TORNAR

Un estudi demostra que la plaga de canya redueix la mida dels invertebrats de ribera

L’ha fet un equip de la UB i s’ha publicat a la revista Biological Invasions

societat
Divendres, 1 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La canya, que abunda a la ribera del riu Anoia i a la majoria de tots els de la península, altera els artròpodes (escarabats i altres invertebrats) que habiten a l’entorn i els redueix la mida corporal. Ho conclou un estudi de l’Institut de Recerca de Biodiversitat de la Universitat de Barcelona, publicat a la revista Biological Invasions.

Riu Anoia al seu pas per Igualada foto: Pau CorcellesLa canya (Arundo donax), originària del continent asiàtic i alguns de l’àrea mediterrània, és una planta invasora capaç de reproduir-se en condicions molt diferents, principalment en zones humides. Tradicionalment s’ha utilitzat per estabilitzar talussos, fer tancats d’horts i com a suport de plantes cultivades, però fora d’aquests entorns controlats forma extensos canyars que alteren les característiques de la vegetació i l’entorn natural. El de la UB és el primer estudi que relaciona la invasió de l’espècie amb els canvis en la comunitat d’artròpodes del sòl i en la seva mida corporal. L’anàlisi compara les comunitats d’artròpodes en tres tipus de vegetació de ribera —incloent-hi zones envaïdes per la canya— a les conques fluvials dels rius Ripoll i Llobregat i al Parc Natural de Collserola, a la riera de Vallvidrera.

Els canvis els originen múltiples causes, com els compostos que fan de la canya un aliment poc nutritiu o les alteracions de les propietats físiques i químiques del sòl, que afecten negativament tant la fauna com la flora. La canya es considera una de les pitjors cent espècies invasores del món, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, i els artròpodes de les riberes no són els únics organismes afectats per l’impacte ecològic de la planta: aus, micromamífers, amfibis i rèptils que s’alimenten d’artròpodes també en pateixen les conseqüències. “És molt probable que la invasió per la canya igualment alteri l’aportació de matèria orgànica als ecosistemes aquàtics, i això causaria uns efectes ara com ara difícils de predir sobre la seva fauna, incloent-hi els peixos”, detalla Alberto Maceda, un dels autors del treball, qui reconeix que és impossible “eradicar la canya completament del nostre territori”, tot i que sí que són factibles “mesures per reduir-ne l’impacte sobre l’ecosistema i impulsar campanyes d’educació ambiental per evitar futures introduccions”.

El treball el signen experts de l’IRBio, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i del Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la Facultat de Biologia de la UB. 


1 Comentaris

R

RO

1 de juliol 2016.08:13h

Respondre

Vaja, doncs no fa pas tant de temps que vaig escoltar quasi la seva ’defensa’ com quelcom natural amb que no s’ha d’intervenir, en una trobada en un d’aquest Dimarts de Diàleges on es va... Llegir més parlar de la qualitat del nostre riu. A mi em semblava horrorós i deixat, però si els tècnis especialistes van dir que està tan bé, qui soc jo per a discutir-ho...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.