TORNAR

L'impacte de la pandèmia a l'Anoia: 189 empreses menys i cau un 10,7% la facturació

També hi ha un creixement poblacional, de persones que se’n van de l’àrea de Barcelona

societat
Dimecres, 24 març 2021. 14:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Les dades que donaven aquest matí el president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, i el vicepresident, Jordi Cuadras, indiquen que l'Anoia és una de les comarques on la pandèmia ha tingut efectes més contundents. Amb 1.800 aturats més i 11.921 persones afectades per ERTO, l'aspecte laboral és un dels més crítics. 

PUBLICITAT

Aquest dimecres es presentaven les conclusions del Pacte d'Acció Econòmica i Social de l'Anoia, a l'edifici de l'Arxiu Comarcal. En aquest Pacte s'hi reuneixen diversos actors del territori per definir accions per afavorir la reconversió de la comarca i poder accedir als fons europeus Next Generation. Les dades que donaven a conèixer Boquete i Cuadras són preocupants: han desaparegut gairebé dos centenars d'empreses, 189, i la facturació global ha caigut un 10,7%. L'atur supera les 9.000 persones i els ERTO afecten quasi 12.000 treballadors. L'any passat va tallar-se en sec la recuperació de l'economia anoienca després de l'anterior recessió. Des de del 2013, hi havia hagut un creixement constant d'empreses, però des del 2020 hi ha hagut la frenada. A finals d'any, eren 3.024 empreses.

El Pacte l'integren diversos agents econòmics i socials de la comarca. Els encapçalen el Consell Comarcal i els ajuntaments. En l'àmbit empresarial hi ha la UEA, TIC Anoia, Associació dels Polígons dels Plans, Unió de Pagesos, Igualada Comerç, el Gremi d'Hostaleria, la Sectorial Turisme (UEA). S'hi compten també els sindicats UGT i CCOO, i per part del tercer sector, Àuria Grup, Creu Roja i Càritas. L'Institut Milà i Fontanals i el Campus Universitari, en l'àmbit educatiu, i l'Ateneu, en l'àmbit cultural, completen el grup impulsor.

Els rectors del Consell es mostren prudents i afirmen que "no anunciarem res" fins que no estigui embastat. Primer, es farà una declaració d'intencions "per veure quins fons europeus podem captar", del programa Next Generation. Segons Cuadras, "serem proactius per cercar aliats en el sector privat. Empreses aquí que es vulguin reconvertir o d'altres que es vulguin ubicar a l'Anoia". Demana "evitar els grans titulars. Anirem a buscar projectes forts, ja n'hi ha prou de projectes erronis i promeses que no es poden complir. Anirem amb cura i no podem generar falses expectatives".

Transformació poblacional

La COVID-19 ha portat molts canvis i no tots dolents. Hi ha hagut moviments poblacionals també des de l'àrea de Barcelona que han portat més gent a l'Anoia. La comarca té més població ara (tot i l'alta mortalitat pel coronavirus). Un augment demogràfic que acompanya un canvi en l'estructura d'edats. Cuadras apunta que "que el 2026 hi hagi un 20% de la població de l'Anoia major de 65 anys ha de ser una oportunitat per generar una economia de les cures". Aquest sector, "els serveis a les persones", junt a la transició digital verda, són "les oportunitats". Sobretot davant la problemàtica amb el sector serveis: "les feines tendeixen a l'especialització i ens trobem que el 69% d'aturats no tenen cap especialització. Cal fer casar la demanda amb l'oferta, i això és preocupant. El sector serveis és el que pot engolir aquesta tipologia i és el que es troba en pitjor moment".

Segons Cuadras, "serem proactius per cercar aliats en el sector privat. Empreses aquí que es vulguin reconvertir o d'altres que es vulguin ubicar a l'Anoia". Demana "evitar els grans titulars. Anirem a buscar projectes forts, ja n'hi ha prou de projectes erronis i promeses que no es poden complir. Anirem amb cura i no podem generar falses expectatives".

 


1 Comentaris

J

Jordi

Igualada

25 de març 2021.09:02h

Respondre

A tots aquests que integreu el Pacte d’Acció Econòmica i Social de l’Anoia, (que sou el Consell Comarcal i els ajuntaments, la UEA, TIC Anoia, Associació dels Polígons dels Plans, Unió de... Llegir més Pagesos, Igualada Comerç, el Gremi d’Hostaleria, la Sectorial Turisme (UEA), els sindicats UGT i CCOO, Àuria Grup, Creu Roja, Càritas, Institut Milà i Fontanals i el Campus Universitari i l’Ateneu), trobo estrany que encara no se’ls hagi acudit dir que a la Conca d’Òdena fan falta més polígons i amb parcel·les grans.

Trobo que no s’ha dit mai això. Quina bona idea que seria poder tanir Igualada rodejada de polígons i deixar de tenir boscos i camps de conreu que només aprofiten quatre “pijos” per passejar el gos i que només beneficien a tres pagesos.

Pacte d’Acció Econòmica i Social de l’Anoia,

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.