TORNAR

Pep Solé: ‘Nosaltres dotarem la comarca de sòl industrial però volem decidir on ubicar-lo’

Demana que es respecti l’autonomia municipalista davant la moció que l’oposició igualadina presentarà al Ple

economia
Dimarts, 22 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després que bona part de l’oposició igualadina (PSC, PP i ICV) anunciessin la presentació d’una moció en defensa del Polígon de la Zona Franca al ple d’aquest dimarts a l’Ajuntament d’Igualada, Pep Solé ha reivindicat l’autonomia de cada poble per decidir el seu model de municipi i ha desmentit que el govern d’Òdena no vulgui crear sòl industrial: ‘ens han acusat de no voler que es creïn llocs de treball a la comarca i, evidentment, això no és veritat’.
PUBLICITAT

Proposta del govern d'Òdena al Pla de les Gavarreres

Tal com anunciaven els programes electorals de CiU i ERC a Òdena, Pep Solé i Carles Casanova creuen que la millor zona per ubicar sòl industrial al municipi és al Pla d’Òdena: ‘així donaríem continuïtat al polígon de les Gavarreres’ i no a Cal Morera com preveia l’antic equip de govern. D’aquesta manera, Pep Solé es defensa de les afirmacions que l’acusen de no voler contribuir a la creació de sòl industrial –i riquesa- per a la comarca: ‘Que ens demanin què volen, i ja els ho oferirem, però ho farem allà on nosaltres decidim’.

La Zona Franca no és el millor model

Un dels arguments que fan servir els defensors del Polígon de Can Morera és que el Consorci de la Zona Franca està al darrera del projecte. Pep Solé creu, però, que el model de polígon de la Zona Franca no és el més adequat i el contraposa al d’altres entitats com ‘Gran Europa’ amb qui l’Ajuntament ja ha iniciat alguns contactes. Segons Pep Solé, 'Gran Europa' no només crea el polígon sinó que es fa propietària dels espais, que lloga a altres empreses. Pep Solé ha afirmat que aquest model farà que l’entitat responsable estigui sempre interessada en buscar empreses que vinguin a ocupar els espais.

Solé ha recordat, també, que durant la seva darrera visita a Manuel Royes, delegat del Consorci de la Zona Franca, aquest va explicar-li que encara no hi havia cap empresa interessada. Finalment, Solé ha argumentant que el mateix consorci té planificat un polígon a Bellpuig des de fa tres anys ‘i de moment encara no han fet res’.

Què cal fer amb la finca de Cal Morera?

L’actual Ajuntament d’Òdena està convençut que el polígon de 370 hectàrees previst en el POUM no és el millor pel seu municipi però no descarta fer un polígon a la finca de Cal Morera: ‘Que la Zona Franca ens digui què vol fer en les seves parcel•les, si volen fer un polígon en aquella zona, en podem parlar’. Actualment, però, la zona encara està qualificada com a rústica.

Autonomia municipalista

Finalment, Pep Solé no entén perquè l’oposició igualadina presenti una moció a l’Ajuntament d’Igualada: ‘És un tema d`Òdena, nosaltres sempre tenim les portes obertes perquè vinguin a parlar amb nosaltres quan vulguin’. Segons Solé, aquesta iniciativa respon a l’estratègia de voler erosionar el govern igualadí: ‘anar a fer una moció al municipi veí no té cap sentit’.

Fent referència al discurs de Carles Cuerva en l'acte central de campanya del PSC a la comarca, on va afirmar que 'la dreta a Òdena prefereix garantir els privilegis d'alguns que vetllar per les oportunitats de molts', Pep Solé demana al jove socialista que 'parli clar' i que expliqui de quins interessos o privilegis parla.

El projecte que proposa l'Ajuntament d'Òdena

Blau: Aeròdrom i possible Aeroport Corporatiu de Catalunya

Vermell: Al sud: Polígon Pla de les Gavarreres a Òdena, Polígon de Vilanova del Camí i Polígon Plans d’Arau de La Pobla de Claramunt.

A l’Est Polígon de Can Parera (al costat del Parcmotor)

Taronja: A l’Est de l’Aeròdrom, la zona industrial proposada, el Pla d’Òdena. La part sud, a tocar de l’Aeròdrom, podria ser la primera fase (105,24 Ha). Al nord de la primera fase, ja per sobre de l’Autovia A2, podria ser la segona fase 116,57 Ha). En els terrenys d’aquesta segona fase s'hi podria ubicar Funosa; d'aquesta manera, la fàbrica quedaria força aïllada de la resta d’activitats.

