//Plugins sense CDN ?>
Avui dimecres 1 de març, a les 22 h., la televisió catalana estrena, al Canal 33, el documental "En diàleg" de la igualadina Sira Abenoza. La igualadina, impulsora de l' Institute for Socratic Dialogue, fa seure en una mateixa taula exmembres de l’IRA, exmembres de grups paramilitars unionistes, un exsoldat britànic i un expolicia.
La professora de filosofia Sira Abenoza creu que la major part dels conflictes en la societat es deuen a la falta de diàleg. Amb aquesta premissa organitza des de fa temps trobades entre persones de diferents orígens, condició social, econòmica, política o de qualsevol altre tipus. Després d’haver posat en pràctica el seu mètode de diàleg socràtic a Catalunya, Espanya i Amèrica del Sud, i de realitzar el molt aplaudit documental "Filosofia a la presó" amb el qual va convidar a dialogar presos interns de Lledoners amb joves estudiants de dret, en aquesta ocasió es desplaça fins a Irlanda per prococar un diàleg entre persones que es troben a una i altra banda del conflicte.
En el seu viatge coneix persones que l’ajuden a comprendre el procés de pau d’Irlanda del Nord. En primer lloc, es troba amb el periodista Brian Rowan, que va cobrir gran part del conflicte per la BBC i que ha escrit diversos llibres sobre el tema. L’últim és “Unfinished peace”. Rowan li explicarà per què la pau no està completada. Després de parlar amb el periodista, Sira Abenoza comença les sessions de diàleg amb persones que fins fa poc estaven enfrontades en una lluita que va causar més de 3.000 morts. Junts emprenen un exercici de diàleg que, en paraules dels mateixos protagonistes, “és un camí cap a allò desconegut” i alhora “l’única manera de construir la pau”.
Les cinc sessions de diàleg s’alternen amb la visita de la Sira a un grup de víctimes i a la primera escola integrada de catòlics i protestants, que es va crear a Irlanda del Nord. També fa una ruta turística pels llocs més representatius del conflicte, acompanyada de guies de tots dos bàndols i coneix el mossèn Harold Good, que va ser un important mediador del procés.
Per últim, Sira visita la costa nord. A la comunitat cristiana de Corrymeela coneix Jo Berry i Pat Magee. Ella és la filla d’un diputat anglès mort en un atemptat i ell, el terrorista de l’IRA que hi va posar la bomba. La seva història és l’exemple definitiu del poder del diàleg per solucionar conflictes.
Un documental, dirigit per Xuban Intxausti, s'ha realitzat a Belfast i ha estat produït per Europa Transit, una de les ambaixades itinerants de DSS2016 (Sant Sebastià Capital Europea de la Cultura 2016) i Mediapro.
La Sira Abenoza és professora del Departament de Ciències Socials d’ESADE Business & Law School, on imparteix cursos de diàleg socràtic i de responsabilitat social. L’assignatura Diàleg Socràtic per a estudiants de dret li va valdre l’Innovation Award d’ESADE l’any 2015. L’experiència del curs que s’imparteix a la presó es va plasmar en un documental, que va guanyar el Premi al Millor Documental al Festival de Cinema de Valladolid (SEMINCI 2015)
Abenoza és també investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, on ha publicat recentment dos llibres sobre RSE: La RSE ante el espejo, un balanç sobre l’RSE que n’analitza l’evolució als darrers anys i ofereix possibles claus interpretatives del moviment de l’RSE i el seu futur i el llibre Colaboraciones ONG-empresa que transforman la sociedad, que explora noves fórmules de col·laboració entre les ONG i les empreses, amb l’objectiu de maximitzar-ne l’impacte social.
Fundadora de l’Institute for Socratic Dialogue (ISD), desenvolupa projectes de diàleg a escala internacional per a empreses i governs, amb l’objectiu de promoure una gestió responsable. A Irlanda del Nord, va dur a terme un procés de diàleg que es va plasmar en el documental In Dialogue. Actualment, l‘ISD està desenvolupant estratègies de diàleg per al sector privat a l’Amèrica Central i per a l’administració pública de les illes Salomó.
Podeu veure el tràiler del documental "En diàleg" aquí.