TORNAR

Àuria Cooperativa: “Per a nosaltres és una satisfacció poder posar el nostre granet de sorra en aquesta situació excepcional de crisi”

Espai patrocinat per

Parlem amb Marta Pelfort, directora de qualitat, i el Carles Enrich, director de producció d’Àuria Cooperativa, l’única empresa amb finalitats socials i sense ànim de lucre que l’Estat ha autoritzat per fabricar gel hidroalcohòlic

Empresa
Dilluns, 20 abril 2020. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

Àuria Cooperativa és una de les moltes empreses que, per l'impacte de la crisi originada per la pandèmia del coronavirus, ha hagut de reinventar-se. De fet, n'és un clar exemple. A mitjans de març, a causa de la situació excepcional del confinament a la Conca d'Òdena i de les dificultats derivades de la crisi, va haver de presentar un ERTO, que va afectar més de tres-cents treballadors de la cooperativa a l'Anoia, especialment de les plantes de serveis industrials, equips de serveis no considerats essencials i de les línies de producció cosmètica. És, en aquest darrer àmbit, el de la producció de cosmètics —en què la cooperativa gaudia d'una llarga experiència i un segell de prestigi i de qualitat—, i amb la voluntat de col·laborar i treballar per aportar solucions a l'impacte de la covid-19 en la societat, que la cooperativa va veure una oportunitat per redirigir la seva producció i tenir un impuls innovador, amb la fabricació de gel hidroalcohòlic, un producte molt necessari i amb molta demanda, especialment en els centres sanitaris.

PUBLICITAT

La cooperativa, que ja tenia l'autorització de l'Agència espanyola del medicament i tots els certificats de qualitat, es va posar en contacte amb aquest ens per obtenir els permisos per a fabricar aquest producte. Al cap d'unes setmanes de gestions, finalment el Ministeri de Sanitat espanyol autoritzava vuit empreses, entre les candidates, a fabricar el gel hidrològic. D'aquestes empreses, Àuria Cooperativa era l'única entitat d'economia social i sense ànim de lucre. L'autorització arribava abans de finals de setmana santa. La maquinària es va posar en marxa. L'activitat tornava, gradualment, a la nau situada a la urbanització de Sant Jaume Sesoliveres. Diversos treballadors afectats per l'esmentat ERTO s'han anat incorporant a la feina. Després dels primers dies de producció, ja s'han distribuït les primeres remeses de gel hidroalcohòlic a Àuria Fundació, entitat del grup que treballa per cobrir les necessitats dels serveis essencials a les persones, farmàcies, centres d'atenció primària i a l'Hospital d'Igualada, entre altres.

 

Àuria Cosmètics està integrada dins Àuria Cooperativa que, a la vegada, forma part d'Àuria, un grup empresarial d'economia social sense ànim de lucre. Dins el grup també hi ha la Fundació Privada Àuria Àuriafil, un altre centre especial de treball que està ubicat a Esparreguera. El grup té una facturació anual de 15 milions d'euros, aglutina més de 1.500 persones i ocupa 775 persones. Compta amb una superfície industrial de 9.000 metres quadrats, un edifici de serveis on s'ubica la Fundació Privada Àuria i deu llars residències arreu d'Igualada. El seu àmbit d'actuació es basa a vetllar per garantir la qualitat de vida, la participació de les persones en risc d'exclusió, la inserció laboral, la creació de treball i la transformació social.

Des d’Àuria Cooperativa expliquen que “els diferents departaments han treballat per la viabilitat, la formulació del producte ajustades al laboratori, els controls de qualitat, la planificació dels equips de treball i l’adquisició de tot el material i disposició logística, iniciant la producció aquesta setmana. Però també s’ha treballat incansablement per garantir la seguretat a través de l’establiment de protocols i l’aplicació de mesures que protegeixin als equips professionals davant la pandèmia.”  Des de l’AnoiaDiari hem volgut saber com ha anat aquest procés d’adaptació de la línia de cosmètica a la fabricació de gel hidrològic.

 

"Teníem una línia molt important de cosmètica. En decretar-se el confinament i l'estat d'alarma, vam oferir a l'Agència espanyola del medicament els nostres serveis, la nostra experiència, el nostre personal i les nostres instal·lacions -on produíem i envasàvem perfums- per a la fabricació de gel hidrològic", ens expliquen la Marta Pelfort, directora de qualitat, i el Carles Enrich, director de producció d'Àuria Cooperativa.

Des del 2008, la cooperativa té una divisió de perfumeria i cosmètica, Àuria Cosmètics, amb treballadors i instal·lacions per a fabricar, envasar, manipular, etiquetar i condicionar productes de perfumeria i cosmètica per a tercers. Els treballadors estan formats en Bones Pràctiques de Perfumeria i Cosmètica i tenen aptituds per desenvolupar tots els protocols d'una sala blanca. Aquesta divisió compta amb l'autorització per l'Agència Espanyola del medicament productes sanitaris i tots els certificats de qualitat.

