//Plugins sense CDN ?>
Aquest divendres van acabar-se les obres d'excavació d'urgència al jaciment arqueològic que es va trobar al passeig de Sant Miquel d'Òdena. L'Ajuntament de la localitat està fent una actuació d'urbanització a la zona. S'han rescatat ja restes de 28 persones, de l'Alta Edat Mitjana.
L'Ajuntament d'Òdena i l'empresa CatPatrimoni acabaven ahir divendres l'actuació arqueològica d'urgència a la necròpolis de Sant Miquel, al costat de l'ermita d'aquest nom. Les obres han significat la recuperació de les restes de 28 éssers humans enterrats els segles X-XI en aquesta zona. Les tombes es van detectar quan es va obrir una rasa en l'actuació d'urbanització del passeig Sant Miquel, al costat de l'ermita. La descoberta ha atret l'atenció de moltes persones, i alguns veïns i observadors han lamentat que s'hagi actuat amb tanta urgència i que en anteriors intervencions en aquell punt ja s'hauria ignorat la presència de restes. En declaracions a Anoiadiari, el regidor del govern odenenc encarregat de l'àrea patrimonial, Mariano Ruiz, manifesta que "nosaltres ja ens vam trobar el projecte engegat. I no hi havia cap informe arqueològic previ a les obres".
Les obres del passeig Sant Miquel es van encetar amb l'anterior govern i ja van ser un motiu de fricció entre els dos socis, CiU i ERC, que van acabar trencant. Fa poques setmanes, quan havia començat l'actuació, els operaris van obrir una rasa i van detectar la presència de tombes excavades al terra. Immediatament, l'Ajuntament d'Òdena va contactar amb l'empresa CatPatrimoni perquè efectués una intervenció d'urgència a la zona. En l'actual nivell arqueològic s'han trobat restes de 28 éssers humans diferents enterrats, entre ells el que popularment s'ha conegut com a tomba "dels enamorats", dues persones que s'haurien enterrat abraçades.
El responsable de CatPatrimoni, Pere Tardà, apunta que "no són enamorats, es tracta de dos homes joves, d'uns 20 anys, que van ser enterrats el mateix dia junts". En aquest cas, tècnics de la Generalitat faran un informe amb tècniques de carbó 14 per aclarir l'època de l'enterrament. Per dessota d'aquesta doble inhumació "hi ha almenys dos nivells d'enterraments més, cosa que ens podria portar al segle IX" i que faria pensar que sota l'ermita de Sant Miquel hi hauria construccions anteriors que no s'han trobat encara.
"Mínima afectació"
Mariano Ruiz assegura que "hem plantejat les obres perquè hi hagi una mínima afectació al jaciment". Segons l'edil socialista s'han desplaçat les obres de manera que afectessin com menys millor el jaciment. "Creiem que ja no hi ha més restes en aquest estrat" assegura, a més que "s'ha fet tot amb el procediment correcte". Els objectes i les restes s'exhibiran al Museu de la Pell, segons Ruiz.
Pel que fa a Tardà, manifesta que "desconeixem si hi havia cap informe arqueològic previ. Hem fet únicament una excavació arqueològica d'urgència, cenyida a la rasa". Assegura que s'ha fet un tractament "que permetrà futures excavacions a la zona" on "es podrà delimitar més el jaciment". Admet que en obres anteriors la necròpolis ja estava afectada. També que "no s'han pogut salvar les tombes perquè no seria visitable, tampoc".
Qué vergüenza de pueblo, me acabo de pasar el acta y ver para creer. Aquí el mas listo se lleva 1000€ al ms y encima necesitan un cargo de confianza que se rumorea que es la tía mas pirata de... Llegir més todo odena y que encima iba en las listas. Señor guisado me decepciona usted como votante y que vote para un cambio. Veo que la humildad que tanto habla y predica y que no practica.
Trobo molt desafortunat com s’enfoca de tot l’article, començant pel titular.
