//Plugins sense CDN ?>
Des del Consorci de Promoció Turística de l'Alta Anoia, la Dolors apunta que si bé algun cas fa que no s'arribi al 100%, l'ocupació serà tan bona com l'any passat des d'avui dijous fins diumenge. Ella mateixa diu que assolir aquest percentatge ha costat més que altres anys, però que fa dies que la reserves estan fetes; tampoc té constància de cap anul•lació de darrera hora a causa del temps o altres imprevistos.
Tres exemples
Cal Senyoret és una dels allotjaments amb qui ha parlat anoiadiari.cat. Amb 6 habitacions dobles i una de triple, aquesta casa de pagès de Conill (Pujalt) és gestionada per Antoni de Solà i Angelina Salut.
Precisament l'Angelina comenta que des d'avui dijous fins diumenge tindran ple, a diferència dels dies previs, quan no era festa laboral per tothom. En relació amb l'any passat, l'Angelina afegeix que no han notat massa el canvi.
Cal Masvilella es troba situat al carrer Ravalet de Prats de Rei. En Ramon Mas, que porta la casa amb la Margarita Vilella, té ple amb 10 persones. A diferència d’altres anys, però, en Ramon destaca que els primers dies d'aquesta setmana ha tingut algun buit, com ha passat també diversos caps de setmana previs.
En Pere Tardà i la Maite Copoví són els gerents de La Cleda, un un edifici d’orígen medieval totalment restaurat del carrer Major de Pujalt, amb capacitat per a 14 persones. Aquests dies la casa no està plena, sinó que està al 70% d'ocupació.
En Pere remarca que s’ha notat molt la crisi econòmica, entre d'altres per la falta d’interès de possibles clients i, com el cas de Cal Masvilella, per la reducció de pernoctacions al llarg de les darreres setmanes.
L'Angelina de Cal senyoret destaca que el perfil familiar de molts clients fa que diumenge tornin a casa seva per celebrar el dilluns de Pasqua amb la resta de la família, fet que explica algun buit per dilluns vinent.
Al nord de la comarca hi ha unes quaranta cases rurals que, escampades en dotze petits municipis, sumen prop de 200 places disponibles. Cal distingir, però, entre els que oferten el lloguer de la casa complerta, que són la majoria, i entre les cases rurals que permeten llogar habitacions.
L'Angelina de Cal Senyoret representa aquest darrer cas; ella comenta que des de gener fins ara han tingut algun cap de setmana fluix tot i tenir habitacions plenes, a diferència de les cases que es lloguen senceres.
Molts clients de les cases rurals són repetidors i gent d’altres anys, però l'Angelina sospita que han baixat les reserves de dues nits en cap de setmana per la d'una sola, tot i que han crescut les pensions complertes.
Lluitar contra l'estacionalitat i mirar de trobar fórmules a l'hora d'omplir els negocis al llarg de la resta de caps de setmana de l'any és un dels grans reptes d'aquests negocis. L'atractiu que vénen és principalment la tranquil•litat que comporta viure durant uns dies en un entorn rural com el de l'Alta Anoia.
La crisi es fa notar de manera desigual a les zones turístiques
La Setmana Santa d'aquest any s'emmarca en una conjuntura de crisi, i es nota però de forma diferent segons el sector i el territori. Els hotels i cases rurals repartits arreu de les comarques costaneres i de muntanya catalanes esperen ocupacions que ronden entre el 50 i el 80% aquesta Setmana Santa.
Així, mentre que llocs com la Costa Brava centre, la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre preveuen que ompliran de mitjana el 50% dels llits disponibles, en altres territoris -sobretot, de muntanya-, les reserves s'enfilen fins al 80%.
Fins i tot, al Pirineu lleidatà els empresaris confien que els hotels acabin penjant el cartell de ple amb els turistes de darrera hora. Una de les ofertes més exteses de la Setmana Santa és anar a esquiar, donat que les nevades d'enguany poden fer que la temporada d'enguany encara s'allargui.
Anoiadiari / ACN / ACPG