que atén aquestes consultes. Segons explica la infermera de l'ICS Catalunya Central de l'EAP Igualada Urbà, Carme Oliver: "L'usuari rep el nostre acompanyament durant dos o tres mesos, en funció de la necessitat que tingui. Treballem amb unes guies de pràctica clínica que inclouen els fàrmacs i les contraindicacions, i les apliquem en funció de cada pacient."

Una de cada tres persones que vol deixar de fumar ho aconsegueix

Precisament, Carme Oliver ha liderat un estudi, juntament amb altres professionals, realitzat als pacients que durant el 2021 van rebre l'acompanyament per deixar de fumar. A l'EAP Igualada Urbà es van atendre 130 pacients, d'una mitjana d'edat de 51 anys. El 36,6% dels pacients van aconseguir deixar l'addicció al tabac, una xifra similar a les dades globals de Catalunya. Un 68,3% d'aquests pacients va necessitar entre 3 i 6 visites per assolir-ho. En global, una de cada tres persones que vol deixar de fumar ho assoleix. D'entre els que van recaure, la majoria (un 70,6%) va ser per ansietat. El 75% va necessitar fàrmacs per deixar-ho.

Aquest estudi es presentarà al proper Congrés d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) del pròxim 8 i 9 de juny a Barcelona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.