TORNAR
PUBLICITAT

Aigua és Vida no descarta impugnar la Comissió d'Estudi impulsada per l'Ajuntament, que l'exclou

Assenyalen que Igualada Som-hi ha incomplert Pacte Social i Institucional per l’Aigua

societat
Dimarts, 26 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El ple de la setmana passada tancava la possibilitat que Aigua és Vida formés part de la Comissió d'Estudi que ha de dil·lucidar el model de gestió de l'aigua a Igualada, a través de l'emissió d'un informe. Ara, la plataforma ecologista ha dit la seva.

PUBLICITAT

Aigua és Vida considera "una deslleialtat" el fet de no ser inclosa dins la Comissió d'Estudi proposada pel govern de Marc Castells i que va aprovar el ple de novembre a Igualada. En aquesta comissió també s'ha exclós a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Aquest dilluns expressaven en roda de premsa que "som l'única entitat local i comarcal dedicada, única i exclusivament, al problema de l'aigua i és una vergonya que des del govern de l'Ajuntament d'Igualada se'ns hagi deixat fora". Consideren que "s'ha retorçat la llei" per no incloure'ls a dins i no descarten fer una impugnació d'aquesta comissió. 

Així, asseguren que "mirarem totes les vies possibles per poder formar part de la Comissió d'Estudi, sense descartar possibles impugnacions perquè, recorden, "aquesta Comissió d'Estudi és d'extrema importància i, com a entitats plenament afectades pels temes que es tractaran, és molt important que hi formem part". 

Els membres d'Aigua és Vida, al maig, amb els partits que van signar el Pacte Social i Institucional per l'AiguaDavant els mitjans, Aigua és Vida lamentava que "vam posar el problema sobre la taula i aquesta comissió, tal i com està formada, ens fa fora, potser perquè no estan disposats a que qui més hem treballat en aquest sentit tinguem ni veu ni vot". Ha estat un dicatmen del gabinet jurídic de l'Ajuntament que ha considerat que la PAH i Aigua és vida no poden formar part de la Comissió d'Estudi encarregada d'elaborar un informe sobre el tipus de model de gestió d'aigua a Igualada perquè no consten al registre municipal com a associacions.

I en aquest punt, la plataforma ecologista critica que "aquest informe emès per l'Ajuntament no és correcte perquè un informe extern presentat al ple de l'Ajuntament per ERC Igualada i Poble Actiu recorda que, segons l'article 321-5 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya i l'article 22.3 de la Constitució Espanyola, una associació i la seva participació no es determina ni es limita en cap cas per la seva inscripció en un registre municipal".

Per això, acusen l'Ajuntament d'Igualada i al govern de Marc Castells de retorçar la llei "per tal de deixar-nos fora ja que han fet que una llei municipal quedi per sobre d'una llei autonòmica i estatal, quelcom que no és correcte": Per altra banda, la plataforma Aigua és vida, així com la PAH i CCOO, també afectades en l'exclusió de la Comissió d'Estudi, afirmen que no participaran de la taula paral·lela proposada per Igualada Som-hi i aprovada al ple. Davant de la negativa del govern Castells a introduir a la PAH, CCOO i Aigua és vida, el grup municipal d'Igualada Som-hi va proposar una taula informativa
paral·lela en la que hi estiguessin les entitats afectades.

En tot cas, asseguren que "nosaltres volem participar de la Comissió d'Estudi oficial ja que, si bé l'informe que en resulti no serà vinculant, sí que legitimarà al ple a decidir quin model de gestió escollir, però la taula paral·lela a la Comissió és inútil, en primer lloc perquè la informació la podrem obtenir igualment
sense aquesta taula paral·lela, i en segon lloc perquè aquesta taula no recollirà les nostres demandes".

Assenyalen que "el grup municipal d'Igualada Som-hi ha vulnerat el punt 4 del Pacte Social i Institucional per l'Aigua al Municipi d'Igualada firmat el passat mes de maig, un punt en el que es demanava crear un espai de concertació social sobre l'aigua, ja que aquest espai és la Comissió d'Estudi que obliga la llei i que la plataforma de l'aigua demanava, i no una taula paral·lela informativa". Afegeixen que "durant els propers mesos els regidors d'Igualada Som-hi, així com la resta de grups municipals i les Associacions de Veïns, podran demostrar els seus posicionaments a la Comissió d'Estudi, quelcom que nosaltres, que som els responsables de descobrir el problema de l'aigua, no podrem fer". 

La plataforma ecologista exposa que "malgrat no poder participar de la Comissió d'Estudi, ni voler participar de la Taula informativa paral·lela, nosaltres farem un seguiment minuciós de la Comissió d'Estudi, ja que és la taula que demanàvem i és, entenem, un procés molt important per assegurar que la
gestió de l'aigua a Igualada sigui pública". 

PUBLICITAT

2 Comentaris

M

Mari punyetes

26 de novembre 2019.15:12h

Respondre

Castells, qui jugà , bordejant la legalitat, acabà malament
Tu tens tots els números.
Diputació, aigua és vida, lloguers tirats per pagar favors......etc, etc.
Vas malament.....molt malament.

a

antoni

Igualada

28 de novembre 2019.19:28h

Acabar malament vol dir acabar entre metralla Sra Mari Punyetes? Lamentable tot plegat!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.