També amb taronja la zona industrial al costat de la BV1106


25 Comentaris

m

maribel

28 de novembre 2011.00:03h

Respondre

Gabriela, mujer, nadie tiene la verda absoluta. Y menos Ramon, que se/te contradices.

G

Gabriella

Igualada

25 de novembre 2011.18:52h

Respondre

Pués yo me he visto reflejada en las palabras de Ramon de Odena. ¿Por qué se le ataca tan duramente? ¿Acaso los otros tienen la verdad absoluta?

R

Ramonet

igualada

25 de novembre 2011.09:01h

Respondre

Genial el Punt 4 del comentari 21 quan li diu al Ramon d’Odena ”no em crec que no tinguis feina”.
Absolutament genial i aclaridor. Gran argument.

I

Indignada

la conca d'Òdena

24 de novembre 2011.10:15h

Respondre

A tots aqueslls que estan a l’atur (o no) i que es creuen que fer poligons industrials és la panacea els aconsellaria que deixessin d’escoltar-se els polítics i tot alló que es diu a la... Llegir més televisió i dediquessin el tems lliure que tenen a buscar per internet o a les múltiples xerrades que s’estan duent a terme últimament per la comarca, què en pensen els experts. Que s’escoltin gent com l’Arcadi Oliveras, en Niño Becerra i molta altra gent que expliquen què està passant realment. Ja els aviso, el que sentiran no els agradarà. Però fer veure que la cosa no està tant malament i voler creure que la solució és tant fàcil com construir polígons industrials no canviarà la situació que tenim.

j

joan, plataformista

23 de novembre 2011.20:13h

Respondre

Ramon, aquest polígon no donaria llocs de treball a curt termini (no es poden fer miracles: sino existeix, no existeix), per tant el teu problema de treball actual, desenganya’t: no el... Llegir més resoldria.

Però el més greu és que tampoc canviarà el futur perquè es tracta d’una operació especulativa com les que han sovintejat fins fa poc i que ens han dut a la misèria. La misèria de veure gent com tu sense feina i envoltada de polígons buits.

PS: per cert,

1 Tothom pot vendre el vulgui quan vulgui i aquí vulgui. Barreges peres amb pomes.

2 Si ho jutges tot amb la mateixa (im)presició amb que has jutjat a la plataforma, auguro que tindràs sempre un problema per fer casar la realitat amb les teves impresions.

3 Si una multinacional vol instal·larse a la comarca hi ha polígons suficients per encabir-la adequadament. El problema és que les multinacionals no miren la Conca d’Òdena. Si no deixem de somiar que ens vindran a treure les castanyes del foc des de fora i ens espavilem nosaltres estem venuts. Fixa’t que a l’Anoia es funciona al revés. Les petites empreses que comencen a la comarca, que van creixent, si creixent molt tendeixen a ser comprades per multinacionals que s’emporten l’empresa o industria d’aquí. I això passa fins i tot tenint naus ben muntades i productives aquí. Cal saber on estem i fer una estratègia adequada a les nostres necessitats. El nostre futur passa per conreuar el teixit empresarial que tenim aquí (i de pas podrem seguir conreuan els camps). Cal treballar pels empresaris d’aquí i no per uns empresaris que no existeixen de fora.

4 No em crec que no tens feina

E

Estem vigilant

23 de novembre 2011.19:32h

Respondre

L’únic que té 4 dits de front és el Ramon d’Òdena, sap el que es diu i té tota la raó amb el comentari últim i el de la Nissan. La Comarca està condemnada a la misèria, potser és el que... Llegir més busquem a l’escollir els nostres polítics.

R

Ramon

Òdena

23 de novembre 2011.15:03h

Respondre

Al Plataformero, l’albert i la resta. Jo només entenc que fa 11 mesos que estic a l’atur, que vaig fent el que bonament puc, que he tirat un munt de curriculums arreu, per fer el que sigui. Que... Llegir més quan no em diuen ”deixa’ns el currículum i ja t’avisarem”, et diuen que no és el perfil que busquen per la meva formació o qualsevol altre excusa, centenars d’excuses i moltes ridícules, que tinc una hipoteca que em menja, que el petit no pot anar a la guardería i està amb mi la major part del dia i quan tinc ”feina” o entrevistes, s’ha de quedar amb la veina que viu al costat de casa meva perquè soc nou vingut i no tinc a ningú i la meva dona treballa a Esparreguera.
Que he fet treball social, més del que algú de vosaltres es pensa o s’imagina i que pels anys que porto aquí, se que la Plataforma per la retirada del Pla Director també obeïa a molts interessos particulars, de gent que viuen a les urbanitzacions properes a Can Morera i d’altres vinguts d’Igualada, empresaris molts d’ells, com també sé que molts dels propietaris de la zona van vendre a l’Incasòl, sense remordiments.
Jo vull feina i cap de les petites o mitjanes empreses de la Comarca està en situació d’oferir res, que només multinacionals ténen l’estructura per fer-ho i que aixó no s’acava demà, que tenim per dies.
Que els terrenys sempre ténen un propietari i es pot dir Singla, Singlo o Singlito, però tot té un nom darrera, com també els teníen els terrenys que he mencionat abans.
I per acabar, el que trobo de il.luminat i incompetent, és aquell que al mateix sac hi posa als funcionaris, gent com tu, treballadora, mal pagats i que sovint obeeixen a decisions que no estan al seu abast.

