TORNAR

Els Mossos decomisen el 2020 més de 14.000 plantes de marihuana a l'Anoia

Al detall, aquestes plantes intervingudes poden costar més de 2,2 milions d’euros

societat
Divendres, 5 febrer 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els cultius il·legals de marihuana de l'Anoia són, des de fa anys, un dels principals maldecaps de la policia catalana. El 2020, malgrat l'excepcionalitat de l'any i els períodes de restriccions, encara van decomissar més plantes que l'any anterior.

El cap de l'àrea bàsica policial de l'Anoia, Ramon Roig, ha avançat a AnoiaDiari el total de plantes de marihuana que van decomissar els Mossos el 2020: 14.428. La xifra és superior a la de l'any anterior, 13.719. A més d'aquest augment, hi ha hagut un salt exponencial pel que fa als quilograms de cabdells de cànnabis decomissats: havien estat 12 i durant el darrer any van passar a 244.

En total, el 2020 es van fer 21 operacions d'aquest tipus. Els Mossos tenen un grup especialitzat que es dedica a aquesta problemàtica i han fet un salt "qualitatiu" en el seguiment d'aquesta delinqüència. L'any anterior s'havien fet 27 operacions. Ramon Roig explica que "ara discriminem més la informació. Tenim un criteri més selectiu i ens hem reorientat cap a cercar mitjanes i grans plantacions". Aquests cultius de dimensions més grans són "els que poden tenir organitzacions a darrere, xarxes que poden ser problemàtiques".

Un total de 33 detinguts

Les persones detingudes el 2020 relacionades amb aquests cultius il·legals van ser 33, dues més que l'any anterior. Segons Roig, "hi ha hagut més detinguts i hem decomissat més cabdells i plantes. Això no obstant, no significa que hi hagi més cultius, sinó que hem estat més proactius. Hem pogut recopilar més informació, a partir de la col·laboració amb els veïns i les policies locals. I això és positiu".

Els Mossos han augmentat l'activitat en un any "difícil, on hi ha hagut el hàndicap del confinament i totes les actuacions derivades de la situació de la COVID-19. Hem hagut de dedicar molts efectius a garantir la seguretat i les restriccions i a vigilar les festes il·legals. Però des que vaig assumir l'ABP, ja vaig comprometre'm a fer una prioritat detectar aquests cultius il·legals".

Cultius que cada cop són més grans: "les seves infraestructures han millorat. Tenen més capacitat monetària per comprar equips especialitzats i tenen mesures de contra vigilància. Ens interessa evitar que s'implantin definitivament al territori. El cas de la plantació de Montbui que vam detectar fa uns dies, tenia un tràiler a punt. Això vol dir que ara van a l'engròs".

Les característiques orogràfiques de l'Anoia i Catalunya, "amb un territori muntanyós i amb moltes urbanitzacions i cases a quatre vents fa que puguin passar força desapercebuts. Per això és important tenir bona col·laboració tant amb els veïns i veïnes com amb policies i vigilants municipals, que coneixen al detall el territori i saben detectar l'activitat anòmala". Bona part de la informació ja la processen les policies locals i també, ja que aquestes plantacions van associades al frau elèctric, "Endesa adverteix moltes vegades que hi ha llum punxada i sobrecàrregues. I això ens facilita trobar on són".

La meitat sud de l'Anoia, la zona més afectada

La majoria de les plantacions il·legals es troben a l'Anoia Sud i és altament infreqüent veure-les a la zona amb més activitat d'agricultors, el nord i l'oest de l'Anoia. A l'Alta Segarra, "no se'n troben gairebé. Com més a prop de l'àrea metropolitana, hi ha més cultius il·legals. Al nord no hi ha urbanitzacions i la pagesia coneix bé el territori i ens pot posar en alerta".

Milions d'euros

Ramon Roig dimensiona també, en l'apartat econòmic, quan poden significar aquests decomisos. Xifres molt importants. Les més de 14.000 plantes decomissades suposarien a l'engròs "865.680 euros; al detall, valdrien 2,2 milions". El volum també és extraordinari pel que fa als cabdells: a l'engròs, aquests 244 quilograms "suposarien 489.000 euros, però al detall 1.245.000".

És "un negoci lucratiu", conclou, perquè "la ràtio de guanys és molt alta amb relació a les penes baixes que poden tenir si els enxampen. El marge de beneficis és molt alt. Això ha portat al fet que es vagin establint grups criminals organitzats. Primer, la delinqüència d'aquest tipus era autòctona, però ara veiem que s'ha reestructurat i són gent de l'Europa de l'est. Gent que es dedicava a altres afers. I això ha vingut acompanyat d'aquest salt qualitatiu i quantitatiu: ja no trobem 200 plantes en un pis, veiem milers de plantes en naus industrials".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.