TORNAR

Més de 80 persones reviuen episodis de la Guerra Civil a la ciutat en la visita al Refugi antiaeri

El més modern de la ciutat, construït després dels bombardejos de Gernika

societat
Dilluns, 18 juliol 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Sota de l’actual escola Garcia Fossas, a uns 4 metres de profunditat, s’hi troba un entramat de passadissos estrets i escales impossibles. Es tracta del refugi antiaeri més modern de la ciutat, construït per defensar-se dels possibles bombardejos ja que, malgrat que finalment els atacs aeris a la comarca no van ser gaire mortífers, Igualada es preveia un objectiu estratègic. Jordi Enrich i Jaume Farrés van fer una explicació sobre la guerra a la ciutat i van acompanyar a més d’una vuitantena de visitants a les profunditats del refugi.

Jordi Enrich explica el context de la guerra

Jaume Ferrés fa la visita

L’obertura i visita guiada al refugi antiaeri del Garcia Fossas era una de les activitats que l’Institut Municipal de Cultura va organitzar a la ciutat per commemorar que aquest dilluns 18 de juliol se celebren 75 de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola. Malgrat el sol i la calor que es respirava en l’estiuenc matí de dissabte, més d’una vuitantena de persones va acostar-se fins a l’actual escola Garcia Fossas per conèixer un dels vestigis de la Guerra a la nostra ciutat.

Tal com va explicar Jordi Enrich, no va ser fins a finals del 38, principis del 39 que la guerra es va fer notar a la ciutat, va ser en aquest període que Igualada va viure els pitjors moments de l’esdeveniment bèl·lic. Tot i així, l’Anoia i les altres comarques de la Catalunya Central van ser dels territoris menys castigats pels atacs aeris. Segons Jordi Enrich, a la comarca només hi ha documentades sis morts a causa dels bombardejos: ‘4 van ser al Bruc, 1 en un bosc de Montbui i 1 a Igualada’.

Un refugi modern

Durant al descens a les entranyes del refugi, Jaume Farrés va explicar que, en comparació al refugi que es troba a la Plaça de la Creu: ‘Aquest és molt més modern’. Segons el guia, el fet que estigui construït en ziga, zaga, que els passadissos siguin molt estrets i que estigui distribuït per petites càmeres, explica que alhora de construir-lo, l’arquitecte va tenir en compte les possibilitats de les armes utilitzades a Gernika.

L’exposició

Aquest no és però, l’únic acte que acull la ciutat per recordar la història, des de dijous i fins al 5 d'agost, la Biblioteca Central d'Igualada organitza l'exposició que mostra un recull de diaris originals que expliquen el desenvolupament del conflicte.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.