U

Urbanista

23 de novembre 2011.12:10h

Respondre

Sr Pep Solé, on estan les infraestructures existents. Com és que es presenta un plànol de proposta de sòl industrial, on no hi ha la carretera de Manresa? , on són les afectacions del... Llegir més planejament vigent ? Presentar-ho com alternativa al sòl proposat en el polígon de la zona franca, és enganyar la gent.

j

josep

igualada

23 de novembre 2011.11:09h

Respondre

Completament d´acord amb el que dius JOSEPM RAMONJOAN. La Conurbació dels 7 nuclis o potser primer -no tardará- els 4 que de fet ara ja están units es una necessitat per estalvi i sentit comú.... Llegir més qualsevol pla de futur important que afecti s´ha de fer plegats. Si no ho fem per inciativa propia ; maleits interessos personals, malaides poltrones!ens ho faán fer imposat per l´article 25.

a

albert

igualada

23 de novembre 2011.08:37h

Respondre

Ramon, au va, NISSAN fa temps que esta deixant caure a miques la planta de Barcelona, el projecte de l’aliança Renault-Nissan passa per la nova planta a punt d’estrenar en la seva totalitat a... Llegir més Tànger. Aquest ha de ser el gran centre del mediterrani d’aquestes dues empreses.
L’empresa no està millorant en maquinària ni s’està posant al dia perquè no hi ha re pactat més enllà del 2014.
A més a més l’empresa demana sempre bones comunicacions, al polígon de Can Morera, per molt que ja sigués una realitat, l’empresa no podria disposar d’una línia de mercaderies, no es fan en 4 dies, hauria de traslladar diàriament els seus treballadors a 60 km de Barcelona d’on son la gran majoria i sobretot hauria de tindre un pla de futur tal com ha tingut per exemple la planta d’Anglaterra on s’han quedat els models de més èxit i sobretot han creat la línia i les instal·lacions per realitzar el vehicle elèctric.
Sincerament, NISSAN no és com SEAT que ha fet arrels aquí, i per tant el seu futur només va lligat a si el govern de torn li regala els terrenys, com és el cas actual, mai han pagat pels terrenys de la zona franca, també si el govern els hi permet realitzar les seves polítiques d’ERE i de si rep o no subvencions.
Crec que és hora de no deixar-nos enganyar, no podem crear polígons i poligonets per suposades especulacions, de si aquest vindrà o no, etc etc,

P

Plataformero

Igualada

23 de novembre 2011.01:21h

Respondre

Ramon, no tens ni idea del que és estar en una plataforma. És gent que treballa desinteressadament, que treballa sovint per uns ideals, amb poca formació tècnica, gens de mitjans i molta... Llegir més il•lusió. No tens ni idea del que és treballar per uns ideals i pel futur que un desitja. El pensament no es únic.
La burocràcia la fan els politics i els funcionaris. Les plataformes no paren res. per més plataformes que hi hagi els procediments, els processos i els terminis són el mateixos.
Si el procés del Pla Directori si es va retardar va ser per la incompetència dels politics i funcionaris que quan no treballen bé es troben en processos llargs. I si s’allarguen els processos sovint és perquè els polítics i funcionaris no fan els coses bé i les plataformes que tu esmentes troben els forats (molts i grans) dels incompetents que treballen malament.
Culpar a les plataformes és no tenir ni idea del que són els procediments legals ni la planificació.
Que poc deus haver treballat per la societat desinteressadament. Defensar el territori per mi és molt més important que defensar els interessos d’un senyor al qual se li requalificaran 200 hectàrees i que s’enriquirà quan finalment haurà aconseguit que li requalifiquin la seva parcel•la sensen valor en mig del desert i sense cap connexió a cap xarxa, ni serveis, ni infraestructures.
Más valdria que sortissis al carrer per indignar-te per protestar contra els planificadors que han planificat com si juguessin al monopoly, colla d’il•luminats i incompetents. Per sort tots fora. Serà que els han escombrat de tant bé que ho feien?
Si tot ho feien tan bé com és que no en queda cap hi han perdut tot el poder?
La gent s’hauria de fer més preguntes i no quedar-se amb la simplicitat de que no tenim la Nissan perquè hi ha plataformes. Ja voldrien les plataformes tenir el poder de decidir si ve o no ve la Nissan. Quin riure!!!

