TORNAR

Càritas Anoia adverteix que un 30% de les famílies que atén no compta amb cap ingrés

L'entitat dóna suport a 1425 persones

societat
Dijous, 8 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra ha presentat la Memòria de l'any 2013, en què destaquen que s'han atès 171 casos nous i s'ha arribat als 1425 beneficiaris. Una de les dades que més preocupa l'entitat és el fet que prop d'un 30% de les famílies ateses no compta amb cap ingrés, i sobreviu dels ajuts proporcionats per Càritas. L'ajuda d'alimentació continua sent la més demanada (un 41% del total), i el darrer any se n'han ofert un total de 887 entre el Banc de Queviures i Càritas. L'atur i l'ocupació precària són els principals factors d'exclusió social.

Càritas Arxiprestal Anoia Segarra ha presentat el recull d'accions que ha fet durant el 2013

El resum de l’acció social de Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra per a l’any 2013 abasta 475 persones i/o famílies diferents, dels quals 171 casos han estat atesos per primera vegada a Càritas en aquest any, i que representen un total de 1425 beneficiaris/es. Aquests casos han rebut un total de 2051 intervencions/respostes. L’acció més destacada s’ha realitzat en l’acollida i acompanyament de les persones ateses i en l’ajuda a necessitats bàsiques, especialment en qüestions relacionades amb l’habitatge i les famílies amb infants.

El perfil dels usuaris

Quant a les característiques de les persones que acudeixen a Càritas s’han consolidat dos perfils de llar: d’una banda les famílies amb fills, incloses les famílies monoparentals, que suposen el 60% del total de les persones ateses, i d’altra banda les persones soles.

Com ha vingut passant en els darrers dos anys, són els homes els quals en percentatge una mica més alt que les dones, acudeixen al servei. La raó està en que malgrat ser les dones les que primer s’adrecen a demanar ajuda, a vetllar pel benestar de la família, els homes acudeixen en demanda de formació i treball. La franja d’edat més nombrosa de població atesa continua sent la dels 35 a 44 anys.

Un 30% viu sense ingressos

La situació laboral de les persones ateses és molt preocupant. L’atur és l’element determinant de l’exclusió social d’aquestes persones, que majoritàriament no tenen feina, però també ho es l’ocupació precària. Un percentatge molt petit té un contracte de feina que sovint és a temps parcial i amb ingressos econòmics insuficients.

Una mica més de la meitat de les famílies ateses viu de transferències socials (prestacions d’atur, ajuda familiar, pensions,...), i un percentatge molt important, al voltant del 30% no té cap ingrés i sobreviu dels ajuts proporcionats per Càritas (aliments en espècie i ajuts econòmics).

Un dels fets més preocupants és l’increment de les llars que per mantenir el seu habitatge han de fer un esforç econòmic tan important que les col·loca en situacions de pobresa severa un cop descomptades les despeses d’habitatge. Les habitacions de relloguer continuen sent una opció per a persones soles i parelles sense fills, però també per a aquelles famílies amb fills que es veuen abocades a l’exclusió i sense capacitat per fer front a tot el lloguer d’un pis.

Alimentació i ajudes destinades a l'habitatge, les principals demandes

Les sol·licituds d’ajuda per alimentació han representat el 41% del total de demandes fetes per les persones que han estat ateses al servei, i les d’habitatge, un 25%. En resposta a aquestes demandes es lliuren ajudes en espècie d’aliments, roba, productes d’higiene, parament de la llar...La tipologia de respostes donades és àmplia tot i que l’ajuda d’alimentació continua sent la més alta. En total s’han ofert 787 ajudes d’alimentació (Banc de Queviures) i 100 (ajudes des de Càritas).

En segon lloc i després de l’ajuda d’alimentació, hi ha les ajudes econòmiques a persones o famílies per poder fer front a despeses de lloguer, relloguer d’habitacions, subministraments de la llar, vals de butà, parament de la llar, transport, salut, ortopèdia, ulleres, material escolar.... amb 670 intervencions econòmiques.

A banda de les ajudes de butà, una de les partides més elevades, les ajudes destinades a l’habitatge (lloguers i subministraments) han experimentat un augment molt considerable, representant un 15% del total de les ajudes econòmiques lliurades al 2013, mentre que al 2012 van representar tan sols el 7% del total.

Formació i orientació sociolaboral

Càritas Arxiprestal, a més dels serveis d’acollida i acompanyament, ofereix atenció especialitzada a mig i llarg termini, mitjançant el programa de formació i inserció sociolaboral que ofereix acompanyament, formació i orientació sociolaboral per tal de garantir el manteniment econòmic de les persones de manera autònoma. S’han dut a terme al 2013 els cursos de llengua castellana i catalana, Curs d’informàtica, Curs Aprendre Oficis, i Curs d’atenció sociosanitària al domicili.

La derivació als projectes de Càritas esdevé una resposta de la qual s’han beneficiat 275 persones en 2013. La participació en aquests cursos ha aportat formació, a més d’una ajuda de caràcter més emocional per la motivació que representa per moltes persones que degut a la situació d’atur de llarga durada i d’inactivitat estaven afectades per situacions d’angoixa i depressió.

113 voluntaris

Des de Càritas, es vol finalment constatar l’important capital humà del qual disposen: les persones voluntàries. L’any 2013 van comptar amb 113 voluntaris/es, els quals porten a terme una tasca encomiable, tenint en compte la difícil situació de la gran majoria de persones i famílies ateses, i els ajuden amb el seu compromís a que es puguin desenvolupar gran nombre de projectes adreçats a les persones més vulnerables.


4 Comentaris

u

un altre Joan!

08700

9 de maig 2014.17:33h

Respondre

Lola, molt be! es el Joan ,el que no demostra cap sensibilitat ni humanitat, i tu, est en canvi la mare Teresa de Calcuta.
Pro la pregunta del Joan, no la contestes, ”El ajuntament de Igualada paga... Llegir més la quota a l’associació de Municipis per la Independència ” ?
Menys focs de artifici, i mes sensibilitat social Sra Lola.
Per cert, el Sr alcalde, ”es carrega” ell sol, no li fa falta ningú, per retratar-se !!!!

L

Lola

8 de maig 2014.21:45h

Respondre

Comentari 1, comentari 2... Heu llegit la notícia? o del que es tracta és de carregar contra l’Alcalde sí o sí?
Crec de demostreu molt poca sensibilitat/humanitat, ja em perdonareu.
Que... Llegir més cadascú i cadascuna posi el seu granet i punt.

D

Desconfia i acertarás.!

igda

8 de maig 2014.17:28h

Respondre

Amic Joan.
En el cas del Marc, la realitat, supera a la ficció. ( La seva incompetència , i adoctrinament taliba, supera el pitjo dels supossits.)
Per ell, primer ell , després els ”núvols”... Llegir més darrera, les seves aspiracions polítiques i al final de tot, les persones.

J

Joan

igda

8 de maig 2014.16:25h

Respondre

Sr M Castells :
Pregunto ? : El ajuntament de Igualada paga la quota a l’associació de Municipis per la Independència ?, si la resposta es afirmativa, no seria mes profitós i de persones ben... Llegir més nascudas, que aquest diners, anessin per ajudar als mes desfavorits.
Esperem el seu aclariment Sr Marc .
Si la resposta, es que NO es paga, perdoni, per la meva desconfiança !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.