TORNAR

Tres plataformes ciutadanes demanen la retirada immediata del PDUAECO

Per la Conca, Salvem Can Titó i Jorba Reflexiona han emès un comunicat en què també demanen l’elaboració d’un pla territorial de la Conca d’Òdena

societat
Dimecres, 24 novembre 2021. 08:09. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimarts 23 de novembre les plataformes Per la Conca, Salvem Can Titó i Jorba Reflexiona han emès un comunicat en què demanen, per una banda, la "retirada immediata" del Pla director urbanístic de l'activitat econòmica de la Conca d'Òdena (PDUAECO) i, a la vegada, demanen l'impuls i l'elaboració d'un pla territorial de la Conca d'Òdena "no només urbanístic, que contempli tots els àmbits: econòmic, social, mediambiental, sota el criteri de la sostenibilitat i tenint en compte un context actual d'escassetat de recursos i valor del territori."

PUBLICITAT

Les plataformes assenyalen que el Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena "ha estat polèmic des de l'inici" i que ha topat frontalment amb la voluntat dels ciutadans, representats per tres plataformes: Per la Conca, formada per ciutadans de tota la Conca d'Òdena; Salvem Can Titó, integrada per veïns de Vilanova del Camí i Jorba Reflexiona, formada per veïns Jorba. Precisament les plataformes posen com a darrer exemple d'aquest rebuig al PDUAECO el resultat de la consulta popular no referendària sobre l'ampliació de sòl industrial al municipi i la implantació d'energies renovables, celebrada a Jorba avui fa un mes i que va tenir una participació del 63,6% i el no va guanyar amb un 85% dels vots.

Davant aquestes mostres de rebuig social, dels resultats de la consulta, a més de la "posició inequívoca de l'ajuntament de Vilanova del Camí sobre l'afectació de can Titó i vist el compromís de l'ajuntament d'Òdena de protegir can Morera", les entitats consideren que "la planificació que preveia el PDUAECO és innecessària, excessiva, socialment rebutjada i inviable". En conseqüència, Per la Conca, Salvem Can Titó i Jorba Reflexiona demanen la retirada "immediata" del pla.

En segon lloc, les entitats cíviques exigeixen "amb la màxima urgència s'enceti un procés ambiciós d'estudi, debat, reflexió i propostes d'actuació que avaluï la situació real de l'economia de la Conca, quantifiqui equipaments i terrenys industrials disponibles, la necessitat futura d'espais, el tipus de negoci que hi poden tenir cabuda, el perfil de les persones que es troben a l'atur i com haurien de ser els professionals que es necessitaran. Cal que aquesta planificació estigui liderada per experts i compti amb aportacions plurals de manera transparent i participativa. Les tres plataformes estan disposades a ajudar en tot el que calgui."

En el mateix comunicat, les entitats manifesten la seva desconfiança "en el lideratge de la MICOD i dels alcaldes que en formen part", ja que "s'han perdut els darrers quinze anys intentant imposar al territori plans directors i planejaments urbanístics megalòmans, equivocats i irrealitzables. És una evidència que després de dos Plans directors fallits, sense una política industrial clara, de posicionar-se descaradament a favor d'una opció de creixement desmesurat, sense ser capaços de sostenir-la i ni tan sols d'acceptar-la en alguns dels seus municipis, han perdut la confiança de la ciutadania. Tampoc es pot deixar aquesta planificació únicament en mans de les conselleries de la Generalitat que han tingut competència sobre urbanisme i territori. Els ciutadans han de ser-ne part activa", assenyalen.

Les entitats també exigeixen "polítiques que incentivin i facilitin la implantació i creació de negocis dins dels límits actuals, que no estan esgotats en absolut i que les estratègies responguin a un projecte de futur que tingui en compte el món d'avui i sigui avançat, innovador, realista i sostenible. Els primers interessats a resoldre aquest problema som els ciutadans."

Finalment, també demanen "revisar tot allò que necessitem per a generar riquesa a la Conca d'Òdena més enllà de noves hectàrees de sòl industrial com són les infraestructures (tren, rondes, connexions a internet, aigua, depuradores...), i fomentar àmbits d'innovació i modernització de sectors econòmics que ja havien estat importants temps enrere (tèxtil, indústria de la pell o del paper) o que podrien implantar-se de nou (indústries del reciclatge, noves energies, tecnologia, nous models agroalimentaris...), sempre sota un criteri de sostenibilitat mediambiental."