R

Ramon

Òdena

23 de novembre 2011.00:03h

Respondre

Només us dic que si el polígon de Can Morera hagués estat una realitat un temps enrrere, Nissan estaria ubicada allà, es més, Nissan volia tot el polígon per descentralitzar la seva planta a... Llegir més BCN i portar-la aquí. El comité de Nissan es va tirar a sobre de la direcció i la companya no va voler entrar en una guerra que hagués durat el temps que la burocràcia i les plataformes haguéssin volgut.

J

JOSEPM RAMONJOAN

IGD

22 de novembre 2011.20:06h

Respondre

Venint de Barcelona, just en creuar el túnel del Bruc apareix la Conca d’Òdena. És fàcil abarcar-la amb la vista, dins la fondada.
Qualsevol foraster que s’apropa pensa en un nucli urbà,... Llegir més però en tenim 7 (Igualada, Òdena, Vilanova del Camí, Sta Margarida de Montbui -barri i poble-, Castellolí, La Pobla de Claramunt i Jorba.
Fantàstic, 7 alcaldes i 7 vegades de tot. Digne d’un país econòmicament sobrat. Tenim quelcom en comú, la taxa d’atur. També la fama de ”zona industrial”, fama del segle XX (d’inicis de segle, no pas de finals).
A nivell industrial seguim el model, quants ”poligonets”? Per què polígons amb cara i ulls (amb infraestructures adequades i espai suficient) no en veig.
No sé pas on ha d’anar el nou Polígon, ni com adreçar el que s’ha fet. Però us asseguro que si mai algun partit proposa unificar els 7 Ajuntaments en un, li donaré tot el meu suport. És patètic veure com els interessos particular són prioritzats de forma permanent, per tothom. El tema però be de lluny, recordeu la història del famós ”Abocador de Cromites”, s’estables a Castellolí al llindar d’Òdena, els primers satisfetes amb els ingressos fiscals i els segons pregant que s’impermeabilitzi adequadament, dons les pendents van cap al seu cantó.
Lamento però no ser optimista al respecte, veig més propera la segregació de Montbui poble que la unificació administrativa de la Conca d’Òdena. I ja serem 8 ajuntaments.

A

Antoni

Òdena

22 de novembre 2011.12:35h

Respondre

Pepita, els programes del Carles Cassanoves i del Pep Solé eren coincidents al 100% en aquest polígon industrial. O es que tu votes sense saber el que t’ofereixen cada un dels candidats?

a

albert

Igualada

22 de novembre 2011.12:33h

Respondre

Quanta demagògia per Déu. L’interès de milers d’aturats.
Ara resulta que la solució a l’atur passa per requalificar uns terrenys al senyor Singla, fer per enèsima vegada un altre polígon... Llegir més allunyat d’allà on es concentren els grans polígons de la conca, carregar-nos un espai natural i veure com no hi creix cap empresa.
Volem acords reals d’empreses interessades en establir-se aquí i el nombre de llocs de treball reals que crearan. De moment ni una.
També és lògic que el senyor Solé, tan és si viu en una torre o en un pis, no vulgui despertar cada matí amb un macropolígon al costat, jo fins ara estava treballant a la zona franca i davant meu per exemple teníem l’ecoparc i una empresa d’aliments congelats, evidentment les olors i l’aspecte eren d’allò més bonics. Per tant s’ha de buscar una ubicació on afecti el mínim a la vida normal de les persones.
Certament hi ha milers d’aturats però no crec que la solució passi per un boom com aquest.

A

Agusti

Òdena

22 de novembre 2011.12:23h

Respondre

Ens queixem que el projecte de Can morera, es perjudicial pel medi ambient i que afecta a 300h. de territori. Ara ens vol vendre l’ajuntament de Sole que ficar Funosa a prop del llac de can Macià... Llegir més es Bo pel paisatge, i no afectara als camps de vinya del Bohigas.

Sigui el que sigui que arribi ja que la gent necessita feina i que es deixen d’afavorir als terratinents, ja que si cal morera era del singla els altres també tenen nom dels mecenes d’algun partit obert.

