TORNAR

Vilafranca espera diumenge als Moixiganguers

Serà la primera gran cita després de l’inici de la pandèmia

cultura
Dissabte, 25 setembre 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Els Moixiganguers volen tornar per la porta gran a les places, aquest diumenge. El president dels morats, Oriol Solà, es felicita de la "bona resposta de la gent de la colla que s'ha apuntat als assaig de la setmana i a l'actuació".

La colla serà aquest diumenge a Vilafranca del Penedès, a la diada de Sant Miquel en la seva primera gran actuació des de l'inici de la pandèmia. A la Festa Major igualadina, els Moixiganguers sí que van ser-hi, però van fer uns pilars testimonials, mentre que en aquesta ocasió podran comprovar com estan després d'un any i mig sense afrontar grans construccions en una plaça. El president dels morats, Oriol Solà, comenta que "serà en una Diada organitzada a corre-cuita, però en la qual les colles podran portar unes 160 persones, a més de grallers i canalla". Els igualadins plantegen portar a l'altra capital de la C-15 un centenar i mig de persones, doncs, amb l'objectiu de poder fer castells de set. Serà el primer pas per fer un rodatge i mirar cap a una "nova normalitat" el 2022.

Solà comenta que "ens ha sortit aquesta oportunitat. Ara hem tancat alguns detalls i aquesta actuació ens motiva molt". Amb aquest horitzó d'almenys 150 persones creu que més endavant h es podrà fer "un 3 o fins i tot un 4 de 8" però dependrà de com funcionin els assajos, que s'estan fent ja amb més de 100 persones (fa deu dies, el Procicat va elevar el límit per actuacions de castells a 160 persones). Els darrers dies "anem accelerant i millorant i esperem que la gent es vagi reenganxant després de tant temps". Pel que ha pogut comprovar "hi ha moltes ganes de tornar a plaça, d'actuar. Estem segurs que la gent respondrà bé. En actuacions normals, si no son excepcionals com el Concurs de Tarragona, ja estem parlant de 160 o 180 persones".

Després d'aquest diumenge, els morats plantegen almenys fer dues actuacions més abans acabar de tardor. Una seria una Diada a Igualada, el 17 d'octubre, i l'altre seria la tradicional actuació a la Festa Major de Tous, al voltant del patró del poble, l'11 de novembre. Vista l'excepcionalitat de l'any, el president creu que es podria fer alguna actuació més ja que tant el públic com els membres de la colla tenen ganes de gaudir dels castells: "estem esperant que surti alguna diada interessant" Si no és així, no preveuen allargar els assajos. El gener hi haurà la Candela a Valls i sí que hi ha l'opció que l'agrupació anoienca sigui una colla convidada.

Aquests 581 dies gairebé sense activitat no han estat temps senzills: "hi ha hagut dificultats econòmiques pel que fa a la viabilitat de local, on hi ha un servei de restauració i s'ha vist sotmès a les restriccions d'aquest sector" però pel que fa a la colla "s'han cercat subvencions també i s'han trobat". La colla "se sent forta, la gent ha estat solidària i teníem els deures fets econòmicament. Ara, volem fer inversions per a reconnectar la gent amb l'entitat". Una de les preocupacions que ja manifestava fa uns mesos el cap de colla Jordi Moreno és la canalla nova que durant aquest temps s'ha fet gran i els que no han pogut debutar. Oriol Solà comenta que "amb els assajos reduïts de 25 persones hem pogut ajudar a evolucionar la canalla. Els que eren pujadors i anxanetes ara son dosos. I sí que caldrà cercar canalla nova. N'hi haurà que comencen, altres que son germans dels que ja hi eren i que ara tindran una edat òptima".

Cap al 2022

De cara al 2022, la colla té tres grans cites. Hi ha un calendari que té la Festa Major, el concurs de castells de Tarragona i la diada castellera excepcional que hi haurà a Igualada amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana. Les tres actuacions seran a partir del darrer terç de l'any (la primera, a finals d'agost). Hi ha la incògnita del concurs de castells, que habitualment és a principis del mes d'octubre "i que no sabem quines restriccions tindrà". Per la tardor del 2022 és quan segurament es programarà la diada castellera. Després d'aquests 18 mesos "en blanc" gairebé el 2022 pot ser atípic i que sigui massa aviat perquè les colles i els mateixos Moixiganguers estiguin al nivell de 2019.

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.