TORNAR

La Itàlia postBerlusconi des d'ulls igualadins

Jordina Sales i Glòria Tort expliquen com viuen la situació des de Roma i Nàpols

societat
Dimecres, 16 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La sortida del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, del govern del país va comportar que, aquest cap de setmana, milers d'italians enlairessin pancartes amb frases com 'Adéu, Silvio!' i 'Per fi!'. Els llocs més simbòlics de Roma, com les seus del Parlament i de la presidència, van veure els manifestants esperant la dimissió del president, que es va fer efectiva el passat diumenge. Les igualadines Jordina Sales i Glòria Tort viuen a Itàlia i a Nàpols respectivament, i expliquen a anoiadiari·cat la seva experiència davant la situació.

L'exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi

Tal i com explica Jordina Soles des de Roma, les concentracions davant del Parlament semblen ser 'diàries i en tot moment'. La percepció de Sales és que els italians tenen 'molt clar com funcionen els mercats i de quina manera aquests manen per sobre de la política'. En aquest sentit, Sales detalla que, segons una estadística, 'el 50% de la gent està d'acord amb la nova situació política', ja sigui per ressignació o per 'treure's Berlusconi de sobre'.

Al sud d'Itàlia, en concret a la ciutat de Nàpols, Glòria Tort percep que 'la gent està contenta davant la situació, ja que és el que s'esperava i és una alegria per ells que Berlusconi se n'hagi anat, tot i la tristesa que representa la crisi per on passa el país'. Aquest fet, segons apunta la igualadina, es multiplica a Nàpols, on el nivell econòmic, social i cultural és més baix. El sud d'Itàlia 'és una ciutat oblidada dins del país, que és avançat, modern i emprenedor a la zona nord i, potser per això, la indignació de tot el que passa a Roma no arriba amb la mateixa força', apunta Tort.

Berlusconi se'n va 'pels mercats'

Molts italians i mitjans internacionals han lamentat que la marxa del primer ministre Silvio Berlusconi hagi estat per la pressió dels mercats i no tant per qüestions democràtiques. De fet, la majoria de ciutadans opina que 'no hi ha mal que per bé no vingui', explica la igualadina Jordina Sales des de Roma.

Glòria Tort considera que el govern italià 'no només necessita una neteja del primer ministre, sinó un canvi general. Cal una nova manera d'entendre la política, ja que hi ha una gran corrupció al govern'.

A banda d'això, es valora com a positiu que el nou primer ministre, Mario Monti, tingui una formació acadèmica i intel·lectual.


1 Comentaris

P

Pedro M. Pertika Zarrabeitia

16 de novembre 2011.19:50h

Respondre

S. Berlusconi creció política y economicamente durante y bajo los auspicios de Betino Craxi, Presidente socialista corrupto como pocos y expulsado de Italia.
S. Berlusconi copó importantes... Llegir més medios de comunicación ( Prensa y televisión ) en Francia y España con la ” aquiescencia ...” de los presidentes , también socialistas, Miterand y Felipe Gonazalez.¿?
S. Berlusconi ganó , con mayorías absolutas ó casi, tres convocatorias de elecciones generales en Italia.Osea la mayoría de los Italianos le han apoyado durante 15 años.¿?
Y han tenido que ser los mercados los que le han hecho dimitir, no los Italianos..con por ejemplo un voto de censura y nuevas elecciones.
Ahora todo es culpa de Berlusconi. Nadie más se siente rsponsble.
Toda una demostración de la hipocresía que reina en Europa

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.