TORNAR

El dia 5 a l'Anoia: Diferents maneres de viure la Festa dels Reis

La Festa dels Reis II: Arriba la cavalcada

societat
Dimarts, 4 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La nit de Reis és especial per a tots els nens i nenes i pares anoiencs, i si és veritat que la cavalcada d'Igualada s'endú bona part del protagonisme i molta gent de la comarca es desplaça a la capital de l'Anoia per veure l'arribada dels tres Reis de l'Orient, cada poble viu la nit de Reis d'una manera especial, la realitat demogràfica i geogràfica de cada municipi fa que la festa sigui diferent i s'organitzi en funció de les seves necessitats. Si ahir vam parlar de diferents 'Faruks' de la comarca, avui ens apropem a diverses realitats de la nit del dia 5.

La cavalcada dels Hostalets de Pierola

Els Reis visiten els infants de Veciana

En els pobles més petits, les cavalcades potser són menys lluïdes i vistoses però els nens poden gaudir d'uns Reis més íntims i propers. D'aquesta manera a Veciana no s'organitza cap cavalcada: amb uns 180 habitants repartits en nuclis de població molt disseminats, els Reis es desplacen amb 4x4 i van visitant totes les cases i masies amb infants; així tots els nens reben la visita dels tres reis a casa seva, acompanyats d'alguns patges. En altres pobles més grans que Veciana, com La Llacuna o Jorba, els nens reben la visita d'un dels tres Reis.

Les carrosses

Cada poble organitza l'arribada dels Reis de la seva manera. Així, als Hostalets de Pierola, des de l'any passat, a més de les tres carrosses (una per a cada rei) i l'estrella que precedeix la comitiva, van introduir la carbonera, una màquina de vapor que va al final i que fabrica el carbó que els tres Reis de l'Orient reparteixen entre els infants que no s'han portat prou bé. Enguany als Hostalets de Pierola estrenaran les tres carrosses dels Reis ja que les antigues feia 20 anys que sortien al carrer.

A La Llacuna hi ha una sola carrossa que porta els tres Reis, tres patges per a cada rei i l'estrella. La carrossa passeja pels carrers del poble i va acompanyada d'uns 25 patges i d'un grup de 'majorettes', unes ballarines que surten per a l'ocasió i animen la festa tot seguint la cavalcada.

Una Festa amb molta història

Enguany els Reis d'Igualada celebren els 115 any d'història i es converteixen en una de les festes més antigues de l'Estat espanyol. Amb uns quants anys de diferència però amb una llarga trajectòria, els pobles de la comarca consoliden any rere any les seves festes de Reis. Així la de Veciana fa uns 20 anys que se celebra i la de La Llacuna va arribar al mig segle el passat 2010. Per commemorar aquesta efemèride es va fer una exposició de fotos i un acte de celebració durant els mesos d'estiu.

Voluntaris que fan realitat la diada

Cap de les festes dels Reis de la comarca seria realitat sense el gran nombre de persones que de manera totalment altruista ajuden en diverses tasques per portar la il·lusió als nens anoiencs. En els pobles tothom posa el seu 'granet de sorra' per col·laborar en la festa i segons ens expliquen els diferents representants, no costa massa trobar gent amb ganes de col·laborar i ajudar.

Pel que fa a l'estructura de les comissions i grups organitzadors, cada poble pren el model que més bé li sembla: d'aquesta manera a Igualada se n'encarrega un grup organitzat en la figura jurídica d'una Fundació Privada, als Hostalets de Pierola és la Comissió de Festes qui, a més d'organitzar la Festa Major del poble i altres activitats, fa realitat la Cavalcada de Reis, a Veciana se n'encarrega l'Ajuntament, i a la Llacuna hi ha una comissió específica per a l'organització d'aquesta vetllada tan especial.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.