En aquest enllaç podeu llegir el comunicat íntegre.


3 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

28 de novembre 2021.10:35h

Respondre

Es sorprenent el “dinamisme”, i el ressò (i aquest article és una mostra potent més, el més llegit) de les organitzacions i col.lectius contraris a les propostes de ... Llegir més re-industrialització de la Conca, des de l’inici del desenvolupament del PDUAECO (Pla Director Urbanístic Activitat Econòmica Conca Òdena) i, pel contrari, contrasta amb les escasses manifestacions dels que estem a favor (organitzacions empresarials, sindicals, professionals) que traslladin els seu arguments a la ciutadania en general

En efecte, com ja he exposat en anteriors ocasions, recordem que l’impuls a la redacció d’aquests plans directors urbanístics (PDU) s’emmarca en la voluntat del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per ESTIMULAR POLS ESTRATÈGICS, SECTORS D’ACTIVITAT LOCAL I POTENCIAR RECURSOS NATURALS PEL DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics, que PERMETEN UNA VISIÓ SUPRAMUNICIPAL I UNA RÀPIDA TRAMITACIÓ.

Cal dotar al territori de les condicions que permetin el desenvolupament d’actuacions que es puguin considerar estratègiques ateses les seves potencialitats de dinamització econòmica i la capacitat de projecció internacional del país.

En les comarques centrals només estan en curs 3: el de la CONCA D’ODENA, el de LA PLANA DE VIC, i, en part, el D’ENOTURISMES d’aplicació en els territoris compresos en les deu Denominacions d’Origen (DO) catalanes. Val la pena aprofitar l’ocasió, naturalment des de el CONSENS.


“TREBALLAR-HI DES DEL CONSENS”. Sembla que i ha un consens generalitzat de que la INDÚSTRIA, I ELS SERVEIS VINCULATS A LA INDÚSTRIA, és la única activitat que pot generar riquesa, ocupació de llocs de qualitat i benestar, fomentant les condicions para recuperar indústries deslocalitzades i crear de noves més innovadores i eficients, tal com s’ha posat de manifest en diferents instàncies internacionals i nacionals, de forma reiterada i especialment arran de la greu crisi sanitària, i de retruc econòmica i social, que estem patim.

Un del darrers, el Comunicat el de la Comissió Europea, del 25/5/2020: EL MOMENTO DE EUROPA: REPARAR LOS DAÑOS Y PREPARAR EL FUTURO PARA LA PRÓXIMA GENERACIÓN

I mentre tant els nostres polítics i organitzacions de la Conca d’Òdena incapaços de posar-se d’acord , de CONSENSUAR, per crear les condicions (urbanístiques, infraestructures, formatives i estímuls varis) per consolidar la INDUSTRIA existent i atraure noves inversions, pensant també per la propera generació, tot aprofitant l’excel.lent situació al “rebufo” (que no al rebuf) de l’àrea metropolitana de Barcelona, i treballar amb la promoció de uns usos industrials, que respectin la seguretat i salut de les persones i el medi ambient. compatibles també amb un “desenvolupament econòmic basat en usos agrícoles, d’oci i lleure” que alguns col.lectius proposen i defensen legítimament,


Val a dir que en la comarca crec que tenim altres mancances importants per recuperar la vitalitat industrial de l’Anoia perduda (recordem que a Igualada se l’hi va denominar la “Detroit Catalana”), que ens tindrem de “posar les piles” i corregir. Però això serà objecte de altres debats. De moment el PDUAECO és un dels pilars essencials, que no podem construir feble amb el perill de que tota la “construcció” (del model d’activitat industrial, respectuós amb la seguretat i salut de les persones i el medi ambient, l de qualitat i sostingut) o no s’aixequi o s’ensorri en quatre dies, en un mon global i molt competitiu.

UN ALTRE “TREN”, UN ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA, que afectarà a les properes generacions, que lamentarem quan sigui massa tard ?

J

Jordi

Igualada

25 de novembre 2021.15:04h

Respondre

No podem permetre que destrossin el nostre entorn! Salut i força!

S

Santi S.

Igualada

24 de novembre 2021.10:00h

Respondre

Gràcies pel realisme i persistir;
i quin contrast amb l’idealisme de comunicats com aquest:... Llegir més http://www.uea.cat/articles-mostra-4236-cat-comunicat_la_uniy_empresarial_de_lyanoia_valora_la_consulta_popular_no_referendyria_de_jorba.htm

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.