TORNAR

Un 22% dels usuaris de Càritas fa més de cinc anys que empren el servei

Una de cada tres unitats familiars usuàries de Càritas hi va acudir per primer cop el 2017

societat
Dissabte, 26 maig 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La xifra d'atenció a persones per part de Càritas segueix baixant des dels anys crítics de la recessió i el 2017 van ser menys de la meitat de 2015. De les 183 peticions per part de persones o nuclis familiars, 113 s'han derivat al Banc de Queviures igualadí.

Càritas Arxiprestal ha donat a conèixer la seva memòria anual de l'any passat. L'exercici 2017 s'ha tancat amb 183 intervencions en total, és a dir, haven atès a 183 persones o nuclis familiars diferents, amb un càlcul total de 444 beneficiaris. Segons les dades de l'organització, un 22% d'aquestes persones ateses reben ajuts des de fa almenys cinc anys, "cosa que indica un cert nivell de cronificació en un bon nombre de famílies". Pel que fa a nous usuaris, el 2017, van ser 64 persones/unitats, un terç del total.

Una xerrada sobre el voluntariat a CàritasLa majoria dels casos, segons l'informe, "un 60-70% dels nostres participants són famílies amb nens; la resta, persones soles". També assenyalen que "homes i dones són atesos en semblant proporció. Per edats, no són comparables: cobrim totes les franges d'edat, principalment entre 30 i 50 anys". En la majoria, es tracta de persones d'unitats familiars que no tenen un treball regular i, en aquest sentit, aquest any han arrencat projectes com Reciclem o Horticultura i Oficis, "procurem que els nostres participants siguin més actius i responsables en la millora de les seves competències personals i protagonistes de la seva pròpia trajectòria d'inclusió. La manca d'ingressos total, o uns ingressos per sota del llindar de la pobresa, en una gran majoria de participants i famílies, conviden a les pràctiques laborals fraudulentes i a un ressorgiment de l'economia submergida. En aquest taller s'intenta cercar noves formes d'ocupació per construir alternatives a la situació cronificada de pobresa".

Les 183 intervencions són poc més d'una tercera part dels casos que havia d'atendre Càritas els anys 2013-2014. El 2017 es van dedicar gairebé 30.000 euros en ajuts econòmics. El perfil dels beneficiaris segueix sent majoritàriament de persones i famílies de procedències de fora de l'Estat, però hi ha almenys una cinquantena de persones/unitats familiars amb documentació espanyola. La memòria apunta que "hi ha hagut una arribada important de noves persones, tant de països àrabs (principalment Marroc), com de Sud-Amèrica (Hondures i Colòmbia), tots amb un visat pagat amb molts esforços i ajudes de la família, o endeutant-se i carregant amb el fardell de triomfar i poder alimentar als que resten en el país d'origen".

El cas més freqüent entre els atesos és el de persones "amb permís temporal de treball" i per darrera, ciutadans de l'Estat espanyol i persones en situació irregular. L'origen majoritari dels usuaris és del Magrib, 104, i el segon grup en importància són els europeus, per davant dels llatinoamericans. Els africans i els asiàtics no representen més d'un 6% dels casos.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.