TORNAR

Els Bombers enllesteixen les tasques i Igualada s'alleuja

Activat el PlaseqCat tot el dia per l’accident al Polígon

societat
Divendres, 13 febrer 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Podria haver estat un drama, apunten les autoritats. Igualada ha activat el Pla Bàsic d'Emergències. Al final "es pot dir que ha estat molt gràfic", segons el regidor Jordi Pont. L'accident fruit del contacte entre diverses substàncies durant la descàrrega d'un camió ha provocat un núvol de gas ataronjat que ha paralitzat el Polígon de les Comes i ha obligat durant hores a confinar la població. A la tarda, es normalitzava la situació i els Bombers ultimaven el trasllat dels líquids que han causat l'accident.

A les darreres hores d'aquest dijous, els Bombers estaven enllestint les tasques per retirar els líquids dels productes que han provocat el núvol que a primera hora del matí posava en alerta tota la Conca d'Òdena. L'accident es produïa abans de les 9.45 del matí, quan un camió "en maniobres de càrrega i descàrrega" hauria ocasionat la mescla d'àcic nítric amb àcid fòrmic. El camió portava entre 5 i 7.000 litres d'àcid nítric i tenia capacitat per 9.000. De resultes, sorgia un núvol que durant més de tres hores va surar per la Conca d'Òdena. Alguns mitjans parlaven d'explosió, tot i que els Bombers confirmaven que es tracta d'una "reacció química violenta". Immediatament, l'Ajuntament va activar el Pla Bàsic d'Emergències i es va activar el PlaSeqCat que preveia el confinament de la població a les seves llars i llocs de treball. A partir de la 1, es van anar aixecant els nivells d'emergència. Els Bombers, amb l'ajut de l'Agència de Residus de Catalunya, van fer al llarg de la tarda treballs per retirar la cubeta amb el líquid contaminant i traslladar-lo a una planta especialitzada en el seu tractament.

L'accident ha significat una mobilització de dimensions superiors a la que va tenir lloc del 2009, a una altra empresa del Polígon, Comercial Godó (veure enllaços). Una vintena de dotacions dels Bombers, junt a efectius dels Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i el SEM es van desplaçar cap al Carrer Països Baixos per avaluar la situació. També van acudir-hi l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, altres regidors del consistori i, ja a la tarda, el Conseller d'Interior, Ramon Espadaler. Al matí, la vice-presidenta Joana Ortega també es posava en contacte amb tots els consistoris de la zona per comunicar-los que calia efectuar el confinament de la població mentre estava decretat el nivell 2 del PlaSeqCat. Després es va rebaixar a nivell 1 i a fase d'alerta.

Núvol "irritant" segons Interior

Els Bombers, en les tasques d'extracció FOTO: BombersSIMAR no fabrica pròpiament productes químics, sinó que els adquireix i els envasa en bidons per distribuir-los, preferentment per al tractament de les pells de la nombrosa indústria adobera d'Igualada. L'àcid nítric causant de l'accident no és un producte inflamable, però sí altament corrosiu. La barreja amb l'àcid fòrmic, oxidable, va causar el núvol. El fenomen d'inversió tèrmica va fer que el gas ataronjat s'estabilitzés i planés sobre Les Comes, Òdena i Jorba. I l'alarma va fer estendre el confinament també a la resta d'Igualada, Montbui, Vilanova i Tous. 

Fonts consultades a Protecció Civil i els Bombers remarcaven a Anoiadiari que "la toxicitat del núvol era en funció de la concentració del producte". El tractament, en les hores inicials de l'accident, per part d'aquests professionals va ser com a tòxic "ja que el producte és tòxic". Per bé que el Conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, va afirmar que "no és tòxic, sinó irritant", posteriorment, a Rac1, el Doctor en Enginyeria Química Joan Grimal subratllava sobre el núvol que "era tòxic, si es respirava es podien tenir problemes de salut. En una concentració molt alta, podia cremar els pulmons, perquè són oxidants forts. L'òxid nítric i el peròxid nítric (al núvol, fruit de la mescla de l'àcid nítric amb altres substàncies a l'accident) són gasos que en quantitats altes poden matar una persona". La sort va ser que les persones que hi van treballar duien els equips adients.

Sis persones ingressades, una resta en observació

A causa de l'accident, primerament, es van ingressar a l'Hospital d'Igualada tres persones per inhalació de gas. Dues més havien estat ateses 'in situ'. Posteriorment, van entrar tres persones més per ser observades. Al tancament d'aquesta edició, fonts de l'Hospital havien assegurat que cinc dels sis ingressats eren donats d'alta. L'altra persona havia estat traslladada a la Vall d'Hebron amb pronòstic reservat. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.