TORNAR

El Govern declara el Cementiri Nou Bé d'Interès Nacional i es compromet a "protegir l'entorn" de l'obra

Consideren que ”es tracta d’una de les millors representacions de l’arquitectura funerària contemporània de Catalunya”

societat
Divendres, 16 juliol 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Construït fa ja tres dècades, l'obra de Carme Pinós i el traspassat Enric Miralles rep ara aquest distintiu per part del Govern català. A més, s'ha aprovat la delimitació d'un entorn de protecció pel voltant del Parc.

PUBLICITAT

A proposta de la consellera de Cultura, el Govern ha acordat declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el Parc del Cementiri d'Igualada. L'equipament va ser dissenyat pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, construcció per la qual van guanyar el Premi FAD d'Arquitectura l'any 1992. La Generalitat considera que "es tracta d'una de les millors representacions de l'arquitectura funerària contemporània de Catalunya".

El Parc Cementiri Nou està integrat en un espai enjardinat que ocupa una superfície de 34 hectàrees i es va construir entre els anys 1985 i 1994. Posteriorment es va ampliar amb el crematori, projectat per Carme Pinós, dins d'un espai arbrat. La Generalitat valora que "és un llenguatge arquitectònic propi molt allunyat de la concepció dels cementiris tradicionals. Es va idear no només com a lloc de descans i de memòria per als difunts sinó també com un espai per passejar, de reflexió i diàleg amb la natura".

El Govern es compromet a vetllar per la protecció de l'entorn de l'equipament i "per la visualització correcta del bé i per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s'hi puguin establir en el futur". L'entorn ressegueix el traçat de la Riera d'Òdena que envolta el turó i emmarca les visuals cap el monument. Aquesta delimitació "inclou un paisatge intrínsecament lligat i integrat amb el monument" en la parcel·la número 23 situada "al voltant del parc-cementiri al nord, est i sud d'aquest". Per això "s'ha considerat necessari que formés part de l'entorn de protecció, ja que qualsevol actuació podria malmetre i desvirtuar la concepció paisatgística per a la qual es va projectar el monument".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.