TORNAR
PUBLICITAT

L’estudi igualadí Burzon*Comenge participa en la presentació del programa Giravolt de digitalització 3D del patrimoni cultural català

Impulsat pel departament de Cultura amb l’objectiu que el 2023 el sector del patrimoni conegui aquestes tecnologies i moltes entitats les apliquin de forma autònoma

cultura
Divendres, 4 desembre 2020. 07:59. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimarts va tenir lloc a l’Ideal. Centre d’Arts Digitals de Barcelona, la presentació del programa de digitalització 3D del patrimoni cultural català, anomenat Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D, impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural. Es tracta d’un programa, pioner a Catalunya, que neix amb l’objectiu de “promoure el coneixement i la utilització de les darreres tecnologies d’escaneig 3D d’objectes i edificis per part de les entitats que gestionen el patrimoni català, i oferir a la ciutadania una nova forma de mirar i accedir al patrimoni cultural”, segons han explicat fonts de la Direcció General de Patrimoni Cultural

PUBLICITAT

A la presentació d’aquesta nova eina que permetrà millorar la gestió del patrimoni des de la conservació fins a la divulgació i reutilització final, es va projectar una espectacular peça audiovisual immersiva basada en els models 3D de patrimoni moble i immoble, creada per l’estudi dels igualadins Burzon*Comenge que des de Cultura van derfinir com “a paradigma d’una nova manera de mirar el patrimoni i noves maneres d’utilització d’aquest des de l’àmbit de la creació artística.” En aquest enllaç podeu veure el vídeo de la projecció.

Les accions més destacades del projecte Giravolt són l’escaneig en 3D de centenars de models del patrimoni cultural català moble i immoble provinent d’institucions diferents de tota la geografia del país (amb tècniques de fotogrametria i làser, respectivament) i la seva publicació a Internet amb llicències obertes, la formació de tot el sector en les tecnologies 3D i la promoció de la utilització educativa, científica i artística.

A Catalunya, ja s’han creat més de 100 models 3D, una cinquantena dels quals es posa a disposició de tothom, en llicència oberta, al perfil que té el programa Giravolt a la plataforma Sketchfab de contingut 3D en línia. Per a la selecció de peces, en aquesta primera fase s’han tingut en compte criteris de diversitat tipològica i cronològica, de representativitat i rellevància, així com de diversitat territorial.

El projecte Giravolt. Viu el patrimoni 3D, s’ha desenvolupat gràcies a les complicitats de museus, entitats patrimonials i altres professionals, empreses i institucions que hi han col·laborat. L’objectiu final és que el 2023, el sector del patrimoni conegui aquestes tecnologies i moltes entitats les apliquin de forma autònoma.

Les tecnologies 3D, junt amb el Big Data i la telepresència són les tecnologies que impactaran més en el sector del patrimoni en els pròxims anys. Iniciar aquest programa ara permet a Catalunya ser innovadora en aquest àmbit i alinear-nos amb les recomanacions de desenvolupament de la comissió europea.

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, ha estat un referent en aquest àmbit amb projectes com els escanejos paleontològics de Fumanya, els arqueològics del Menhir de Mollet o el Teatre Romà de Tarragona, els nombrosos models 3D d’arquitectura que s’han fet des de fa 15 anys a monuments com la Cartoixa d’Escaladei i Santa Maria del Mar, i models 3D de col·leccions com la del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Alguns de ressò internacional com els projectes de Sant Climent de Taüll i la ciutat ibèrica d’Ullastret, ambdós obra de l’estudi Burzon*Comenge.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.