TORNAR

Igualada 'rescata' un bastó de comandament de 1875 que s'havia de subhastar a Sotheby's

La peça la va fer la prestigiosa casa Masriera

cultura
Dijous, 2 setembre 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El Museu de la Pell d'Igualada ha pogut recuperar un objecte amb 146 anys d'història, que la ciutat va regalar al coronel Lience, que va tenir un paper de "pacificació" durant la Tercera Guerra Carlina (1872-1876). En aquell conflicte, la ciutat va ser atacada i va patir l'incendi de l'Ateneu, el 1873, per part dels carlins.

PUBLICITAT

Anava a subhastar-se a la cèlebre sala de Sotheby's, però estarà a Igualada, on els nostres rebesavis van lliurar-lo al coronel Lienze. El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia tindrà una peça única, una vara de carei amb el puny d'or i esmalts. Es tracta d'un regal que l'Ajuntament d'Igualada el 1875, a l'home que en el context de la Tercera Guerra Carlina, el Coronel Lience havia estat designat governador militar d'Igualada.

Camps, Castells i Glòria Escala, amb el bastóSegons Pere Pascual, Lience devia tenir un paper pacificador entre els bàndols carlí i liberal a la ciutat, en els darrers mesos del conflicte. Fa uns mesos, la propietat d'aquest bastó de comandament va sol·licitar el permís d'exportació d'aquest objecte, entre d'altres, per la seva venda a través d'una casa de subhastes internacional. L'Ajuntament d'Igualada en va reclamar la compra. Primer amb un tràmit a la Direcció General de Patrimoni Cultural demanant  que el bé es declarés inexportable, una petició que la Direcció General va traslladar al Ministerio de Cultura, de manera que es pogués excercir l'oferta de venda irrevocable a favor i càrrec de l'Ajuntament d'Igualada per l'import de 920 euros, un preu molt inferior al que hauria pogut arribar en una subhasta.

La peça va ser obra de la prestigiosa firma de joieria barcelonina Masriera que havia fet diversos treballs d'orfebreria aplicats als punys dels bastons de comandament, símbols distintius d'autoritat. La peça va ser exposada al Museu d'Art Modern de Barcelona, l'any 1996, en una mostra dedicada a la nissaga Masriera. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, acompanyat del regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, i la directora del Museu de la Pell, Glòria Escala, afirmava que aquesta peça "té un valor intrínsec vinculat a la ciutat d'Igualada, amb relació a la seva història i era important que es quedés a la ciutat, ja que forma part del nostre patrimoni".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.