TORNAR

L'ex regidor igualadí Robert Hernando anirà a judici per la campanya de PxC el 2011 contra els immigrants

L’acusació demana tres anys de presó contra l’antiga cúpula del partit d’extrema dreta

societat
Dimarts, 12 novembre 2019. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els jutjats de Reus obren judici contra l'antiga cúpula del partit d'extrema dreta, entre els quals hi ha l'igualadí. A més d'Hernando, hi ha una dotzena d'antics dirigents com Josep Anglada.

Segons informa l'ACN, el jutjat d'instrucció número 3 de Reus envia a judici l'antiga cúpula de Plataforma per Catalunya (PxC) per una campanya contra els immigrants que la formació d'ultradreta va fer per les municipals del 2011. En una interlocutòria de final d'octubre, el jutge dicta l'obertura de judici oral contra Josep Anglada i dotze exdirigents més de l'extint partit pel suposat delicte de "discriminació i provocació a l'odi".

Els jutjats de Reus FOTO: GencatLa vista tindrà lloc els propers mesos als jutjats penals de la capital del Baix Camp. El Codi Penal preveu penes d’entre un i tres anys de presó i una multa de sis a dotze mesos per a aquest delicte. Aquella propaganda La propaganda incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l'import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament ha repartit 4.000 milions d'euros entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català "destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebi 4.000 euros".

Els pamflets manifestaven que "set de cada nou nous llocs de treball són per als immigrants", que són "mà d'obra que genera competència deslleial amb pèrdua de drets laborals i salarials a la baixa" o que "als immigrants se'ls paga el lloguer del pis, subsidis sense haver cotitzat, rebuts de l'aigua i la llum, beques escolars, cotxets de bebè i avals per a la farmàcia o el supermercat". Es parlava també de places reservades a les llars d'infants i escoles per a nens i nenes immigrants, de "l'incompliment d'horaris comercials" o es vinculava la immigració amb les màfies.

El 2013 es va citar a declarar com a imputat per aquests fets el cap de llista de PxC per Reus a les municipals, Albert Tafalla, arran d'una denúncia de l'associació Watani. Tafalla es va escudar en la llibertat d'expressió. Aleshores, la fiscalia i la defensa van sol·licitar el sobreseïment del cas. El ministeri fiscal va considerar "reprovable" el contingut del programa de PxC, però va argumentar que no es podia comprovar "quin havia estat el grau d'incidència que aquelles manifestacions havien tingut en ll'electorat ni si s'havia produït algun incident en el procés electoral derivat de les mateixes".

Després, però, el jutge va atendre les demandes de l'associació local Watani, liderada per l'advocat Hilal Tarkou, i va acordar mantenir la imputació de Tafalla i dirigir el procés contra la cúpula del partit, que va declarar als jutjats fa tres anys. Al juliol del 2016, l'expresident de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, es va espolsar la responsabilitat en relació a la difusió de la propaganda racista. El polític ultradretà va comparèixer als jutjats de Reus carregat de documentació per demostrar que, si bé n'era president, no va tenir res a veure amb el contingut de la campanya i que "cada municipi tenia la potestat per fer i desfer".

Una banqueta amb 13 persones

L'any passat, s'obria el judici oral contra l'aleshores candidat de PxC a Reus, Albert Tafalla, i els membres del consell executiu de la formació de l'any 2011. Es tracta de l'exlíder de la formació, Josep Anglada; l'exsecretària de presidència, Marta Riera; l'exsecretari d'organització i acció electoral, David Parada; l'exsecretari general i portaveu, Robert Hernando; l'exsecretari general i territorial a Tarragona, August Armengol; l'exsecretària de les JIC, Mònica Lora; l'exsecretari jurídic i delegat de Barcelona, Joan Garriga; l'exsecretari territorial per Lleida, Eduard Pallerola; l'exmembre del comitè de campanya Ignacio Mulleras; els exsecretaris territorials per Barcelona i Girona, Miguel Ángel Chiquillo i Moisès Font, respectivament, i l'exsecretari d'economia, Daniel Ordóñez.

Hilal Tarkou demana la pena màxima de tres anys de presó i dotze mesos de multa. També reclama el pagament d'un euro d'indemnització per cada vot que el partit va obtenir en aquells comicis, per la qual cosa el jutge també ha obert peça separada de responsabilitat pecuniària. El cas arribarà properament als jutjats penals de Reus.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.