TORNAR

Per segons què, ja podríem ser una mica més animals...

societat
Dimecres, 21 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que la naturalesa és sàvia. I només cal fixar-nos en el que ens mostren alguns animals amb els quals compartim espai per adonar-nos del munt de tècniques, fets i actituds que podríem o hauríem d'aplicar també a la nostra vida. L'exemple a seguir ens és ben pròxim. La lliçó ens la dóna un mestre de categoria, i a un preu tan irrisori que es limita a la simple observació. N'aprendrem algun dia, dels consells que ens dóna la fauna que ens envolta?

Pluja d'exemples descoberts recentment per certificar la saviesa que es concentra en alguns animals. Els ulls d'un crustaci podrien revolucionar el món del DVD. De forma natural estan adaptats per veure diferents polaritzacions de llum, que permetrien beneficiar el futur sistema d'emmagatzemar dades. Increïble. Un escarabat sobreviu a menys de seixanta graus negatius. Una gran molècula anticongelant podria ser utilitzada per protegir teixits biològics de la congelació. Increïble. Uns altres escarabats poden adherir-se a una fulla amb una força cent vegades superior al seu pes. Un nou adhesiu inspirat en ells ha permès crear un dispositiu d'adhesió ràpida que potser algun dia ens permetrà caminar per les parets. Increïble. Les formigues identifiquen els seus enemics i els aliats gràcies a les olors. Uns components químics en són els responsables (la senyalització química és el mètode més antic de comunicació). Increïble. Alguns rat-penats canten ‘cançons d'amor’ durant l'aparellament. Utilitzen unes síl·labes i frases específiques per atraure les femelles o bé per mantenir altres mascles al marge. Increïble. Unes aranyes creen rèpliques del seu cos per esquivar els depredadors quan ja tenen una presa a la teranyina. Una mena d'instint per a la decoració que també utilitzen per embolicar en seda el sac dels ous. Increïble. Els pollastres són capaços de sumar i restar. A partir d'una aritmètica bàsica, sempre intenten aproximar-se al grup que conté un nombre més gran d'objectes familiars. Increïble.

Les mares canari es comuniquen amb els pollets ja abans que aquests neixin! Ho fan a través de missatges hormonals en els ous, que d'alguna manera o altra ja els avancen les condicions de vida que es trobaran fora (fins i tot en sortir demanaran més o menys aliments segons el que els hagin dit els progenitors). Increïble. Una situació semblant es dóna amb les rates de camp: les mares fan saber a les cries l'època en què els toca néixer, perquè puguin desenvolupar un pelatge més gruixut si és a l'hivern. Increïble. Més exemples. Hi ha un gènere de vespes (que viuen sota terra i nodreixen els petits amb insectes) que protegeix les criatures d'infeccions i fongs amb una barreja de fins a nou antibiòtics, un còctel que fa milions d'anys que utilitzen. El produeixen amb les bactèries beneficioses amb què conviuen, recobrint les larves. Increïble. Les granotes van pressentir el terratrèmol de la població italiana de L'Aquila fins a cinc dies abans que passés. D'aquí que decidissin de forma massiva fugir del lloc on es reproduïen, una zona situada a una setantena de quilòmetres de l'epicentre. No es van tornar a trobar ous frescos en aquell indret fins passada la darrera rèplica important. Increïble.

Anem al mar? Els cavallets de mar mascles podrien ser capaços d'aturar la gestació quan ho consideren oportú, avortant els embrions de les femelles que consideren poc atractives. És l'únic ésser (juntament amb els peixos agulla i els dragons de mar) en què l'embaràs és masculí, en el qual la femella diposita els ous a la bossa del mascle durant l'aparellament i ell els protegeix i els alimenta. Així, el sac masculí per a la progenitura tindria un paper actiu (i definitiu!) en la selecció de la descendència. Increïble. La closca d'un cargol dels fons marins consta de tres estrats que dissipen l'energia i aconsegueixen impedir-ne la seva fractura. La closca d'aquest cargol que es troba a l'oceà Índic permetria millorar la protecció de soldats i el blindatge de vehicles; l'exemple podria aplicar-se a una estructura de defensa, inclòs el blindatge sintètic que es fa servir tant per protegir el cos humà com l'estructura de vehicles, a oleoductes per resistir la penetració de roques, o en els cascos d'algunes disciplines esportives. Increïble.

No ens podem estar de dir, també, que calamars, pops i sípies tenen oïdes, que possiblement poden utilitzar per atrapar preses o comunicar-se entre ells; que les garses es poden reconèixer davant el mirall; que el cant d'alguns ocells canvia amb el paisatge, adaptant-se a les alteracions que hi pugui haver en la vegetació. Tot plegat, increïble... però cert!

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

J

JOAN L.

21 d'abril 2010.11:06h

Respondre

JO EM QUEDO AMB LA POSSIBILITAT D PUJAR PARETS I D PASSEJAR PEL SOSTRE!! I AIXO DELS RATPENATS Q AMB QUATRE XIULETS ATREUEN LES FEMELLES TAMBE S’HAURIA D’ESTUDIAR,, JEJEJE

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.