TORNAR

I te n'aniràs a dormir amb ells una altra vegada?

societat
Divendres, 8 abril 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que alguns problemes de salut com trastorns del son, dolors crònics o malalties psicosomàtiques podrien estar provocades per alguns dels aparells que emeten camps electromagnètics, especialment els transformadors d'electricitat i els senyals telefònics. Són les radiacions d'aquests instruments que pràcticament dormen amb nosaltres els que poden afectar-nos la salut.

Els aparells elèctrics... sempre millor fora de les tauletes de nit. En el llistat d'elements que es podrien donar per al•ludits hi inclouríem des de llums, radiodespertadors o fins a telèfons sense fil; però no només això: a banda del que deixem a la tauleta, també poden tenir incidència aquells possibles electrodomèstics que hi hagi a l'altra banda de la paret que tinguem al cap (si més no així s'apunta des de la Fundació per a la Salut Geoambiental, una associació de creació recent que té l'objectiu d'investigar i conscienciar sobre els efectes de les radiacions en la salut). Tot això es pot traduir en un cansament més aviat inexplicable, o també en alguna disfunció en el sistema immunològic que poden derivar en tumors.

El que d'entrada pot semblar excessivament alarmant i més aviat surrealista, té un raonament que se'ns presenta amb absoluta coherència: els òrgans vitals funcionen mitjançant impulsos elèctrics i, per tant, no deixa de ser lògic que pugui tenir determinades conseqüències si se sobreexposen a radiacions naturals i/o artificials, que poden interferir en els ritmes biològics. Conscients que moltes altres investigacions poden apuntar en sentit contrari, des de la fundació observen que cada dia es detecten més casos de càncer i leucèmia d'origen desconegut, i per això troben necessari començar a plantejar seriosament quin és el paper que poden arribar a jugar en la salut tot aquest tipus de radiacions.

Aclarir la incidència exacta que puguin tenir és una tasca prioritària; però no l'única. S'apunta que les lleis no s'estan adaptant a aquesta nova realitat que es dibuixa a partir de l'avenç tecnològic i la consegüent extensió de múltiples fonts de radiació que ens agredeixen per totes bandes: per molt que vigilem, difícilment podem evitar deixar-hi d'estar exposats d'alguna manera o altra. I les crítiques i suggeriments no hi falten. Demanen que es prengui consciència de la gravetat de la situació al mateix temps que es modifica la legislació, de manera que la salut dels ciutadans quedi sempre completament garantida. Que, mirat així, tampoc deu ser demanar massa...

Des de la fundació es volen impulsar diversos programes d'investigació, de divulgació, de conscienciació i també de formació en salut ambiental; tot plegat per aconseguir que per culpa del desconeixement no hi hagi cap persona malalta per algun d'aquests motius.

Podem esperar els resultats de tots els estudis que es puguin fer per determinar la poca o nul•la o molta afectació que ens causen els mòbils, els llums, els despertadors... però si l'espera la fem amb cautela, deixant lliure la tauleta i l'entorn més proper al coixí on reposem, evitarem d'una manera ben senzilla qualsevol risc que hipotèticament se'n pogués desprendre. No podem dir que no estem advertits...

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

A

Aleix

Igualada

8 d'abril 2011.16:06h

Respondre

Arguments d’autoritat: perillós, perillós, perillós. I sobre un tema delicat del que hi ha massa desinformació pel que fa a criteris sobre el que és ”segur”. Aquí en va un altre de... Llegir més l’organització mundial de la salut; posats a creure a algú, m’estimo més fer-los cas a ells: www.who.int/mediacentre/factsheets/fs304/es/print.html

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.