Tot i haver partit de l'experiència i el fet de poder comptar amb unes instal·lacions adequades, que els ha permès no haver hagut de començar de zero, "hem reorientat el nostre procés productiu per fer aquest nou producte" expliquen la Marta Pelfort i el Carles Enrich, afegint que "ens hem hagut d'adaptar, sobretot, perquè som una empresa que treballem per a tercers, per a clients que ens porten els seus materials, ens passen la fórmula del seu perfum i nosaltres el fem i l'envasem. Fins ara no havíem fet un producte nostre. Ara hem de comprar els envasos, les vàlvules, fer la nostra pròpia fórmula, comprar els components, dissenyar etiquetes, caixes, etc. Ha estat un canvi molt important i l'hem hagut de fer en pocs dies. De totes maneres, la solució té molta similitud amb un perfum, tant pel procés, pels components -té el mateix percentatge d'alcohol-, com per altres aspectes, com el procés d'envasat. En aquest sentit, ha estat fàcil poder adaptar-ho."

El procés de fabricació del gel hidrològic va començar a principis d'abril, durant la setmana santa. La fabricació d'aquest nou producte propi ha permès la reincorporació de treballadors que s'havien vist afectats per un ERTO, executat setmanes abans. "Per la situació excepcional originada pel coronavirus, a partir del confinament de la conca, vam haver d'aturar tota l'activitat. Des de llavors no va venir ningú a treballar" expliquen els responsables tècnics, afegint que "quan vam començar a produir el gel vàrem anar reincorporant els treballadors, de mica en mica, i amb unes mesures de prevenció extraordinàries".

Aquestes mesures se centren, per una banda, en l'ús de materials de protecció (EPIs, guants, mascaretes, viseres, mampares separadores, ús de solucions hidrològiques tant per a la higiene personal com per la neteja d'espais de treball, etc. "Incidim, d'una manera molt especial, en establir unes distàncies de separació entre els treballadors i en mantenir una higiene constant, sobretot de mans", remarquen Pelfort i Enrich.

 

Pel que fa a les mesures de seguretat i prevenció, els directors assenyalen que han hagut de fer molta formació als treballadors, "perquè són mesures a les quals no estàvem acostumats. Mesures que s'han de prendre tant en els espais i hores de treball com en els descansos, a les entrades i sortides, als vestidors... Fem grups homogenis, de 8 persones, que ho fan tot dins el mateix grup, evitant que hi hagi intercanvi o contacte entre els grups. Hem de tenir en compte que aquí, abans de la crisi, fa poques setmanes, hi havia més de 200 persones treballant juntes, ara no". "El fet d'anar reincorporant progressivament els treballadors ens ha ajudat a establir aquestes mesures", afegeixen.

La Marta Pelfort, que també és responsable de riscos laborals a la cooperativa, assenyala que “també és important detectar la gent d’especials sensibilitats, és a dir, que tinguin malalties cròniques o que siguin de major edat, entre altres aspectes. Aquests seran els últims que, quan les condicions ho permetin, reincorporarem. És personal sensible i nosaltres en tenim més que les altres empreses”.

Inicialment, des d'aquesta nova línia de producció, elaboren tres formats d'envasos de gel hidroalcohòlic: dos de 500 ml i un de 200 ml, amb una producció d'unes 10.000 unitats diàries. La Marta Pelfort i el Carles Enrich expliquen que aquestes xifres poden augmentar, ja que "tot just acabem d'arrencar i tenim previst fer nous torns. També s'ha de tenir en compte que totes les mesures de protecció dels treballadors limiten el ritme productiu". Els responsables tècnics de l'elaboració del gel hidroalcohòlic remarquen que la producció s'anirà adaptant a la demanda.

Com dèiem, Àuria Cooperativa és l'única amb finalitats socials i sense ànim de lucre de les vuit empreses que l'Estat espanyol ha autoritzat per fabricar aquest gel hidroalcohòlic per proveir serveis essencials. Hem preguntat si aquest pot ser un valor afegit que els diferenciï de la competència. Marta Pelfort i el Carles Enrich expliquen que "és cert que l'economia social i el consum responsable estan entrant en la nostra societat i que aquí, al nostre territori, on la gent ens coneix, aquest fet ens dona un valor afegit. A la Conca d'Òdena, aquests dies, hem fet molta pinya en aquest sentit. Nosaltres vam pensar molt a fer un producte per aquí, per a la situació que es vivia a la comarca, per sumar-nos a aquesta pinya. Però, a fora, som uns competidors més, com la resta. Ens va ajudar, com dèiem, el fet de tenir les instal·lacions i els permisos, les bones pràctiques de fabricació i l'administració ens ho va posar fàcil i ens va ajudar, però el que busquen les administracions és que compleixis i que el producte compleixi els requisits. Hi ha molta demanda, però també hi ha molta oferta”.

Sobre si aquest nou producte, per primera vegada d’elaboració pròpia, tindrà continuïtat més enllà de la crisi de la pandèmia, consideren que “amb tot el que està passant, pensem que quedarà una conscienciació generalitzada i que aquests productes passaran a ser més habituals que fins ara. Durant un temps serà un producte que tindrà sortida”.

Tot i que ens trobem en els primers dies de fabricació i distribució, ja comencem a veure, sobretot a les xarxes, com diversos centres sanitaris i altres serveis essencials, sobretot de l’Anoia, ja usen el gel hidroalcohòlic elaborat a la cooperativa del grup Àuria. “Per a nosaltres és una doble satisfacció, per una banda, perquè no havíem fet mai un producte propi i, d’altra banda, per posar el nostre granet de sorra en aquesta situació excepcional de crisi“.

 

Més informació sobre la COVID19 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.