TORNAR

La recollida selectiva neta a l'Anoia baixa deu punts respecte les xifres en brut

La majoria de municipis de la comarca estan lluny de complir amb les xifres que vol la Generalitat pel 2020 i cap és per sobre del 60%

societat
Dissabte, 11 gener 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Les dades publicades per l'Agència Catalana de Residus de la recollida selectiva neta (RSN) rebaixen la millora de les dades de reciclatge a la comarca presentades l'estiu. Només hi ha vuit municipis per sobre del 50% en aquests resultats.

Com l'any anterior, els residus impropis han aigualit la millora (excepcional en alguns municipis) de les xifres de recollida selectiva a l'Anoia. El salt endavant en la recollida selectiva bruta que es va experimentar amb l'activació del nou model i que va situar el percentatge comarcal de la recollida selectiva bruta en un 39,32% queda rebaixat al 30%. Equival a que un de cada quatre quilos de residus que es van recollir per reciclar-se, no pertanyien a la fracció correcta o no eren reutilitzables. La comarca ha sortit de la cua del rànquing del Principat,però queda lluny dels objectius fixats pel 2020 a nivell europeu: un 50%.

La recollida selectiva bruta (RSB) és la que s'extreu directament dels contenidors de les fraccions, mentre que les estadístiques de la RSN la bruta indiquen els materials impropis, és a dir els que es van dipositar per error en una fracció que no corresponia. Aquestes dades "depurades" inclouen de moment només la fracció orgànica i els envasos, de manera que la desviació seria superior si es computés el cartró, el paper i el vidre. Les dades de la recollida selectiva neta fan caure a quatre municipis per sota del 50%: Montmaneu passa del 56,38 al 49,73%; Capellades, del 53,84 al 45,07%; i els casos més sensibles són els de Piera i la Pobla.

Piera, segona ciutat més poblada de la comarca, cau del 51,93% de recollida selectiva bruta al 32,95% en recollida selectiva neta. La Pobla de Claramunt, on es va implantar el sistema porta a porta, presenta un descens molt acusat també, del 59,18% al 45,01. La diferència entre la RSB i la RSN a municipis com La Torre, Copons, Vilanova, Montbui, Calaf o els Hostalets és de més de vuit punts.

Les dades amb la RSN situen a Jorba com el municipi amb millors xifres (passa del 62,52% al 58,63), per davant d'Orpí, la Torre, el Bruc, Copons, Carme, Tous i Castellolí. Per sota del 50% hi ha la resta de pobles de l'Anoia. Entre les poblacions que milloren, Igualada, que ara té un índex de RSN del 30% i venia del 26,62%. La RSB era del 34,68%, encara que resta força lluny dels objectius del 2020, tan a nivell europeu com català. La Generalitat es va marcar fa uns anys arribar a un 60% en recollida selectiva.

La millora limitada dels resultats té diverses lectures. En primer lloc, el nou sistema de recollida que va impulsar el Consell Comarcal afecta a la majoria de municipis, però aquests ajuntaments no són ni de lluny la majoria de la població anoienca: només en representen el 20% (els municipis grans en queden fora) i s'ha d'ajustar encara tant el porta a porta com les àrees tancades. No assoleix els resultats habituals en el model porta a porta que estan entre el 65 i el 85% 

Hi ha hagut un segon fenomen, com el turisme d'escombraries. La generació de residus als municipis on s'ha canviat el model s'ha reduït, cosa que abona la possibilitat que aquests materials es passin a llençar a altres àrees on encara hi ha contenidors La implantació del nou model va generar en el seu moment crítiques per part d'alguns grups al Consell que van assenyalar aquest fenomen i que no s'havia implantat el model amb el rigor necessari.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.