TORNAR
PUBLICITAT

A Calaf l'ús d'anticonceptius per a coloms en redueix el 26% de la població

Els dispensadors es van col·locar a dos punts del poble el passat mes d’abril

societat
Dimarts, 8 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament de Calaf ha donat a conèixer els primers resultats del funcionament de l'anticonceptiu Ovistop. La reducció, en gairebé una norantena d'exemplars, és especialment positiva, segons l'Ajuntament, ja que "la vila es troba rodejada de camps de cereals i per tant els coloms tenien aliment alternatiu al seu abast".

PUBLICITAT

Des que el mes d'abril del 2018 es va implantar l'ús d'Ovistop a Calaf, un anticonceptiu per coloms, com a mètode de gestió d'aquestes aus, la reducció ha estat més que notable. D'uns 335 individus s'ha passat a 248, ja que s'ha reduït el nombre de naixements i aquesta espècie té una mortalitat natural molt elevada. Ovistop (nicarbazina 0.08%) és un anticonceptiu per a coloms. En iniciar el tractament el cens de coloms era d'aproximadament uns 335 individus. Passats 8 mesos de tractament el cens s'ha reduït fins a uns 248, és a dir que s'ha aconseguit una reducció del 26%.

Aquests resultats es troben dins de la mitjana esperada d'acord amb les xifres assolidesen altres poblacions que utilitzen el mateix mètode. No obstant en el cas de Calaf aquest resultat "té un valor afegit degut a que la vila es troba rodejada de camps de cereals i per tant els coloms tenien aliment alternatiu al seu abast", segons l'Ajuntament. Els efectes han estat més notables al nucli antic on s'ha observat un gran reducció en el número de coloms.

Un dels dos dispensadors ubicats a CalafEls dispensadors estaven ubicats en dos punts de la vila: església i carrer Francesc Macià (antiga fàbrica Saina). Cada matí a primera hora un màquina ha escampat la dosis necessària (10 grams per colom) segons el número de coloms presents a cada punt. En cadascun dels punts també s'hi ha instal·lat càmeres que han permès comprovar com els coloms consumien el medicament anticonceptiu en pocs segons. Tot el tractament ha tingut un seguiment per part de biòlegs que han anat ajustant el sistema per tal d'extreure'n el màxim rendiment.

També s'han mesurat indicadors secundaris que han confirmat el bon funcionament del tractament. Aquests indicadors han estat el percentatge de coloms juvenils i el número d'ous en la principal colònia de cria del municipi. En el cas dels juvenils el percentatge s'ha situat per sota del 10% quan en una població de coloms sense tractament es situa al voltant del 40%. La presència d'un número tant baix de juvenils confirma la reducció de naixements com també ho ha fet el seguiment de nius en els que s'ha observat la desaparició de postes d'ous a mida que el tractament avançava.

Així mateix, s'ha fet un seguiment de la població de pardals que ha confirmat que no han estat afectats pel tractament dels coloms. No s'ha observat cap pardal al voltant dels dispensadors automàtics quan aquests han llançat el medicament anticonceptiu i s'ha observat una reproducció normal d'aquesta espècie al llarg de la seva temporada de cria. L'anticonceptiu redueix els naixements de coloms de forma que no es reposen els individus que van morint a causa de la mortalitat natural de la espècie, la qual és molt elevada. D'aquesta forma s'aconsegueix tenir una població reduïda de forma respectuosa amb els coloms, és a dir sense necessitat de fer captures i sacrificar-los. Aquest fet fa que sigui ben acceptat per tots els sectors de la societat.

PUBLICITAT

1 Comentaris

A

Agusti

IGUALADA

8 de gener 2019.09:55h

Respondre

O això funciona, o tots venen a Igualada al parc del Garcia Fossas.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.