TORNAR

Els boletaires preparen el cistell per una bona temporada

Entre 60 i 80 quilos de bolets per hectàrea

societat
Dijous, 3 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb el retorn a la feina i l’aproximació de la tardor, els caçadors de bolets comencen a preparar el cistell acompanyats per l'auguri d'una bona campanya que tot just aquests dies s'inicia. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha fet públiques les primeres estimacions de la temporada, que confirmen que serà una campanya superior a la mitjana, sobretot al Pre-pirineu i Pirineu, amb una producció d'entre 60 i 80 quilos per hectàrea de bolets comestibles i no comestibles. (àudio)

Els rovellons, els bolets més preuats

Un boletaire comrpovant un dels bolets - ACN

Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya expliquen que la bona temporada del 2008 confirma que la tendència de creixement de bolets es manté estable o fins i tot s'ha incrementat els darrers anys. Juan Martínez de Aragón, investigador del centre, també afirma que s'ha de tenir en compte que cada vegada hi ha més gent que busca bolets, el que pot provocar la sensació que n'hi hagi menys.

Tot i això, els tècnics del centre, ubicat a Solsona, afirmen que és difícil fer previsió de les campanyes ja que està estretament relacionada amb els factors ambientals dels mesos abans de la temporada, principalment agost i el setembre, i als mesos de plena producció micològica, entre l'octubre i el novembre. La previsió que fa el centre té en compte la informació climàtica que es disposa fins avui i prediccions meteorològiques a llarg termini però, amb tot, caldrà esperar què pot passar en les properes setmanes (àudio).

Els pinars catalans produeixen una mitjana de 43 quilos per hectàrea de bolets, dels quals un 30% són comercialitzades en els mercats locals i, un 25% no són comestibles. A Catalunya es poden arribar a identificar un total de 340 espècies diferent.

El rovelló, el més buscat

Pel que fa als rovellons, l’espècie més recol·lectada i preferida pels caçadors de blets, s’estima que hi hagi un total d'entre 2 i 5 quilos per hectàrea. Juan Martínez de Aragón, investigador del centre, explica que els boletaires es decanten més per buscar rovellons que per altres tipus de bolets perquè són 'fàcils d'identificar'. Afegeix que dins la família dels rovellons, no n'hi ha cap que sigui molt tòxic, i això afavoreix que els caçadors optin per aquest.

Segons el Centre Tecnològic Forestal, hi ha diverses variables que provoquen que les diferents espècies de bolets creixin en un lloc o en un altre. Així, per exemple, els rovellons creixen al voltant d'arbres més joves, més en zones del nord que del sud o en funció del pendent que tingui el terreny.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.