TORNAR

Un grup treball de l'ONU fa constar el 'blackface' dels Reis com a "pràctica discriminatòria"

Un grup d’activistes demana que no es tingui en compte la candidatura dels Reis d’Alcoi per aquesta pràctica

cultura
Dissabte, 4 gener 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Les pressions per acabar amb el blackface a les cavalcades de Reis com la d'Igualada no són noves i a Alcoi, la primera ciutat amb Festa de Reis, fa anys que hi ha arribat la polèmica. Els col·lectius antirracistes branden ara, a més, un informe d'un grup de treball de l'ONU.

La cavalcada d'Alcoi, amb patges que fan 'blackface'Un document d'un grup de treball de l'ONU assenyala la pràctica del blackface (objecte de polèmica en algunes poblacions com Igualada, per la cavalcada de Reis) entre les manifestacions de la discriminació "de les persones afrodescendents a Espanya". L'informe del "Grupo de Trabajo de Expertos sobre Afrodescendientes" de les Nacions Unides presentat a finals del 2018 davant el Consell de Drets Humans dedica un apartat a la "falta de representativitat". El grup de treball assenyala que "ens han informat sobre festes on es fa una representació estereotipada dels afrodescendents coneguda com blackface". Les persones d'orígens africans van denunciar "les cavalcades de Reis de Catalunya i Alcoi i els gegants negres de les festes de Santa Tecla".

Els afrodescendents i representants de la societat civil que es van entrevistar amb el grup de treball van considerar que "aquestes manifestacions resulten ofensives i insulten i caricaturitzen el col·lectiu, el deshumanitzen". El document és el primer fet pel grup de treball respecte a la situació de les persones amb orígens africans a l'Estat i es focalitza també en "les diferències en l'accés a la salut, l'habitatge i el treball". Els redactors, per exemple, denuncien el decret-llei 16/2012, que limita el dret a les persones sense papers als serveis de salut pública i ho contraposen a la llei catalana del juny del 2017 que sí garanteix el dret universal.

Els col·lectius contraris al blackface cada cop més actius

Aquest Nadal, la campanya #Baltasardeveritat que impulsen entitats com Casa Nostra Casa Vostra o Tinta Negra s'ha intensificat. La setmana passada, emetien un comunicat on manifestaven que Igualada serà la única capital de demarcació amb un rei Baltasar caracteritzat o pintat. Altres col·lectius, com Afroféminas, han anunciat directament accions sense especificar quines respecte les cavalcades d'Alcoi i Igualada. La vila alacantina també promou la seva cavalcada per ser Patrimoni Immaterial de la Unesco i una activista i antropòloga, Anne-Catherine Cornec, va demanar a diversos grups polítics que revisin el seu suport a aquesta candidatura. Igualada també treballa perquè el seu Cicle de Reis sigui inscrit a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Unesco.


5 Comentaris

M

Maria

10 de gener 2020.03:24h

Respondre

A més a més de que vingui la ONU devant de aquet ” escàndol”, no sería conveniente, demana ayuda al Consell interestelar de la galaxia de Andromeda.?
El cas és molt greu.........massa... Llegir més greu!!!!!

J

Joan

Igualada

7 de gener 2020.14:11h

Respondre

Entenc el concepte de Blackface. En el que no estic d’acord és en que a Igualada es practiqui el blackface. Aquest és el tema.

En els Reis d’Igualada no es vexa, no es fa mofa, no es... Llegir més ridiculitza a la gent de color. Per pintar personatges no ens quedem curts per aquesta ”obra teatral”, pintem a blancs si rossos.
Que hi ha algú que es pot sentir ofès en no conèixer què és el que fem aquí? Ho puc entendre. Entenc que no coneix la Festa de Reis d’Igualada.

Que cal canviar tot el que ofen a algú només perquè ofèn a algú? Doncs no. A mi m’ofenen moltes coses i entenc que és una manera de marar-me jo les coses. Accepto la discrepança. I espero que accepetin la meva. El que mai faré és anar a tancar o bloquejar iniciatives a altres contrades perquè a mi m’ofenen. I molt menys encara criticar a algú sense almenys intentar conèixer el pròxim amb qui discrepi, més encara si em donen l’oportunitat de conèxier les raons dels altres. Hi ha molta ignorància, molt desconeixement i poques ganes de conèixe-ho.

Deixeu l Festa del Reis d’Igualada en pau. Que vinguin aquests de la ONU a conèxer la festa i després en parlem.

Per acabar, deixem de tractar de recistes a qui fa coses que no ens agraden. Banalitsar la paraula racista està fent molt mal com també ho està fent tot aquest corrent del políticament correcte.

Au, fins l’any que ve. Ara tota aquesta trepa estaran callats fins el desembre proper. Mira que n’hi ha de coses i causes per defensar...

A vegades pots cal valorar que defensar segons quines coses i com les enfoques el que aconsegueixes és generar enemics per una causa qui fins ara no existia.

e

eli

6 de gener 2020.21:21h

Respondre

Potser si els que es queixen visquessin de prop la festa d’Igualada entendrien que la màgia de 900 patges pintats de negre no és res més que això: màgia i il·lusió.
Darrere el color negre... Llegir més no hi ha racisme ni maldat ni poques ganes d’escoltar o renovar-se.
Darrere el color negre dels patges d’igualada hi ha elegància, respecte i il·lusió.
Són dels patges més bonics i elegants de Catalunya i no cal buscar tres peus al gat.

N

Neus Martínez

Igualada

6 de gener 2020.12:11h

Respondre

No entiendo está polémica por pintarse la cara de negro, la cabalgata de Reyes no es más que una gran reprentacion, a este paso podemos eliminar también carnaval porque cada vez que nos... Llegir més caracterizamos de alguien le estaremos faltando al respeto, prohibido las representaciones teatrales, óperas etc. Y en eso generalizo, se deberá prohibir también a cualquier persona raza o color que no sea la de uno mismo intentar ser alguien diferente.

B

Berto

5 de gener 2020.18:10h

Respondre

Estem arreglats, on mai, hagut problemes, ara, tot som racistes, fascistes, i gent de dretes.
Una vergonya...... No anem bé.!!!!!!!
Penso.... Jo!!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.