TORNAR

Igualada celebra mig segle de devoció a la Sagrada Família

Es va recordar també la construcció dels pisos cooperatius de Sant Bartomeu i la figura de Mossèn Còdol

societat
Dimecres, 16 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb l'església plena de gom a gom i la presència de les autoritats igualadines, la Sagrada Família celebrava dissabte els 50 anys de la seva construcció. Una quinzena de sacerdots van concelebrar la cerimònia.

Va ser una cerimònia i una vetllada d'alta emotivitat. A la Sagrada Família se celebraven mig segle de la benedicció del temple i dels pisos de Sant Bartomeu. L'església lluïa com les grans ocasions i, tot i el fred intens, es va omplir de gom a gom per centenars de fidels. Va presidir la cerimònia el bisbe de Vic, Romà Casanova, que iniciava la visita pastoral a l'Arxiprestat. Mossèn Xavier i Mossèn Eduard, rectors "in solidum", van dirigir unes paraules de benvinguda.

L'inici de la cerimònia: a les imatges els mossèns Joan Prat i Xavier Bisbal i el batlle Marc CastellsPer part de Mossèn Xavier: "cal que assumim la nostra història, personal o eclesial, amb una mirada d'agraïment del què hem viscut. Això és el que fem avui. Molts dels feligresos ja hi eren fa cinquanta anys i durant mig segle han alimentat la seva fe, pietat i caritat en aquest temple. Molts ja no hi són i molts han vingut de nou". Va afegir, pel que fa als pisos de Sant Bartomeu, que "en un moment difícil per escassedat d'habitatge, Mossèn Josep Còdol va inspirar l'ideal del cooperativisme cristià a un grup de persones que van tirar endavant amb un monumental esforç, una llar digna per moltes famílies. I de fer-ho de manera cooperativa: la unió fa la força per afrontar les dificultats i les necessitats".

Al seu torn, Mossèn Eduard afirmava que "són dues efemèrides però signifiquen milers d'històries personals, familiars i comunitàries per a moltes persones. Segurament, no són relats per grans llibres d'història però sí que expressen la grandesa que s'amaga en la petita història dels barris i dels pobles". Una quinzena de sacerdots van concelebrar amb el prelat diocesà, entre ells els anteriors rectors de la parròquia, el vicari provincial dels Pares Escolapis i d'altres que van estar vinculats a l'església de la Sagrada Família en algun moment de les seves vides.

Hi havia, al primer banc, l'alcalde Marc Castells i la regidora Maribel Cuadras. Els cants, a càrrec de la coral Exaudio. A l'ofertori hi hagué una processó d'ofrenes a càrrec dels diferents grups actius a la parròquia: l'Associació de la Visita Domiciliària de la Sagrada Família; els catequistes; els visitadors de malalts; Vida Creixent; La Legió de Maria; els Scouts d'Europa, l'Adoració Nocturna i els caminants d'Emaús. Van cloure la processó dues veïnes dels pisos de Sant Bartomeu que hi van començar a viure el mateix 1969: portaven dos rams de flors.

La difícil situació de l'habitatge, a les pregàries

En el moment de les pregàries, es va fer esment "a la necessitat d'habitatge digne que sofreix Igualada i es va fer una petició perquè s'ajudi als joves a poder independitzar-se i crear una nova llar i família". També es va recordar als difunts, a tots els qui van tirar endavant la nova parròquia i els pisos: en especial es va oferir la missa pel rector de l'època, Mossèn Lluis Toneu; per Mossèn Josep Còdol i per Montserrat Borràs de Basols, de la família que va entregar els terrenys per a la construcció del temple, gran benefactora de la parròquia i recentment traspassada.

El bisbe Romà va afirmar que era una celebració "d'acció de gràcies" va recordar l'esforç que fa l'Església, a través de les parròquies, de ser present en la vida dels barris i dels pobles, enmig de les cases i de les famílies. També va voler fer una crida al futur i a fer més missionera i evangelitzadora la vida pastoral, reptes que havia tractat amb la junta parroquial, reunida de manera extraordinària amb el pastor diocesà unes hores abans de la celebració vespertina. L'anècdota es va produir quan va marxar la llum, una situació que es produeix darrerament a causa dels nous comptadors electrònics que la fan saltar quan se supera una potència determinada. Està en fase de revisió aquesta situació en les diferents esglésies.

 

 


1 Comentaris

Ò

Òscar

Igualada

16 de gener 2019.10:45h

Respondre

Sap greu que ni s’esmenti el nom de Mossèn Jaume Serra qui segurament és el que més misses té oficiades a la parròquia en qüestió.
M’ha fet gràcia veure’l en primer pla a l’esquerra... Llegir més de la fotografia. Com passen els anys.
Ja l’esmento jo.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.