TORNAR

La Consulta jove de Vilanova es referma com un espai d'acompanyament emocional

L’espai d’atenció als joves torna a ampliar horaris per l’augment de demanda: d’abril a desembre va fer 118 acompanyaments

societat
Diumenge, 30 gener 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'octubre del 202 va entrar en funcionament la Consulta Jove de Vilanova del Camí, un servei d'acompanyament emocional per a joves de 12 a 25 anys. Des de llavors, i a causa de la bona acollida del jovent vilanoví, l'Ajuntament de Vilanova del Camí, que assumeix el cost del servei, ha anat ampliant els horaris del servei. Des de l'abril, quan es va fer la primera ampliació, fins al desembre, es van fer 118 acompanyaments presencials.

La Consulta jove forma part de les assessories de l'Oficina Jove de l'Anoia del Consell Comarcal de l'Anoia. L'Ajuntament de Vilanova del Camí va decidir impulsar-lo al municipi "arran de les necessitats emocionals que es van detectar entre el jovent en el context de crisi sanitària". Segons explica el tècnic de Joventut de Vilanova del Camí, Carles Palet, "es van observar demandes per part del jovent i era necessari abordar-les. No teníem experiència, ni eines per fer-hi front i per això es va proposar un servei per donar cobertura. Des del govern vilanoví remarquen que es tracta "d'un treball que es fa en el marc d'una lògica de salut comunitària i amb la intenció que els centres cívics esdevinguin espais de seguretat i protecció, més enllà de prestar altres serveis."

Al capdavant hi ha la psicòloga Ariadna Prat, que defensa que els joves necessiten uns suports específics com aquest i, davant l'augment d'hores d'atenció i de recursos, la demanda creix. "Com més hores hi hagi, més persones acabaran venint", afirma l'Ariadna.

Des de l'Ajuntament de Vilanova del Camí assenyalen que la Consulta Jove és "un espai d'acompanyament emocional segur que permet als usuaris demanar orientació o compartir els seus neguits." Des del servei afegeixen que "les consultes detecten, principalment, situacions d'inseguretat o preocupació a l'hora d'afrontar canvis en el desenvolupament personals o nous reptes propis de l'edat, com per exemple els estudis. També ens trobem amb força casos de violència, sobretot entre les usuàries, i amb la manca de recursos per gestionar aquestes situacions."

Més joves, més noies

Des de La Consulta Jove expliquen que "el volum més gran de consultes correspon a la franja d'edat d'entre 15 i 20 anys i és tres vegades més gran entre les noies que els nois. L'Ariadna Prat reconeix que "no és una casualitat" i assenyala que "la socialització determina que s'hagi d'atendre aquesta realitat: que l'educació marca com viuen els nois i les noies algunes situacions, sobretot les que tenen a veure amb les emocions". També afirma que "és important tenir-ho en compte, perquè hi ha moltes noies que estan patint violències de diferent mena: estructural, sistèmica, familiar, de pressió estètica..."

Ariadna Prat i Carles PaletSegons Prat, un dels elements destacats del servei "és l'apoderament que dona a la persona, a cadascuna d'elles, perquè cada jove tria el moment de demanar aquest suport quan ho necessita i sovint, argumenta, és més fàcil fer-ho en un entorn que no sigui el més familiar o habitual, sinó poder expressar les pors o els neguits amb una persona allunyada a la seva quotidianitat, que a més a més, com a professional els pot donar eines diferents."

Per demanar atenció a la consulta es pot enviar un missatge o fer una trucada al número de whatsapp 621 25 17 32 i demanar una sessió presencial.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.