TORNAR

La Llacuna inaugura la seva plaça 1 d'Octubre

Substitueix en el nomenclàtor a la ”Plaça de la Font de la Mandra”

societat
Dilluns, 12 abril 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El municipi és un altre dels ajuntaments anoiencs que dedica un carrer o plaça a l'espai públic al referèndum del primer d'octubre del 2017. En l'acte d'inauguració es va recordar la implicació dels llacunencs i llacunenques, amb 460 electors en aquella jornada.

El dissabte 3 d'abril, s'inaugurava la Plaça 1 d'Octubre a la Llacuna. Una iniciativa del Consell Local de la República que ha tingut el suport de l'Ajuntament. A l'acte hi van ser els membres del Consell Local, Joan Guarch, Albert Valiente i Jordi Via, que van recordar que la data "perviurà en la memòria col·lectiva de La Llacuna i del país com a exemple de la defensa democràtica del dret d'autodeterminació dels pobles. Honorar i recordar aquests fets ha de contribuir que l'1 d'Octubre de 2017 esdevingui un referent de la capacitat de lluita del país, la feta, la que s'està fent i la que haurà de continuar per a seguir avançant en el procés d'emancipació nacional".

En els parlaments, es va remarcar la importància "de la transversalitat i de la unitat d'acció per tal d'avançar en la construcció de la República". Per la seva banda l'alcalde, Josep Parera també va destacar la mobilització de tothom, qui cívicament i pacíficament aquell dia "van defensar els seus drets i llibertats. L'1 d'octubre el vam fer perquè anàvem junts, confiàvem els uns dels altres, com una gran família".

Fins ara, la Plaça es coneixia amb el nom de la Font de la Mandra, un nomenclàtor del qual es desconeix el seu origen. S'ha estat investigant i es poden especular dues possibles etimologies. La primera explicaria que el nom de mandra tindria el seu sentit perquè era la font on els més mandrosos decidien anar a buscar l'aigua abans de caminar fins a Cuitora, ja que així s'estalviaven el llarg camí. La segona possibilitat trobaria la raó d'aquest nom en el significat de la paraula mandra en català antic, que vol dir un clos on es reunien els pastors i ramats. Podria ser que aquí, llavors això era les afores del poble, hi hagués pogut haver "una mandra", i en el seu record s'hagués donat nom a la font que posteriorment s'hi va instal·lar en un moment en el qual encara no hi havia aigua corrent a les cases del poble.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.