TORNAR

Quan els serveis telefònics siguin cent vegades més barats...

societat
Dimecres, 27 gener 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que el cost dels serveis telefònics ha de ser fins a cent vegades més barat que en l'actualitat, i que això al mateix temps permetrà al món acabar de traspassar aquest llindar d'una revolució digital en el qual es troba ara. No serà d'avui per demà, com molts voldríem; però que ens diguin això ja ens agrada sentir-ho. Sobretot tractant-se de paraules d'una persona qualificada i no d'un individu qualsevol: són manifestacions de l'inventor del telèfon mòbil, l'enginyer Martin Cooper. Ell té claríssim que la tecnologia mòbil continua sent nova, com si fos ben bé un nadó acabat de néixer (tot i els cent anys que fa que va començar a desenvolupar-se). Això al mateix temps vol dir que encara té enormes possibilitats de desenvolupament en el futur.

Telefonia mòbil

Ara mateix hi ha més de quatre mil milions de persones que utilitzen aquests aparells per a aquella funció bàsica per a les quals van ser precisament fabricats; és a dir, per parlar. Mica en mica totes elles s'hauran d'anar endinsant en aquestes noves i múltiples aplicacions que ja hi ha, i de les moltes més que encara han d'anar venint. El pas cap a aquesta total democratització depèn, justament, del preu. Quan les tarifes de tot plegat se situïn a una centèssima part de les que estem pagant ara, la revolució podrà completar-se; és el que falta perquè se n'estengui l'ús d'una forma del tot generalitzada.

Si hi ha un camí que sembla clarament marcat és el que ha de conduir la tecnologia mòbil cap a la integració amb Internet. Possibles resultats? Una millora de la productivitat, una reducció del cost de les xarxes, la dotació de més seguretat al producte i una nova empenta a la interacció social. Aquesta combinació explosiva, sens dubte, canviarà encara més la vida dels ciutadans i ciutadanes. El farem servir, per exemple, per pagar factures o per treure diners del banc. El pare del mòbil és ambiciós: està convençut que en un futur no molt llunyà els mòbils podran realitzar controls demogràfics, de trànsit o fins i tot determinar les pautes de comportament dels ciutadans. També quant a les bateries fa apostes agosarades: de moment s'ha avançat poc però d'aquí a uns anys serem capaços de recarregar aquests dispositius amb el nostre propi cos.

El primer telèfon mòbil es va posar en funcionament ara fa trenta-sis anys. Podríem dir, per tant, que ja ha superat la crisi dels trenta però encara té una llarga vida per endavant. Aquell primer dispositiu (que pesava aproximadament un quilo i que per això se'l va arribar a anomenar “el totxo”) va permetre fer realitat el somni de possibilitar la comunicació entre persones sense que aquestes haguessin d'estar quietes en un lloc fixe. Una gran finestra que s'obria a la nostra llibertat, tot i que ara potser haguem deixat de ser-ne conscients. Des d'aleshores ha plogut molt: ara és capaç d'oferir canals d'àudio, de text, internet, ràdio, i mica en mica encara va incorporant nous serveis. Alguns més útils que altres, sí; però no deixa d'avançar. De fet, prop de la meitat de la població del planeta ja utilitza la telefonia mòbil, que no deixa de ser un percentatge xocant si es té en compte que, d'altra banda, una sisena part de la població passa gana.

Però bé, un dels camps cap als quals encara es pot orientar aquesta tecnologia (i estaria bé que fos així) és el de la salut, trobant aplicacions en la detecció a temps d'infarts o, per citar algun altre exemple, per controlar el ritme cardíac, el pes o la temperatura corporal. Qualsevol revolució en l'àmbit sanitari, si és per innovar i avançar, sempre val la pena.

Per cert, i a efectes més pràctics i propers temporalment, per si a algú li preocupava què passaria quan es completés a casa nostra el repartiment de targetes que tenen el 6 com la primera de les xifres: doncs després del 6... és clar, el 7. Segons el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, quan s'esgotin els cent milions de números que comencen per sis i que es fan servir ara, els nous telèfons tindran el set al capdavant (una decisió que és conseqüència de la consulta pública que va fer a l'estiu aquest departament). De seguida hi haurà, per tant, 80 milions de números de mòbils que esperaran propietaris. Segur que molts ja incorporaran alguns d'aquests nous serveis, basats en la veu i la missatgeria però oberts a l'accés mòbil de banda ampla a Internet i a qualsevol altra novetat que se sàpiga incorporar a aquell petit artefacte.

Oriol Solà i Prat


2 Comentaris

E

Eduard

Igualada

27 de gener 2010.20:50h

Respondre

Em recorda allò de ”si la meva àvia en comptes de cames tingues rodes, seria una bicicleta”.

C

CRIS

27 de gener 2010.19:03h

Respondre

I falta molt temps per que les companyies de teléfons deixin de robar-nos 100 vegades més del q haurien d cobrar-nos?!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.