TORNAR

Més de 1.200 persones corren –i caminen– per combatre l'Alzheimer

Salut
Dissabte, 1 octubre 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia –el 2020 es va haver de suspendre i l'any passat es va modificar el format– aquest diumenge passat es va celebrar, amb normalitat, la setena edició de l'Alzheimer Race, amb una participació rècord de 1.206 persones inscrites, a les quals cal afegir les que s'hi van sumar com acompanyants, i un centenar de voluntaris que van participar en tasques organitzatives. Alzheimer Race té dos formats, una cursa i una caminada, i es fa amb l'objectiu de recollir fons per a l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres Demències de l'Anoia (AFADA). És organitzada per l'Hospital de Dia Sant Jordi del Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI) i l'Ajuntament d'Igualada.

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia –el 2020 es va haver de suspendre i l'any passat es va modificar el format– aquest diumenge passat es va celebrar, amb normalitat, la setena edició de l'Alzheimer Race, amb una participació rècord de 1.206 persones inscrites, a les quals cal afegir les que s'hi van sumar com acompanyants, i un centenar de voluntaris que van participar en tasques organitzatives. Alzheimer Race té dos formats, una cursa i una caminada, i es fa amb l'objectiu de recollir fons per a l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres Demències de l'Anoia (AFADA). És organitzada per l'Hospital de Dia Sant Jordi del Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI) i l'Ajuntament d'Igualada.

La plaça de la Masuca, davant del Centre de Dia Sant Jordi, va ser l'escenari de la sortida i l'arribada del recorregut, que va presentar uns petits canvis respecte de les primeres edicions. El trajecte va passar per la plaça de la Creu, on els participants van poder veure el nou alberg de Cal Maco. També van poder veure l'activitat d'una ciutat que celebrava la FirAnoia.

Al migdia es va fer l'acte de lliurament dels premis. El batlle Marc Castells, que va participar en la caminada, a causa de la seva participació en compromisos de la fira, va delegar l'entrega dels premis a les tinents d'alcalde Carme Riera i carlota carner, que van lliurar-los acompanyades de Núria Solà, presidenta d'Honor d'AFADA i Jordi Ferrer, Gerent del CSSI, i a Ismael Miquel, presentador de l'acte.

Es va fer un reconeixement a les 3 persones més grans inscrites, Ernest Compte, Conxita Pujadó i Rosa Vidal, i als tres nadons més joves inscrits, Leo Torrecillas, Teo Ribera i Nora Varea. Posteriorment, es van donar els premis als primers classificats de cada categoria. En categoria de 12 a 18 anys els tres primers van ser Kilian Busquets, Martí Castellano i Jan Mendez. En categoria de 19 a 29 anys, femenina, van ser Natalia Vernengo, Jessica Juan i Silvia Pujol. En categoria de 19 a 29 anys, masculina, van ser Toni Fernández, Aitor Fernández i Àlex Pont. En categoria de 30 a 50 anys, femenina, van ser Anna Noguera, Francina González i Tere Quintero. En categoria de 30 a 50 anys, masculina, van ser Victor Montaner, José Flores i Albert Alegre, que també van ser els tres guanyadors absoluts de la cursa. En categoria de més de 50 anys, femenina, van ser Assumpta Castelltort, Sonia Perez i Montserrat Sala. Finalment, en categoria de més de 50 anys, masculina, van ser Angel Marin, Luis Perea i Jesús Cerezo.

L'acte, que va comptar amb l'actuació al matí de Disco 54, va finalitzar amb el sorteig d'una tauleta, un vol en globus, un telèfon mòbil i un ordinador portàtil. A més, tots els participants van disposar d'avituallaments i d'una bossa amb productes. També van poder adquirir el llibre La Cuina dels Records, amb 50 receptes d'avis i àvies, i que està disponible als centres del CSSI.

L'organització de l'Alzheimer Race destaca el suport d'entitats i empreses col·laboradores que han realitzat aportacions econòmiques o donacions, com 1915 original, A grams, Afisiona, Agència Mirasol Catalana, Ajuntament d'Igualada, Ajuntament de Capellades, Autoaccessoris Albert, Arrels de Vida, Bar Dimar, Bon Preu Esclat, Bric Servei, Brillo, BUFF, Ca la Nati, Cafès Lavazza, Cafès Novell, Cafeteria Andorra, Cal Maco, Camins de Vent, Cansaladeria Esquius, Cansaladeria Maria Asunción, Càtering Ca la Nuri, Cellers Figueres, Centre Innovació Anoia, Chupa Chups, Cinema Ateneu, Clínica Dental Capitán Igualada, Comitè del CSSI, Duran Carnisseria, El Pintapedrer, El Vapor Outlet, Essència Alquímica, Esports Garcia, Excavacions, Grues i Formigons Vilanova, S.L, Farmàcia Cristina Casas, Farmàcia d'Òdena, Farmàcia Escoles, Farmàcia Massana, Farmàcia Pagès Montserrat, Ferreteria la Tossa, Forn de pa Sant Magí, Fruiteria Carme i Lluis, Fruits Secs Anna, Global Salut, Granges Marimon, Igualavins, Joan Segura Soler, La Casa de les Aromes, La Llibreria del Passeig, La Polleria de Merche i Eli, Les Confeccions, Les Fornitures, Loteria de Vilanova, Mar i Terra Mel i Torrons Alemany, Més Motor Anoia, MIPS, Montferri Hermanos, Naturterapies, Noroc Consulting, Ocisport, Òptica Valls, Opticàlia, Pasta Fresca, Peixos Rosa, Pere Bosch roba laboral, Pizzeria La Rúcola, Pla Planxa + Pintura, Plantes Roset, Punto Blanco, Radio Sala, Rètols Planell, Roig Fotògraf's, Rosa Llucià, Serveis Elèctrics, Servisimó, Sumex, Supermas, Taxis Igualada, Tecnical, Tecnocolor, Therana, Unigràfic, Veter Center, Vincles, i Xaloc.

Afegeixen que en l'organització també hi ha col·laborat Creu Roja Anoia amb la cessió d'una ambulància i personal voluntari, Cardiosos, i el fotògraf Josep Balcells.

Dia Mundial de l'Alzheimer

L'activitat forma part de la commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer, que se celebra cada any, el 21 de setembre, i que a Igualada compta amb activitats organitzades per l'Hospital de Dia Sant Jordi del CSSI i l'AFADA, que reuneixen esforços per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta malaltia.

L'AFADA (www.afada.cat) és una associació sense ànim de lucre creada l'any 2016 amb la finalitat de donar suport, assessorar i informar a les persones diagnosticades amb Alzheimer i altres demències i/o als seus familiars. És successora de la delegació Anoia de l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Barcelona (AFAB) que va néixer l'any 2000 recollint les necessitats dels familiars de malalts d'Alzheimer, en aquells moments amb manca de recursos socials i informació relacionada amb la mateixa malaltia. La desconeixença d'aquesta es feia palesa en les famílies i calia un paraigua que donés cobertura no només a les necessitats de les persones malaltes sinó també a les persones cuidadores i famílies.

L'Hospital de Dia Sant Jordi va obrir les portes el desembre de 2005. Dona servei assistencial a persones amb deteriorament i trastorns cognitius i demències com l'Alzheimer, i a les seves famílies. Ofereix atenció mèdica, psicològica i social que ajuda a recuperar i millorar l'autonomia de les persones ateses i permet fer un seguiment individualitzat i una avaluació periòdica de cada pacient. És un centre gestionat pel CSSI en un edifici de la Fundació Catalunya – La Pedrera.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.