//Plugins sense CDN ?>
Un projecte d'un nou parc eòlic, presentat fa poques setmanes, posa en alerta un grup de veïns de l'oest de la comarca, que mostren la seva preocupació per un "gran parc eòlic encobert" repartit entre diversos municipis. Constituïts com a Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors, plantegen al·legacions per frenar aquesta implantació. Una implantació que sobrepassaria els 50 megawatts, de manera que aquesta instal·lació (amb la línia d'evacuació i transport) seria de competència estatal.
Empreses del sector energètic han presentat diversos projectes per instal·lar nous aerogeneradors a la zona de la Segarra històrica, que engloba part de la comarca de l'Anoia. Els municipis on s'hi instal·larien nous aerogeneradors a la comarca serien, segons denuncia la Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors, Argençola i Bellprat. El col·lectiu, vinculat també a l'associació el Trill, alerta que "són macroprojectes que es fraccionen per no superar el 50 MW i sotmetre's a les autoritzacions competència de la Generalitat: tràmits més àgils i menys rigorosos", de manera que s'esquiva la normativa que limita la xifra de quilowatts, però que es concentra en una sola àrea del territori i provoca un gran impacte paisatgístic i ecològic. La Plataforma demana que els veïns i les entitats se sumin a les al·legacions que es poden fer fins el dia 20.
En les al·legacions que volen presentar a la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental de la Generalitat, el col·lectiu indica sobre quatre parcs eòlics que "per la seva proximitat geogràfica, per la seva incidència en el territori i per la seva afectació a un patrimoni natural, cultural i mediambiental comú haurien de ser tractats com a un de sol" i en aquest cas "sumen 240 megawatts. És una central eòlica dividida artificialment".
La Plataforma reuneix veïns d'Argençola, Sant Guim de Freixenet i d'altres municipis de la Segarra Històrica. Una de les portaveus, l'argençolenca Astrid van Ginkel apunta que "darrere aquests projectes hi ha grans multinacionals que volen un benefici econòmic". Multinacionals que "es beneficien de la nova normativa aprovada" el mes de novembre del 2019, en el que per als projectes de nous aerogeneradors "només cal superar el pas de l'avaluació ambiental". Els ajuntaments, en aquest cas el d'Argençola, no poden oposar-se als projectes.
Els afectats consideren que "hi ha l'agreujant de l'absència de cap Pla estratègic de les energies renovables que permeti una equitat i repartiment igualitari d'aerogeneradors i una socialització de les decisions de la seva implantació. És evident i necessari un nou pla i sotmetre'l a avaluació ambiental estratègica a fi que la implantació d'aquestes instal·lacions es faci amb visió de conjunt o tenint en compte el territori". Astrid van Ginkel exposa que "ara es vol promoure les energies renovables. No hi estem en contra: però es tracta que són les ciutats majoritàriament que consumeixen aquesta energia i és el territori qui acull aquests parcs eòlics. Nosaltres el que volem és decidir on es posen els molins, com i qui els posa".
Aerogeneradors més grans
La Plataforma alerta també que els nous molins eòlics són més grans que els que es van instal·lar fa més d'una dècada i, per tant, tenen més impacte. En les al·legacions assenyalen l'afectació sobre la biodiversitat i que "està científicament comprovat des de 1987 que la rotació de les aspes de les turbines eòliques causen mal als éssers humans i animals, si les instal·lacions no estan prou allunyades de les zones habitades i emeten un rang de freqüència inaudible de menys de 20 Hz".
És un tema recurrent. Ens creiem la crisi climàtica? Dons si no volem renunciar a l’ús d’energia, per ara, eòlica i solar semblen les millors opcions. Jo estimo la naturalesa, sovint passejo... Llegir més per la zona dels parcs de Rubió i St Guim, sobre una BTT. I sabeu, paisatgísticament no em molesten gens, el soroll és gairebé imperceptible i em fa feliç pensar que la meva comunitat contribueix a disminuir el dany climàtic que els humans infringim al planeta.
És molt localista la posició d’aquesta associació. Els molesta un soroll de baix nivell, però no dubten en usar el vehícle individual quan van als nuclis urbans o la moto per voltar pels camins rurals, vehicles que fa molt més soroll per cert. És la síndrome de ”no al meu pati del darrera” (NIMBY son unas siglas inglesas que significan Not In My Back Yard) .
Possiblement el problema rau en la distribució del guany derivat. I aquí certament s’hauria de fer millor. El guany d’una instal·lació de producció d’energia hauria de repercutir de forma especial en l’entorn local on és ubicat i no tant en el propietari del solar. Vaja, que hauria de ser rendible per tots els veïns i no sols pels afortunats a qui els hi planten els molins (excedents de producció o preus reduïts d’energia per exemple). Això evitaria molts desafectes al projecte i seria just.
També cal valorar sinergies positives al territori com són; millora de l’estat dels camins i la seva importància capital en cas de foc, afavoreix la pagesia que conrea els espais al voltant, etc.
Si us plau, treballeu per millorar en rendiment de la seva implantació per la zona, no ho feu per evitar la instal·lació. Gràcies.
Francesc
Anoia
18 de febrer 2020.10:13h
Bones JOSEPM, jo diria que no t’has llegit gaire el manifest. No estan en contra de les energies renovables, ho deixen ben clar, sinó de com s’estan fent aquests parcs eòlics i de qui hi ha... Llegir més darrere.
Entenc que tu quan surts el diumenge al matí amb la teva BTT, trobis que els molins són molt macos i no molesten gens, però aquesta gent que veus aquí són la que hi conviuen tots els dies de l’any, crec que tenen dret a reivindicar-ho i que els escoltem.
En tot cas, si vols més info el divendres 21 de Febrer a les 19:00 a la sala del castell de Santa Coloma de Queralt faran una sessió informativa, segur que es podrà parlar de tots aquests dubtes. Salut