Dir que “les obres a la zona del Passeig de Sant Miquel s’haurien fet sense informe arqueològic” i deixar-ho... Llegir més aquí sense ni tan sols aclarir-ho en les explicacions posteriors és sensacionalisme i busca polèmica on no n’hi ha.
Ja confirmo jo que no hi ha informe arqueòlogic en el projecte executiu i no hi és perquè no calia. L’única zona afectada que podria requerir informes previs arqueològics, en cas de fer-hi alguna intervenció, seria en l’edifici de l’Ermita de Sant Miquel i no és el cas ja que l’Ermita és manté intacta. Per la resta NO és necessari.
Per altre part, barrejar qüestions politiques si ho va iniciar un govern i ara ho fa una altre o de si el projecte va generar fricció entre CiU i ERC em sembla una altre vegada buscar polèmica on no n’hi ha ni n’hi hauria d’haver.
Periodísticament crec que l’únic interès hauria de raure en les troballes i el fet que posa llum sobre un passat mil•lenari d’Òdena, de les primers restes del que seria Òdena, dels seus primers habitats i de la historia que pugui aflorar aquesta troballa excepcional.
Per altra part escriure que “nosaltres (PSC) vam trobar el projecte engegat” em sembla una frase que confon, i que dubto que ho hagués dit el regidor Ruiz, i crec certament que la realitat és una altra. Precisament la informació que m’ha donat l’equip de govern i el seu regidor ha estat impecable i actualitzada i en cap moment s’ha plantejat cap inconvenient.
El projecte estava fet, acabat, aprovat i adjudicat a la constructora.
Les obres s’han iniciat amb el govern nou que s’ha trobat sobre la taula amb l’obra adjudicada amb tots el informes de tots els tècnics competents.
Tot el que envolta aquest article i que no te res a veure amb la troballa arqueològica és periodisme sensacionalista que a sobre desvia i tapa la importància que té aquesta meravella de troballa i les circumstàncies que poden envoltar la “parella” trobada per la posició en que s’ha trobat i també pel fet que sota la “parella” s’hi ha trobat dos fèretres més, un sota l’altre, situant-se en tres estrats diferents.
En fi, crec que el periodisme ha de servir per informar i aclarir, no pas per obrir dubtes o deixar a la interpretació dels lectors si l’informe era preceptiu o no. Periodísticament, i després d’haver escrit el titular, s’hauria d’haver posat si l’informe calia o no i, potser, fins i tot parlat per contrastar amb qui va intervenir en el projecte, des de la idea fins l’adjudicació de les obres, però això potser ja seria massa demanar.
19 de juliol 2015.06:58h
A este paso, los actuales del Psc, que es lo mismo que decir guisado y agradecidos, le harán à Usted buen Alcalde. Ver para creer. O como dice mi compadre, Pa joderse.
Toda vez que el PSC ha recuperado la alcaldía, todo vuelve a la normalidad que desea el Sr. Guisado. Ya no habrás más descontrol, ya habrá trabajo en el pueblo. La prueba es que ahora ya hay... Llegir més concejales que trabajan todo el día para el ayuntamiento, y ya no estarán en el paro. Y los otros vuelven a las andadas con cobros desorbitados en reuniones. Malas lengua dicen que por si esto fuera poco, se aproxima un cargo de confianza que también dejará la lista de Paro. Eso sí es cumplir con la palabra. Menos Paro en Odena. De la gente competente del Psc, ni se sabe ni se le espera. Odena necesita concejales cobrando todo el día del ayuntamiento? . Odena necesita agradecer servicios políticos prestados, sin capacidad profesional mostrada? . El PSC vuelve a ser una oficina de colocación. A este ritmo se echarán falta al Sr. Pep Solé. Tiempo al tiempo.
Veïna del poble
Òdena
20 de juliol 2015.18:35h
I com era d’esperar... les obres actuals deixen de banda el patrimoni arqueològic...
Una pena la veritat!! A veure quan es posarà de moda la cultura i el sentit comú ...
No es poden gastar... Llegir més els diners en el foment del propi municipi??
Doncs, sí que ho tenim bé...
Una llàstima tot plegat.