A més fa un temps podríem dir que érem pobles separats, ara ja casi som una urbe que on ens defensem unint esforços i mirant cap endavant o continuarem sent el melic sense futur de cataluña.

p

pepita

odena

22 de novembre 2011.12:08h

Respondre

I en Carles Casanova que hi diu? Tan supeditat está al les decisions del Pep Solé?

L

Lluis

Igualada

22 de novembre 2011.11:53h

Respondre

Quan el senyor Pep Solé demana que es parli clar, potser que algú digui que si ell no vol el polígon és per preservar el paisatge qu eveu des del seu xalet. Ja va intentar aturar el Pla director... Llegir més per la mateixa raó i l’eix ferroviari transversal també.

Senyor Solé, els primers en variar el paisatge de l’Espelt són els paletes que van fer cases com la seva. Només demanem que, si us plau, el seu interès particular no passi per davant de l’interès de milers d’aturats. Entengui-ho.

E

Eva.T

Igualada

22 de novembre 2011.11:40h

Respondre

A Montbui el poligon es buit.
A Castelloli el poligon es buit.
A Tous el poligon és gairebé buit.
A Calaf practicament és buit tot hi ser a tocar de la via de la Renfe que acaben d’acondicionar... Llegir més perfectament.
A Prats de Rei hi ha un únic negoci.
Al Bruc no està ocupat ni el 20%.
A Igualada les naus del poligon son buides de dintre en gran part.
Hi ha edificis industrials enormes sense activitat a: Igualada, Vilanova del Cami,Calonge de Segarra, Montmaneu, Jorba, El Bruc, Capellades, Orpi, Odena, Pobla de Claramunt per no citar els de la zona de Piera-Masquefa.

Que diuen que han de construïr? Per a qui?, Per a qué?.

No dormin més. Llevint-se de bon matí i coneguin el territori tots plegats.

A

Antoni

Òdena

22 de novembre 2011.11:18h

Respondre

La oposició d’Igualada no cal que presenti cap moció per fer sol industrial, que ho demani directament als municipis veïns de Montbui o Vilanova sense tants romanços, doncs allà tenen fil... Llegir més directe. O es que encara insistim en recolzar els mateixos protagonistes del cas Pretòria?

R

Ricard

odena

22 de novembre 2011.11:09h

Respondre

”volem decidir aon ubicarlo”. Te tota la raó. Jo tampoc el voldría costat de casa.

j

josep

22 de novembre 2011.10:14h

Respondre

Abans de requalificar sòl rústic cal controlar:
a) quan sòl es requereix i per què (per això cal saber el sòl urbà disponible existent).
b) qui són els afectats i quines activitats associades... Llegir més a aquest sòl hauran de desaparèixer.
c) com s’afectarà el patrimoni natural que deixem a la següent generació (ja que són intervencions irreverssibles en la gran majoria dels casos).

- El que no pot ser és que alguns apretin per la requalificacio i se’ls faci cas sense fer el procés ben fet. La presió que generen alguns lobbies que s’han organitzat per aconseguir la requalificació de sòl rústic a industrial a la Conca no justifica cap requalificació.
- No pot ser que es demani sòl però només serveixi el que està en una parcel·la concreta.
- No potser que es demani sòl només valorant la nova activitat i oblidant al que estem renunciant.
- No es pot concretar requalificacions utilitzants arguments inconcrets com els que s’utilitzen tals com perdre oportunitats i crear llocs de treball. Són arguments demagògics i interessats.

NO ens podem permetre més el luxe de fer les coses a la babalà a favor del que té més influència. Al polítics els volem i els mantenim perquè facin les coses BÉ.

p

pau

corcelles

22 de novembre 2011.10:05h

Respondre

sr. polítics anoiencs, que no ens hem carregat ja prou paisatge amb polígons actualment amb la meitat de naus buides? (pensem amb algun polígon com el de castellolí ara mateix buit). si us plau,... Llegir més abans de destruir més, reflexionem...

M

Marc

22 de novembre 2011.08:43h

Respondre

És impresionant, molt difícil d’entendre, sobre tot si els motius i plans que exposa són sincers. Si és així, tan sols es pot dir que aquest bon home és un ingenu. Així ens anirà

A

Albert

Igualada

22 de novembre 2011.08:27h

Respondre

Això ho veig més lògic, o si més no es pretén crear o ampliar una zona on ja hi ha sol industrial i les seves indústries.
El polígon de Bellpuig encara son camps, situat al costat de l’A2 i... Llegir més el circuït de motocros.
També està molt més definida aquesta zona en quant a un possible aeroport corporatiu, cosa que en dubto després del nyap d’Alguaire i la zona ferroviària del possible eix transversal...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.