TORNAR

El barri del Rec: lluitant per no perdre la memòria històrica

Les entitats Amics del Rec i CERCA treballen intensament en un projecte per recuperar els records d’un símbol del patrimoni industrial, arquitectònic i cultural d’Igualada amb “Sota la Pell del Rec”

cultura
Dimecres, 9 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

“És l’adoberia del teu besavi, Roc Mestre Vidal, situada al carrer Sant Ignasi d’Igualada”, deia el pare de la Glòria Mestre sobre una fotografia del seu besavi; i és que molts igualadins i també veïns dels pobles de tota la Conca d’Òdena, tenen un lligam estret amb el barri del Rec d’Igualada, un lligam que si bé en un primer moment se centrava en la relació laboral d’algun parent o conegut amb qualsevol adoberia del Rec, ara ja s’ha convertit, per a una gran part del teixit de la societat igualadina, en un lligam sentimental. I un exemple clar d’aquest vincle és el de l’entitat Amics del Rec i el grup CERCA, responsables d’un projecte que dia rere dia va agafant més magnitud, que porta per nom “Sota la Pell del Rec”.

MARIA SAYAVERA

Amb aquest projecte, iniciat ja fa dos anys, ambdues entitats pretenen conèixer, explicar i difondre el procés de transformació del barri del Rec d’Igualada, a partir de testimonis com el de la Glòria Mestre, que va fer donació de la fotografia esmentada anteriorment. Però, en molts d’aquests casos, la troballa de material o la donació d’algun document gràfic es produeix gairebé per casualitat i, com dèiem, són moltes les persones que tenen un vincle amb aquest barri, per tant, és molta la informació que l’equip de treball del projecte ha recopilat, ja sigui mitjançant fonts orals o bé a través de tota la documentació escrita i gràfica que s’ha elaborat sobre el barri al llarg dels anys. Una documentació que en molts casos no està indexada i cal treballar-la des d’un àmbit tècnic; en aquest sentit, des de l’equip de treball es vol que amb el projecte “Sota la Pell del Rec”, la ciutat posi en valor aquest barri; d’altra banda, alhora, es pretén també que les administracions públiques creguin en aquest vincle intens entre la societat i el que representa el Rec per als igualdins, amb un objectiu clau de donar a conèixer el que s’està desenvolupant des de l’equip del projecte “Sota la Pell del Rec” i se’n sentin part.

El treball de recuperació de la memòria d’un barri en transformació, doncs, i sobre el qual cal debatre com s’ha fet palès des de ja fa temps, que ha sigut protagonista durant un gran període de l’ economia i idiosincràcia d’Igualada, pot servir -gràcies a la tasca de gent com la que forma Els Amics del Rec i CERCA-  per valoritzar en tots els sentits la preservació del relat i la divulgació pedagògica del que en aquestes fàbriques, carrers, horts, cases...  hi passava.

Fotografia cedida per Rosa Sáez Peñas, presa sobre el 1960.

Una gran tasca voluntària

Dèiem que és molta la gent que té un vincle amb el barri del Rec i gràcies al projecte iniciat, han pogut, de forma voluntària, formar part d’un equip de treball que està fent una gran tasca de recopilació d’informació, molta de la qual a través de testimonis orals, un tipus de fonts perdurables al llarg del temps gràcies a les tecnologies actuals, però cada dia que passa és un dia menys per a conèixer un testimoni del que era el barri del Rec. A més, si es té en compte que s’està treballant per documentar-se sobre un període aproximat de cent anys, aquest volum de feina és cada vegada més gran i exemplifica que aquesta tasca no és només d’un grup de voluntaris  amb un projecte engrescador, sinó que cal implicar a tots els igualadins en un estudi que va més enllà d’un barri, ja que que involucra tota una ciutat.

En aquest sentit, Roser Grau, membre de CERCA, ens explica que “el primer objectiu és recaptar la font, no perdre el testimoni i conservar-lo… i a partir d’aquí, donar-lo a conèixer, en aquest cas pensavem en un documental com a fórmula de difusió”, però ara, destaca, que és tal el volum d’informació, documentació i hores d’entrevista que tenen que caldria implicar d’una manera o altra les administracions per tal que es creguin aquest projecte com a seu i serveixi per a “endreçar” tot el gruix de documentació que es té sobre el Rec, des d’indexar publicacions, fins a catalogar objectes o recopilar documentació gràfica.

La preservació del patrimoni, històric i material, de qualsevol ciutat és una assignatura pendent en molts casos, i si parlem d’Igualada, en el barri del Rec hi ha molta feina a fer.  En aquesta línia, Maite Pérez, de l’associació Els Amics del Rec, reivindica el valor de la memòria oral en la història d’un poble. Sobre les pedres, els edificis i les adoberies del barri del Rec hi ha força documentació històrica. Per altra banda, de les històries de les persones que han viscut i treballat al Rec, se’n sap ben poc. La memòria oral és fràgil. Si no queda enregistrada d’alguna manera, es perd a mida que van marxant les persones.  Ens agradaria que l’Ajuntament s’impliqués en el projecte i li donés la importància que té. Estem tractant de recollir la memòria de persones reals que han viscut al barri, no parlem de fum ni d’històries que segurament no seran vinculants. El guany per a Igualada és claríssim.

 

Recopilació de material

La feina de recopilació de material, doncs, segueix activa i ho farà de manera concentrada durant els dies de celebració del Rec.0, amb un espai destinat a rebre qualsevol tipus de document relacionat amb aquest barri i la seva història. Així, parlant amb la Cristina Lladó, encarregada de la recepció de tot el material gràfic que qualsevol persona vulgui cedir, durant els dies del Rec.0 a l’Adoberia Bella, ens transmet l’entusiasme i les ganes de col·laborar en el projecte, ja que per petita que sigui l’aportació, pot tenir un alt valor per completar la informació fins ara recollida.

A més, durant els dies de Rec.0, en la mateixa Adoberia Bella, on es farà la recepeció de tot el material, també hi haurà una mostra gràfica de tot allò recollit fins el moment i que permetrà donar a conèixer, tant a la gent de la ciutat com a tothom qui vingui de fora, què era el barri del Rec i què ha significat per a Igualada al llarg d’aquests cent anys.

Aquest és, doncs, un projecte que podria contribuir i ajudar en el plantejament sobre què s’ha de fer amb un dels patrimonis industrials més importants de la ciutat i que també té un pes en la indústria de Catalunya del segle XX, que continua actiu a dia d’avui però que ja ens ha deixat un patrimoni arquitectònic que cal preservar i donar a conèixer, ja sigui a través de testimonis orals o bé amb tasques de catalogació de tota la documentació publicada al respecte. Adoberies, horts, espais buits, fàbriques abandonades, pells... tots aquests elements i molts més configuren el paisatge d’un barri, el del Rec, que ha esdevingut clau en el futur urbanístic d’Igualada i és tot un símbol del patrimoni industrial, arquitectònic i històric igualadí.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.