TORNAR

Castells presenta els pressupostos "més alts" de la història que inclouen la fase 2 del Parc Central

El gravamen de l’IBI es reduirà del 0,85 al 0,84

societat
Dimecres, 22 setembre 2021. 11:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El batlle Marc Castells i la regidora d'Hisenda Montserrat Duch presentaven aquest dimecres al matí els comptes de l'Ajuntament d'Igualada per al 2022. Aquests pressupostos i ordenances es podran aprovar amb el suport d'Igualada Som-hi.

PUBLICITAT

La continuació del Parc Central, i la ja anunciada inversió al Campus Salut, representen el volum més grans d'inversions del pressupost d'Igualada per al 2022. Un pressupost consolidat de 74,1 milions d'euros que és el més gran de la història de la ciutat (el pressupost estrictament de l'Ajuntament seran 61,5 milions). Pel que fa al Parc Central, aquesta fase 2, entre l'actual Parc Central i l'Hospital Universitari, comptarà amb "un dels skateparks més grans d'Europa", i suposarà 990.000 euros d'inversió. 

El volum més gran en inversions del pressupost son els 3,6 milions del Campus Salut. Entre les altres inversions, hi ha les que continuen de modernització del polígon de les Comes, un dels plans d'asfaltatges "més importants" i completar després de deu anys l'Anella Verda "amb la unió del tram de Fàtima fins al Parc de Vallbona" i el "tram des de Can Roca fins al mirador de Montserrat". Les obres als barris i els asfaltatges suposen uns 2.060.000 euros, les millores al polígon 340.000 euros i concloure l'Anella Verda un quart de milió d'euros. 

Es continua també amb el Pla d'Arbrat, s'actuarà amb 200.000 euros als interiors de la Piscina les Comes; el pla d'enllumenat suposarà una inversió un xic menor, 197.243 euros; es destinaran 150.000 euros als cementiris i 100.000 més a les escoles. En les inversions cal afegir també les propostes que s'han incorporat per part dels grups de l'oposició, en aquest cas Igualada Som-hi, com són els 2.636.417 euros destinats a PIMHA per la promoció d'habitatge de lloguer assequible del Carrer Sant Carles, o els 150.000 de la gespa del Camp de Futbol de Fàtima.

El gravamen de l'IBI, de 0,85 a 0,84

Pel que fa a l'IBI, el govern ha acordat reduir el gravamen del 0,85 al 0,84. Suposa una reducció d'1%. La regidora Duch ha atacat a ERC per les seves declaracions sobre aquesta rebaixa on afirmaven que la reducció "és una presa de pèl". La responsable d'Hisenda apunta que "no tots els igualadins i igualadines paguen el mateix en els seus rebuts, quan diuen sis euros per rebut parlen d'una mitjana. Els llogaters, per exemple, no son els que afronten els rebuts d'IBI".

Quant als impostos, també, s'introduirà una nova bonificació del 50% a l'IBI per la instal·lació de plaques fotovoltaiques de particulars i comunitats, "per tal d'impulsar les energies verdes a la nostra ciutat". Pel que fa a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, s'incrementa la bonificació de l'ICIO del 50% al 95%. Desapareixen les llicències d'obres menors i només caldrà comunicar-ho a l'Ajuntament. Amb aquest canvi el govern vol "afavorir i facilitar la reforma dels habitatges de la nostra ciutat, a més d'altres bonificacions de l'ICIO que aniran en aquest sentit".

Duch es mostra dolguda amb les declaracions d'ERC: "no m'agrada que enganyin a la ciutadania. Per exemple, quan parlen que les taxes creixeran en 280.000 euros no sé d'on treuen la informació, perquè en valor absolut pujaran 130.000". També el govern afegeix que es congelaran "les plusvàlues, l'IAE, l'Impost sobre Construccions i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica" però que l'IPC pujarà un 2%. Les taxes s'apugen un 2% que correspon a l'augment de l'IPC. Per tant en termes "reals" no hi ha increment de taxes, sinó que "simplement s'adeqüen a l'IPC".


3 Comentaris

m

montse

igualada

28 de setembre 2021.19:09h

Respondre

Caram Marc!!!! , he quedat realment sorpresa amb la rebaixa del IBI, en el meu cas en concret pagaré 6 € menys, deunidó senyors, sento vergonya, però clar, la gent clama una rebaixa del IBI,... Llegir més doncs au senyors ja la teniu, però potser el que s’hauria de reclamar es una valoració a la baixa del ibi, i quan dic valoració em refereixo a baixar els valors cadastrals, vaja, que l’ajuntament te el poder de demanar una revisió al cadastre a la baixa i actualitzar els valors en l’epoca actual, no pas amb uns valors que quan es va fer la revisió a l’any 2010 ja eren més que passats de voltes, però clar, d’aquest fet han pasat molts anys, una pandemia, etc etc i ningú ja ho recorda, doncs aquí estic jo per fer memoria.

J

JOSEPM

IGD

23 de setembre 2021.09:27h

Respondre

Sr. Castells, no vulgui amagar un increment del 2% de les taxes sota el paraigua del IPC. Com be deu saber la seva regidora, aquest increment prové dels moviments de preus al sector energia... Llegir més bàsicament, ja que no és pas la demanda de béns qui el provoca, ja que hi ha molta capacitat de treball ociosa (atur). Vaja, que és un tema força conjuntural. Ara be, ho heu aprofitat per camuflar un increment.
Malauradament això ho faran també altres administracions i també les empreses que viuen del BOE. I lamentablement això si és inflacionista, i si provoca l’empobriment de la societat. A banda de la seva progressiva pèrdua de competitivitat.
Aplaudiré quan un polític diu que apuja impostos de forma finalista, per desenvolupar projectes útils a la societat que governa. Però no és el cas.

I ja posats, per quan el rediseny de la circulació de vehicles a Igualada? Tard o d’hora caldrà possiblitar el moviment en bicicleta o patinet elèctric per la ciutat. No de forma simbòlica, si no efectiva. Això faria una ciutat més sostenible i eficient. Heu pensat en limitar la circulació d’automòbils a la meitat dels carrers per exemple?, una ciutat molt cuadriculada com la nostre ho permetria fàcilment. Deixar la metat dels carrers a la circulació neta de contaminació seria un bon pas.

Gràcies,

J

Joan

Igualada

22 de setembre 2021.13:51h

Respondre

Un skatepark es la prioritat en que ens hem de gastar un millio d’euros?

Asfaltatge del poligon? I si asfaltem l’Avinguda Barcelona, i/o el passeig que son trams que s’utilitzen a diari en... Llegir més els quals no s’ha invertit res (en alguns trams molt defectuosos) des de fa 10 o 20 anys.

I si augmentem les partides per les escoles? Els temes socials en augment per la pandemia (no del tot acabada encara)?

I el tram del IBI miris com es miri, es una presa del pèl, l’ajuntament redueix un 0,01% del seu factor que es el que te control directe, si no es fa mes es perque no es vol. En que es tradueix despres dependra del que pagui cadascu, i ja sabem aqui se li reduira mes.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.