TORNAR

Un "fals autònom": "Un cop em vaig quedar confinat dins Igualada em van dir que m''acomiadaven'"

Espai patrocinat per

La CGT lamenta que Inspecció de Treball ”no vetlla més per evitar casos fraudulents”

Empresa
Dissabte, 11 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Tant autònoms com treballadors són col·lectius fortament afectats per l'aturada de l'activitat econòmica davant l'impacte del COVID19. També hi ha casos on el treballador encara queda més desprotegit, sobretot si va patir el confinament de la Conca d'Òdena, són els anomenats falsos autònoms. 

PUBLICITAT

Els autònoms de la Conca d'Òdena i l'Anoia han tingut molts maldecaps aquestes darreres setmanes i encara duren. L'experiència dels 'falsos autònoms' és encara més peculiar. Són un col·lectiu molt reduït. Persones que s'han donat d'alta com a autònoms per facturar a una sola empresa. És una situació polèmica, infreqüent i denunciada com a fraudulenta. És el que li passa a Rafael, un jove igualadí que treballava a Barcelona en una empresa. Només per a una, no cobrava de cap altre client. Una empresa que el va 'acomiadar' el cinquè dia de confinament de la Conca d'Òdena.

El control dels Mossos, en un dels 'check points'Rafael va rebre una oferta de feina el setembre, com a editor de vídeos. La condició era fer-se autònom i passar una factura mensual per als serveis. Pel que fa a horaris, eren exigents: vuit hores de feina i dues més d'interval per dinar. Utilitza el bus per anar i tornar de la capital catalana. "Tardava molt a arribar a casa i sovint no posava els peus a Igualada fins a les 9 de la nit" explica Rafael. Habitualment no hi havia feina per a tantes hores i alguns dies decidia escurçar el temps de dinar i ser més estona al lloc de feina, però anar-se'n abans. A les 6. "Quan era precís, em quedava més hores" comenta. 

Hi va haver una primera enganxada amb una 'project manager' que va acabar amb "actituds intimidatòries". Al febrer, unes setmanes abans de la crisi del COVID19, va tenir una fricció amb una altra 'project manager'. Estava de tornada a casa i el van trucar: "em deien que no havia acabat la feina. Els vaig dir que la podien trobar en una carpeta, encara que m'hagués passat per alt adjuntar el projecte en un correu electrònic". Van venir uns dies d'ordres i contraordres, amb el mateix vídeo. Les hores que se li havien fixat, aquelles vuit, "ara eren moltes més. Un dia puntual vaig arribar a quarts de 12 a casa". 

A les portes que el coronavirus col·lapsés el país, Rafael es va trobar amb que l'empresa contractava un altre 'free lance' i a ell a penes se li assignava feina. Però el 'free lance' va plegar . Eren "setmanes intenses. I el dijous de la segona setmana de març, mentre jo era allà, van començar a arribar les veus que confinaven la Conca d'Òdena. Els ho vaig explicar, que no podria anar a Barcelona, però no s'ho creien. Em van dir que el divendres havia d'anar a la feina a Barcelona igualment".

Per descomptat, no va poder ser. Hi havia els controls. L'empresa va demanar-li que treballés des de casa. "Vaig passar els quatre o cinc primers dies de confinament perimetral d'Igualada fent feina amb el meu ordinador de taula", explica Rafael. Va ser aquella setmana, "un dia, mentre responia mails de l'empresa, que em van trucar que no tenien més feina per donar-me. 'Et fem fora'. Que ja no tenien feina per donar-me i que no em podien entregar el Mac de l'empresa per treballar a casa degut als controls de confinament de la conca. Alguns companys de feina que es van posar en contacte amb mi per donar-me suport. Van dir que havia influït les friccions amb les 'project manager'."

Rafael va passar el dia "descol·locat". Ara ja ha cobrat la factura, però es troba sense saber com gestionar la seva nova situació laboral. "No sé què fer ara, potser si no els denuncio torno a tenir feina d'ells o empitjoro la situació dels meus companys de feina... i tampoc puc pagar-me un advocat per denunciar-los".

I autònoms... amb dos clients

Hi ha casos com el d'una lectora d'AnoiaDiari que explica que "no sóc el que se'n diria falsa autònoma, però cobro només de dos clients, dos centres d'ensenyament". Un és un centre d'estudis reglats i continua cobrant de la mateixa manera... "però no en l'altre cas, només cobraré part del mes de març. I l'abril és una incògnita". No sap si podrà demanar ajudes per a autònoms i ho ha d'estudiar a fons.

Casos molt rars

Els falsos autònoms són casos excepcionals. El sindicat CGT explica que "sempre que rebem casos com aquestos mirem que es regularitzin" i en l'actual crisi no ens n'hi consta cap. Sí que "ens hem trobat amb diverses empreses que no eren essencials i seguien funcionant". És una de les principals situacions de conflictivitat ara per ara. A partir de la setmana vinent "es recomença l'activitat en moltes empreses i caldrà veure en quines situacions es torna a engegar i en quines condicions". El sindicat es mostra especialment crític amb Inspecció de Treball. "No han atès diverses denúncies i en altres casos ens deriven a l'autoritat sanitària, perquè consideren que no hi ha cap càrrega de treball" expliquen. 

Més informació sobre la COVID19

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.