TORNAR

Una exposició dona resposta als interrogants sobre l’aigua i convida a reflexionar sobre els seus usos

La mostra “Operació Aigua”, d’Aigua de Rigat, es pot visitar al Museu de la Pell d’Igualada

societat
Dimarts, 26 octubre 2021. 16:52. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

“Més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d'aigua potable”. “Més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos”. “Un 80% de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, la qual cosa provoca la contaminació de les aigües”. Aquestes són algunes dades que es mostren a l’exposició “Operació Aigua”, una iniciativa d’Aigua de Rigat, que es pot visitar al Museu de la Pell d’Igualada fins al 15 de novembre. Amb aquesta exposició, dirigida al públic en general, però molt especialment al públic familiar i escolar, es vol conscienciar als visitants sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l’impacte que aquests tenen en el medi natural.

La mostra, a través de plafons molt visuals i entenedors,  dona resposta a quatre grans interrogants sobre l’aigua: Aigua per a tothom?, Quanta aigua consumeixes?, Com s’embruta l’aigua? i Com contaminem l’aigua?

Aigua per a tothom?

La primera és: “Aigua per a tothom?”. En aquest apartat s’explica on es troba l’aigua al nostre planeta, destacant que el 97,47% és aigua salada i es troba als mars i oceans, i que la majoria d’aigua dolça restant es troba als casquets polars i a les glaceres. En aquest espai també es tracta l’accés a l’aigua, que és un dret humà bàsic per a la vida, segons l’Organització Mundial de la Salut. S’ofereixen una sèrie de dades molt interessants i sorprenents sobre les necessitats, el consum d’aigua potable i la seva accessibilitat. Un exemple: el 2018 es van consumir 116 litres per persona i dia a Catalunya.

Quanta aigua consumeixes?

El segon bloc gira entorn de la pregunta “Quanta aigua consumeixes?”. Aquí, es mostren diversos “petits gestos” per estalviar i reutilitzar l’aigua. També tracta, amb curiosos exemples, sobre “l’aigua virtual”, que és aquella que consumim encara que no veiem directament, aquella que es necessita per produir el que mengem, la roba que vestim, etc. Un exemple: la samarreta de cotó que portem ha necessitat 2.495 litres d’aigua en la seva fabricació.

Com s’embruta l’aigua?

En aquest apartat veiem el camí que segueix l’aigua des de casa nostra, a través del clavegueram, fins a la depuradora, on serà tractada, però molts productes que llencem al desguàs (tovalloletes, compreses, tampons, burilles, etc.) causen molts problemes a la xarxa.

Com contaminem l’aigua?

A part d’embrutar l’aigua, també la contaminem. En aquest darrer bloc s’explica com, a través de la nostra activitat i els residus tòxics, es contamina l’aigua, essent un perill per als ecosistemes.

A la inauguració de l'exposició, David Gall, gerent d'Aigua de Rigat, ha remarcat que amb aquesta mostra "es vol conscienciar la ciutadania sobre l'ús de l'aigua, sobretot en aquest moment de transformació a causa de l'emergència climàtica i social. L'objectiu principal de l'exposició és donar sensibilitat, oferir un espai de reflexió perquè la ciutadania en general, però sobretot els més joves, puguin tenir intrínsecament la necessitat de tenir un consum sostenible de l'aigua i protegir el medi ambient. I més aquests dies que, recentment, l'Agència Catalana de l'Aigua ha declarat la situació de sequera a l'aqüífer Carme-Capellades, que implica un ús més responsable de l'aigua i un seguit d'esforços addicionals. Hem de perseguir aquesta sensibilització i ajudar a entendre, a través d'alguns consells, com cuidar l'aigua i el medi ambient."

Gall ha afegit que l'exposició "s'emmarca dins el Pacte Social que s'està duent a terme entra la companyia i l'Ajuntament, amb l'objectiu de treballar per a una recuperació econòmica sostenible i inclusiva, amb la cooperació i diàleg amb els grups de relació locals."

Miquel Vives, regidor de Mobilitat i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada,  ha afegit que “Igualada és una ciutat cada vegada més sostenible. Tenim camí per recórrer, però estem fent els deures i des del punt de vista de l’aigua, encara més. Des del 2019 estem connectats a la Llosa del Cavall, fet que ens dona una protecció davant casos de sequera i, a més, ajudem a que l’aqüífer no estigui tant sobreexplotat.”

Vives ha remarcat que “és important educar els que vénen darrere nostre, conscienciar la gent, els nostres veïns, perquè cada vegada ho fem millor.”

L’exposició “Operació aigua” d’Agbar ja ha passat per Granollers, Mollet, Sant Celoni, Sant Cugat, Rubí, Martorell, Amposta, Sitges, Alcanar, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Ulldecona, Calafell, Constantí, Cambrils, Tarragona, Barcelona i Sant Pere de Ribes. En total, visitarà una trentena de poblacions catalanes en dos anys.

Horaris

L’exposició “Operació Aigua” es pot visitar, gratuïtament, a la sala Encavellades del Museu de la Pell d’Igualada, fins al 14 de novembre de 2021, de dimarts a divendres, de 10 a 14 h.; dijous i divendres tarda, de 16 a 18.30 h (exposicions temporals fins a les 20 h); dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.