TORNAR

El creixement urbanístic dels darrers 70 anys en un mapa

El web de l’ICGC permet comparar les imatges des de l’aire des de 1945 fins avui

societat
Dimecres, 15 abril 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Anoia ha triplicat la seva població els darrers 70 anys, en bona part fruit de la immigració. Aquest creixement es veu reflectit en l'impacte urbanístic i els mapes que ha publicat l'Institut Cartogràfic i Geològic permeten veure l'abast d'aquest canvi

De 43.000 a 118.000 habitants. Els 70 anys que van des de 1945 fins als nostres dies han significat per a la comarca un creixement molt més dràstic en habitants respecte a tots els altres períodes històrics registrats, tant en termes relatius com absoluts. A nivell de l'expansió de les trames urbanes, aquest creixement de les zones amb edificacions i habitatges s'evidencia en els mapes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que permeten veure la transformació d'aquestes àrees.

Can Bonastre: un sector de Piera sorgit del no-resA la web del ICGC 'Com era Catalunya' es pot consultar de manera lliure aquesta informació i veure l'evolució de les transformacions urbanístiques del territori. Les fotografies aèries de 1945, les primeres de  què disposa la web, són fruit dels vols de l'exèrcit americà a les darreries de la Segona Guerra Mundial. Aquests reconeixements van ser pactats amb el règim franquista, que començava una etapa d'atansament amb els Estats Units després de donar suport al règim nazi a l'inici de la guerra.

Al voltant de Calaf s'hi han articulat grans infraestructuresHi ha un segon grup de fotografies aèries, de mitjan dels anys 50, després d'un nou acord entre l'Estat espanyol i el govern americà d'Eisenhower. Les fotos més recents són de campanyes que ha fet el propi Institut els darrers 20 anys i on es pot copsar també el creixement d'algunes de les àrees.

La Conca, el 1945 i avui. Cap a una ciutat únicaA Igualada, es pot copsar com l'expansió urbanística s'ha desplaçat primordialment en sentit nord i oest, i també el creixement de Montbui i Vilanova. El 1945, Igualada rondava els 16.000 habitants, mentre que Vilanova en tenia 650 i Montbui comptava amb uns 800 habitants. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.