TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

Denuncien que a la Comissió sobre la gestió de l'aigua a Igualada "hi ha dos assessors amb vincles amb AgBar"

La PAH, Aigua és Vida i CCOO assenyalen que els representants veïnals a les reunions ”no disposen mai de la informació”

societat
Dilluns, 3 agost 2020. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La plataforma favorable a la gestió directa de l'aigua feia aquest dilluns una compareixença davant els mitjans en la que denunciava "la manca de transparència" en l'actual procés de regularització i municipalització. Indiquen que els representants veïnals "no estan rebent tampoc tota la informació a temps abans de les sessions."

PUBLICITAT

Tres entitats, la PAH, Aigua és Vida i CCOO denuncien que "és l'Ajuntament d'Igualada qui ha decidit a dit quins assessors externs seran els encarregats per elaborar la memòria justificativa pel procés de municipalització del servei d'aigua" i no la pròpia Comissió d'Estudi designada per al procés. Per tant, insinuen que "l'Ajuntament d'Igualada no està respectant els criteris democràtics de la Comissió d'Estudi". Aquest òrgan ha de fer la memòria justificativa que serà la base per triar quin model prevaldrà en la gestió del servei un cop municipalitzat. Apunten que "dos dels tres assessors externs escollits per l'Ajuntament d'Igualada no són imparcials, ja que no només algun d'ells defensa vehementment la gestió públic-privada. Han col·laborat i treballat directament per a Agbar, l'empresa privada que gestiona Aigua de Rigat a Igualada i la Conca d'Òdena."

Una d'aquestes persones "encarregada de fer l'estudi d'escenaris de modalitats de gestió del servei és un conegut advocat capçalera d'Agbar i defensor de la gestió mixta públic-privada i ha col·laborat en múltiples jornades realitzades per Agbar en els darrers anys i en elles sempre ha defensat la gestió mixta com el millor model". El mateix home "que va defensar la sentencia del Tribunal Suprem de 2019 que avalava la societat mixta d'Aigües de Barcelona on es perdia la possibilitat de municipalitzar la gestió."

Pel que fa a "l'assessor extern encarregat de la valoració tècnica i econòmica dels béns" és un economista "responsable de diversos dictàmens a favor de l'empresa Agbar." Creuen que "la memòria que ha de redactar la Comissió d'Estudi de l'Ajuntament d'Igualada ja està decidida amb aquests assessors externs abans que la mateixa comissió la redacti."

"Opacitat" a la Comissió

Critiquen que el govern igualadí actua "amb total opacitat en les sessions de la Comissió no respectant la transparència necessària en el procés democràtic. Les Associacions de Veïns, en representació de la ciutadania, no reben la informació a temps, el que impossibilita el seu anàlisi i limita la seva participació." Lamenten que "les Associacions de Veïns tampoc poden portar assessors que els puguin guiar, motiu pel qual es troben davant d'unes comissions en les que es limita la seva participació democràtica en escoltar i acceptar el que proposa el govern."

Insten als grups municipals d'ERC Igualada, Igualada Som-hi i Poble Actiu que "en tant que firmants del Pacte Social i Institucional per a la gestió pública de l’aigua a Igualada al maig del 2019, actuïn a favor de les nostres exigències per tal de preservar la transparència i els criteris democràtics necessaris en un procés tan important per a la ciutat com és el de la Comissió d'Estudi del servei d'aigua." Ha estat "l'Ajuntament, segons les actes, i no la Comissió d'Estudi, qui ha decidit a dit quins assessors externs seran els encarregats per elaborar la memòria justificativa pel procés de municipalització del servei d'aigua."

Un altre punt, és que "no sabem com es resoldrà al ple municipal el debat sobre el model. El que decideixi la Comissió és el que portarà al govern a decidir. Si cap dictamen és aprovat al ple, això implicaria que s'hauria de tornar a començar. Hi ha 11 regidors d'esquerres a l'Ajuntament, en teoria, i es van comprometre a aprovar la gestió pública per l'aigua."

PUBLICITAT

1 Comentaris

p

paio

Igualada

4 d'agost 2020.10:36h

Respondre

Sense entrar en el fons de la questió, que podria ser correcte, no estic gens d’acord amb aquestes formes tan ”políticament correctes” que el que denoten es inseguretat i por. Si tan segurs... Llegir més n’estan del que dieun, noms, si us plau, que ningú els podrà demandar per dir la veritat, i precisament les veritats a mitges perden eficàcia.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.