TORNAR

La Fira de la Vinyala omple de gom a gom el nucli antic d’Òdena

El lliurament de premis va ser un dels moments més esperats

societat
Dimarts, 29 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La plaça major d’Òdena i el seu entorn va acollir aquest diumenge, la primera edició de la Fira de la Vinyala i artesania i producte de la terra, organitzada per l’ajuntament d’Òdena amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia (GHITA) i el suport del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

La festa, en format de jornada gastronòmica i de mercat va reunir milers de visitants que a més de degustar 10 maneres diferents de cuinar la vinyala, van poder gaudir i comprar productes artesans i alimentaris de la comarca.

Unes 1500 degustacions, més de 40 artesans

Pel preu simbòlic de 6 euros és podia fer el tast de tres plats de vinyala, dues degustacions de vi o cava i unes postres típiques d’Òdena, la crespella. També qui ho volia podia comprar uns sola degustació al preu d’un euro. En total es va repartir més de 1500 degustacions de vinyala.

Enguany van participar a la jornada gastronòmica 10 restaurants del Gremi d'Hostaleria i Turisme de l’Anoia; Restaurant Xarop’s. Restaurant Samuntà, Restaurant Escorpia, Restaurant Cal Escolà, Bar-restaurant Salus, Restaurant Castell de Rubió, Bar-Restaurant Robin, Bar-Restaurant Tarragona, Restaurant Sentsovi i la Confraría de la Vinyala, 2 cellers d’Òdena; Caves Bohigues i Vicenç Puiggròs i la Crespella de postres.

D’altra banda, al mercat de productes artesans tant de tipus alimentari com de factura manual hi van participar més d’una quarantena de productors. A més, també s’hi podia trobar algunes parades relacionades amb el mercat del cargol; hi havia la presència de productors de cargols, utensilis emprats en el món del cargol (cargoleres, llaunes, cassoles...). Hi va participar una vintena de productors.

Tots ells, tan restauradors com productors, van mostrar la seva satisfacció pel desenvolupament i assistència de públic a la jornada.

Durant tot el matí es van anar succeint diferents activitats i espectacles. Entre d’altres, es va realitzar la caminada de la Vinyala, organitzada per la colla excursionista Òdena Matinera. També es van realitzar curses infantils de vinyales, amb un gran èxit de participació, en la que els nens i nens havien de mostrar les seves habilitats per fer caminar les vinyales. També es va organitzar un concurs de cuina popular en el que el plat cuinat havia de tenir com a ingredient principal el cargol de la varietat vinyala. Així, el jurat format per diferents xefs membres del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia (GHITA) van atorgar el primer premi a Jaume R. Alcoverro.

Els premis, un dels moments més esperats

Una de les activitats més destacades d’aquesta primera edició va ser l’atorgament de distincions: el premi vinyala d’Òdena, el premi Llimac i el reconeixement a la pagesia d’Òdena.

El premi vinyala d’Òdena vol ser un reconeixement a un personatge o una institució que s’hagi caracteritzat per assolir un objectiu amb paciència i perseverança i pel seu treball, a l’igual que ho fa la vinyala, que poc a poc es desplaça constantment de forma silenciosa fins aconseguir la seva meta.

En aquesta primera edició es va voler recordar i reconèixer la feina d’una persona que va marcar i va donar identitat al poble d’Òdena. Així, l’Ajuntament d’Òdena va atorgar el vinyala d’Òdena, a títol pòstum, a l’Agustí Vinyals i Turull, alcalde d’Òdena des del 1995 fins al 2003, i que ens va deixar el 22 de febrer del 2007.

'Volem atorgar-li aquest premi a l’Agustí perquè va ser una persona amb gran caràcter, força i una gran voluntat de treballar per als altres. Una persona que va defensar i lluitar per a poder tindre un poble millor' va manifestar l’alcalde d’Òdena Carles Casanova.

Un altre premi que es va lliurar en el marc de la Fira va ser el premi i reconeixement a la pagesia d’Òdena que vol distingir a una persona o família d’Òdena que hagi dedicat la seva vida al treball del camp, un sector econòmic local sovint no prou reconegut ni valorat. El premi i reconeixement va per la masia de Cal Magí de les Alzines i a la seva família representada per Jaume Martí, per la seva capacitat de treball, esforç i dedicació a la pagesia, un sector molt important per a l’economia local.

Finalment es va atorgar el premi Llimac. Aquest premi que vol ser una crítica o una proposta de millora a una persona, entitat o fet, que per la seva actuació, necessiti millorar en les relacions amb el poble d’Òdena o amb els odenencs o amb la ciutadania. Enguany, coincidint aquestes dates amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el dia 25 de novembre, el premi Llimac va ser per tots aquests que practiquen i utilitzen la violència de gènere.

En tots els casos, el premi consistia en una figura de ferro forjat. Cada peça és única i forjada durant la Fira, feta a la forja d’un artesà que hi era present a la Fira.

L’Ajuntament d’Òdena es mostra molt satisfet pels resultats d’aquesta primera edició i es que 'ha superat totes les nostres expectatives', manifestava Pep Solé, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

Fotogaleria


2 Comentaris

L

La Cabra

El Castell de Cabrera

29 de novembre 2011.08:47h

Respondre

Molt bona iniciativa, la veritat ton un gust!!!

M

Manel

Òdena

29 de novembre 2011.07:28h

Respondre

Em va semblar tremendament cutre, en especial la part esotèrica o com es pugui dir.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.