TORNAR

L'Anoia és la vuitena comarca amb pitjors xifres de recollida selectiva neta

societat
Dimecres, 6 octubre 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Només un de cada tres quilograms de residus que es genera a l'Anoia es va separar correctament l'any 2020. La xifra és gairebé idèntica a la del 2019. La recollida selectiva neta a l'Anoia s'ha estancat, segons les dades de l'Agència Catalana de Residus.

La diferència entre el percentatge de recollida selectiva bruta (RSB) i recollida selectiva neta (RSN) a l'Anoia és una de les més altes de Catalunya. Les dades que ha publicat l'Agència Catalana de Residus assenyalen la comarca com una de les que pitjor fa la separació de residus, amb una alta xifra d'impropis (materials dipositats per error en una fracció que no pertoca). Si en les dades generals de recollida selectiva ja s'està a l'Anoia per sota dels objectius (45,01% quan la Comissió Europea exigeix el 50%), les dades sense impropis són força pitjors, amb un 32,91%. La vuitena comarca amb pitjors xifres.

Aquest 32,91% -és a dir, menys d'un de cada tres quilograms de residus va a la fracció que ha d'anar- és gairebé el mateix percentatge que el 2019, quan era 32,77%. La diferència és que aquell any, la RSB va ser de 42,3%. La distància entre el total de recollida selectiva i com se n'ha fet la tria s'ha eixamplat. Tot i que encara no es disposen les dades dels municipis anoiencs, altres anys la diferència entre les dues estadístiques ha estat del 20%.

La problemàtica, però, no és exclusiva de l'Anoia. A la Conca de Barberà, la distància entre RSB i RSN és de més de 15 punts (61,11% per 45,73), la diferència més gran de les 42 comarques. I a l'Alt Penedès, la situació és similar a l'Anoia, amb un 46,31% de recollida selectiva bruta que cau al 34,4% en les xifres netes. A la majoria de les comarques, hi ha almenys nou punts entre aquests dos indicadors.

L'augment del rebut, a les portes

Les deficiències en la recollida selectiva no són úniques de Catalunya, sinó que es fan paleses a tot l'Estat espanyol. La Unió Europea està definint quines sancions fixarà si no s'arriba al mínim del 50% (en principi, de volum de recollida selectiva bruta), però es tractaria d'un recàrrec que haurien d'assumir els ajuntaments i que es repercutiria al rebut de la taxa d'escombraries.

 


1 Comentaris

J

Joan

Igualada

6 d'octubre 2021.12:19h

Respondre

M’encanta ... perque han de fer res els politics, si sempre ho poden arreglar carregant mes impostos finals als ciutadans (via taxes).

I si augmentem la recollida selectiva, posant mes punts de... Llegir més recollida, mes deixalleries mobils, que n’hi hagin de periodiques a tots els barris (i no les quatre puntuals i molt localitzades). O la recollida d’andromines que no sigui un unic dia a la setmana.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.