TORNAR

L'Ajuntament d'Igualada cedeix l'edifici de Depunt a la cooperativa "La Torreta"

La Cooperativa La Torreta, entitat adjudicatària del projecte, s’encarregarà del procés de construcció, finançament i gestió posterior dels habitatges

societat
Dimarts, 14 novembre 2023. 11:38. Redacció AnoiaDiari.

L'Ajuntament d'Igualada ha cedit a la cooperativa "La Torreta" l'edifici de Depunt per fer-hi 12 pisos a preu assequible. La cessió serà de 75 anys i permetrà a la ciutat recuperar un edifici industrial històric alhora que es dona resposta a una necessitat de la ciutadania, la d'accedir a un habitatge a preu assequible, en aquest cas regit per un model cooperatiu.

Es tracta d'un edifici construït el 1950 i que forma part del catàleg arquitectònic de la Generalitat, situat al costat de la zona blanca d'aparcament de l'Avinguda Balmes. Aquest serà el primer projecte d'aquestes característiques que es fa a la ciutat i es preveu que les obres arrenquin el setembre de 2024 i els habitatges siguin una realitat el 2026.

Durant l'acte de signatura de la cessió d'ús, l'alcalde Marc Castells, ha dit que aquesta iniciativa "no només ens permet donar respostes a les necessitats d'habitatge sinó que és també una oportunitat de recuperar el patrimoni de la ciutat, com ja hem fet en altres espais". I ha posat exemples com l'edifici de Cal Maco, actual alberg i Oficina de Turisme "que ha passat d'estar en desús a què hi hagin passat 5.000 persones en un any" o l'edifici de la Teneria, "actual equipament docent i nova seu de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia". L'alcalde ha afegit que "tenim totes les esperances que la Torreta faci un projecte icònic per a la ciutat".

En aquest cas, ha especificat, "l'objectiu del Govern ha estat recuperar un edifici, el de Depunt, que forma part del catàleg del patrimoni arquitectònic de Catalunya". Un edifici, que Castells ha explicat que "és dels inicis de la segona època del Modernisme, que era més sobri" i en el qual ara hi haurà "12 pisos on persones podran dur a terme el seu projecte vital".

L'alcalde ha posat també en valor aquest tipus de projecte cooperatiu "perquè és pioner a la comarca i és un exemple d'èxit de la col·laboració entre gent amb ganes de fer coses i l'administració local, una fórmula que ofereix moltes possibilitats", per això estem molt orgullosos d'haver-lo aconseguit".

Per la seva part, les representants de la Cooperativa la Torreta, Blanca Biosca i Èlia Vives, han explicat que avui era un dia molt important en què es fa realitat el treball de dos anys i mig. "La Torreta som un grup de persones que neix de les inquietuds i motivacions personals compartides de crear un model alternatiu d'habitatge per a Igualada. Funcionem de manera assembleària. Hem constituït una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús amb l'objectiu de construir alternatives residencials a Igualada que superin les limitacions del model tradicional. És un projecte d'autoorganització, autònom i autogestionat per les sòcies de la cooperativa" manifesten.

La cooperativa adjudicatària serà l'entitat encarregada de dur a terme el procés de construcció i finançament i també s'encarregarà de la gestió posterior dels habitatges durant la vigència del dret de superfície. Per fer-ho possible, es compta amb el suport tècnic de la Fundació Dinamo que ajudarà a la materialització del projecte des de diferents àmbits. El projecte compta amb una subvenció de 600.000 euros del programa europeu Next Generation per a la transformació i rehabilitació sostenible d'edificis públics.

La distribució final del projecte tindrà 12 habitatges (sis pisos a cadascuna de les plantes primera i segona de l'edifici), mentre que a la planta baixa s'hi ubicaran espais comuns vinculats als habitatges. L'edifici també comptarà amb una planta soterrània.


1 Comentaris

A

Andreu Gran

Igualada

15 de novembre 2023.14:26h

Respondre

Quina gràcia; Els fills de l’empresariat igualadí ara s’han fet cooperativa per fer-se uns pisets a una fàbrica, que ben bé podrien ser les dels seus avis. No en tenen prou amb les seves... Llegir més torretes d’estiu i els seus pisos? No! Ara teniu la cooperativa la Torreta!

La meva pregunta és perquè l’Ajuntament no s’ha fet promotora d’uns pisos que haurien d’anar a jovent amb necessitat d’habitatge, sense cap torreta ni piset dels avis.

Em sap greu Marc, perque et prenen el pel...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.