TORNAR
PUBLICITAT

Pau Llacuna rescata i difon els tresors modernistes d’Igualada en una web

Cal Ratés, l’Escorxador, Cal Poncell o Cal Borrasset, els exponents de més valor de l’estil a la capital anoienca

cultura
Dissabte, 19 setembre 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Reprendre un treball minuciós, que havia engegat feia dècades per a la seva tesina, i complementar-lo. Aquest és l'objectiu de l'igualadí Pau Llacuna, conegut gestor cultural, amb la pàgina web on bolca tota la informació sobre el modernisme a Igualada.

PUBLICITAT

El modernisme és l'estil artístic i arquitectònic català per excel·lència. I té també una empremta important a la capital de l'Anoia. A https://www.modernismeigualada.cat/, Pau Llacuna recopila 61 exponents d'aquest moviment, les seves característiques i detalls que fan que el públic vulgui conèixer més sobre la Igualada de fa un segle.

Cal Poncell, edifici de 1917En la seva tesina, completada fa 40 anys, hi havia 21 elements modernistes. Ara, aquest bagatge modernista s'ha completat i s'hi afegeixen nous elements. "Per treball he hagut d'aparcar aquest estudi, estava latent. Seguia recopilant informació. Ara, que m'hi puc tornar a dedicar, he pensat en fer-la pública" comenta. La pàgina web es desgrana en quatre apartats i, aquests dies, Llacuna treballa a fons en l'interiorisme. La seva intenció era una publicació escrita, "però vull que sigui obert per a tothom i la web és una bona oportunitat. També n'estic elaborant una part escrita. Del format web m'interessa que sigui àgil per consultar, també com si fos un llibre, sense haver de recórrer al menú."

Des d'aquella tesina que va completar fins ara, s'ha produït una certa recuperació del patrimoni modernista a Igualada. És el cas de l'Escorxador, edifici del 1905, d'Isidre Gili, que els anys vuitanta era gairebé una ruïna i ara s'ha rehabilitat. Llacuna destaca també "les reformes de la façana de diversos edificis, que han realçat el seu valor."

Quines són les característiques d'aquest modernisme a Igualada? "No som Barcelona, ni Reus, que és on hi ha les creacions més brillants, però sí que tenim edificis molt i molt estimables, del que n'anomenaríem modernisme popular. Hi ha un grup de quatre edificis de primera línia i un seguit de manifestacions del modernisme també notables."

Els màxims exponents segons Llacuna són, en l'etapa anterior a 1910, Cal Ratés (l'Edifici modernista en majúscules) i el mateix Escorxador, "és únic: els elements estructurals, són a la vegada decoratius"; a partir de 1911, s'entra "en una etapa més reposada" on destaca l'edifici de Cal Poncell, al Passeig Verdaguer, i uns metres més enllà, Cal Borrasset. En el treball de Llacuna s'hi compten també les adoberies modernistes i, és clar, una altra de les icones d'Igualada, la Llar del Sant Crist, que apunta que "és postmodernista."

PUBLICITAT

1 Comentaris

C

Camil Queraltó

La Llacuna

19 de setembre 2020.17:16h

Respondre

El patrimoni modernista , Igualada i l’Anoia s’ho mereixen.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.