//Plugins sense CDN ?>
Des de l’any 2000, els elements d’imatgeria han anat creixent de manera exponencial a la Festa Major d’Igualada. Capgrossos, bestiari, gegants... Aquest any hi ha una nova incorporació, els Gegants Vells, recuperació o recreació -segons les distintes visions- dels que va tenir Igualada fins el primer terç del segle XX. Han anat sorgint noves figures a la Festa Major igualadina, però no s’ha aconseguit una entesa sobre com ordenar aquesta eclosió espectacular d’elements.
FRANCESC VILAPRINYÓ
La processó de Sant Bartomeu, a partir del 2011, ha passat a formar i a ser una part axial dels actes. Una cita que com totes les cercaviles i actes oficials de la Festa Major precisa d’un protocol per organitzar la sortida. Un protocol que Igualada no ha aconseguit establir malgrat haver assegut les diverses colles a taula perquè es tanqués una operativa. L’Ajuntament es va posar mans a la feina i va reunir les colles englobades a Dessota, FESTHI, a més de cridar a taula també els Mal Llamp, de Santa Caterina, i els propis Diables d’Igualada. La intenció era aconseguir un consens que tanqués els estira-i-arronsa dels anys anteriors a propòsit de com s’havia d’estructurar l’ordre de sortida dels elements festius.
El procés per treballar els protocols va comptar amb una experta externa, Núria Bonet, que va començar els Tallers per la Festa per la redacció de protocols. Es va partir de diverses jornades de reflexió. Al cap i a la fi, després de diverses reunions i trobades, no es va poder avançar i les reunions es van suspendre. S’evidenciaven les tensions ja existents i fonts de l’Ajuntament van decidir que “no era el moment: cap colla volia fer cap cessió a les altres. Els Tallers per la Festa van quedar en ‘stand-by’ perquè no hi havia consens “davant postures extremes”, segons la regidoria de Cultura igualadina.
Per tant, Igualada seguirà sense protocol per a la festa gran. Un handicap o un avantatge? En primer lloc, un problema ja que després de molts anys de friccions, no s’ha arribat a res i no hi ha cap guia per ordenar els nous elements. No obstant, ciutats que sí que han pogut elaborar un protocol, com Vilafranca del Penedès, no han pogut resoldre del tot la qüestió. De fet, no disposar d’un protocol és en certa manera un avantatge perquè no s’encorseten tots els elements i “hi ha més marge per introduir nous elements” comenten des de l’Ajuntament, nous elements que a Igualada cada cop són més. En relació a la processó del 24, diada de Sant Bartomeu, hi ha un arbitri fet per l’Ajuntament sobre l’ordre en què sortirà la imatgeria. Amb tot, hi haurà elements com el Tonet el Blanquer i la Conxita que no tenen previst sortir.
Agustí Pelfort, cap de colla, manifesta que “és una activitat organitzada per FESTHI i és completament lícita la seva manera de fer i pensar” però “no participem del seu model de festa i, per tant, els portadors de Tonet el Blanquer i la Colla de la Conxita han decidit no prendre-hi part”. Marta Riba, de la Colla de la Conxita, explica que “portem gegants que no formen part del model històric de FESTHI, però no és cap problema. Tenim prou dies per sortir. Que tothom tingui una bona festa major”.
Ramon Puig
Igualada
24 d'agost 2016.09:45h
Hola,
Només volia fer unes puntualitzacions a les reunions esmentades aquí.
- L’Ajuntament va organitzar aquestes trobades entre les moltes entitats que participen de la Festa Major, intentant... Llegir més trobar una organització on hi càpiga tothom i tots ens hi sentim identificats.
- Una de les parts, no va cedir mai, ni una coma en els seu posicionament, amb la raó (suposadament) històrica de les seves argumentacions.
- l’altra part, valorava positivament aquesta argumentació històrica, però també valorava el sentit participatiu, social i festiu de les festes (de tots i per a tots). Calia trobar un punt mig, històric, però al mateix temps modern i atractiu.
- Un cop acabades les jornades, on és veritat que no es va arribar a cap acord, l’Ajuntament, mai va treure’n unes conclusions ni fer un protocol prou ampli i inclusiu final, on dictés els criteris i les coses a fer a partir d’aquell moment.
- Actualment tenim un munt de cercaviles: les suposadament històriques organitzades per una entitat i les no tan fidels a aquesta filosofia, organitzades per altres entitats, i tot això, sense cap arbitri i amb els solapaments d’actes que això comporta...
I val a dir que aquest any, al ser el dia 24 en dimecres, no hi ha ”friccions” per encabir-hi cercaviles ”intocables” i desplaçar tota la resta.... ja veurem els anys que han de venir com es resol sense un lideratge clar per part de la institució pertinent...
Pol Berlinches
Igualada
25 d'agost 2016.22:58h
Si Ramon. Per això a la comissió es van poder sentir frases tals com: ”jo el teu Sant me’l passo pels collons”. Si d’això en dius valorar positicament la part històrica veig em puc sentir... Llegir més afortunat.
Un dia m’agradaria que expliquessis millor que vols dir amb el ”trobar un punt mig històric”.