TORNAR

El Campus Universitari Igualada-UdL, un centre de recerca pioner en l’àmbit de la pell

El Campus Universitari Igualada-UdL té una trajectòria consolidada en estudis universitaris com el grau en Enginyeria Química i el màster universitari en Enginyeria del Cuir. El grup de recerca de la Universitat de Lleida, l’A3 Leather Innovation Center,

ensenyament
Diumenge, 24 febrer 2019. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

A Igualada tenim un dels únics centres universitaris d’Europa amb estudis especialitzats en cuir. És el Campus Universitari Igualada de la Universitat de Lleida, un centre que permet que els estudiants puguin desenvolupar una carrera com a investigadors sense moure’s de la capital de l’Anoia. Amb el grau en Enginyeria Química i el màster universitari en Enginyeria del Cuir i amb un grup de recerca pioner com l’A3 Leather Innovation Center, Igualada s’ha situat a la cúspide de la recerca en l’àmbit de la pell.

Aquesta trajectòria d’èxit va començar l’any 1958 , amb la fundació de l’Escola Sindical Superior d’Adoberia (coneguda popularment com la “Teneria”), un centre que es va ubicar a la Plaça del Rei d’Igualada per impulsar el gran teixit industrial que va convertir la ciutat en motor del sector adober del país. No és estrany, doncs, que aquesta escola creixés a un ritme frenètic i es consolidés com un centre de referència a nivell mundial. 

 

En el darrer any, aquest creixement ha culminat amb la integració de tots estudis que s’hi oferien a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), un centre àmpliament acreditat que té més de vint anys d’història, sota el paraigües de la universitat més antiga de Catalunya, la Universitat de Lleida. Una aliança que dona a Igualada la possibilitat de seguir investigant i seguir creixent en l’àmbit de la recerca en cuir.

D’Igualada al món

El grup de recerca A3 Leather Innovation Center, especialitzat en la cadena de producció de la pell, és un centre punter en recerca a nivell mundial. D’Igualada neixen projectes que tenen una aplicació pràctica al mercat d’arreu del món. Entre les recerques més sonades de l’A3 Center, s’hi troben els projectes NANOPELLTECH i GRAPETAN, investigacions amb patents estatals i internacionals que han revolucionat la indústria adobera. 

El projecte NANOPELLTECH, desenvolupat entre els anys 2010 i 2012, va ser notícia arreu del país. I és que l’A3 Center va desenvolupar una pell que gairebé podríem considerar intel·ligent: repel·leix els bacteris i la brutícia, és ignífuga, és autoreparant i termoreguladora. Un projecte que es basa en l’aplicació de la nanotecnologia i que té l’objectiu de conferir noves funcionalitats al cuir i als materials tèxtils, ideal per aplicar a espais i vehicles públics que en ser utilitzats diàriament per diverses persones pateixen molta erosió. Una recerca que podria tenir aplicació en butaques de teatres i sales de cinema, o seients d’autobús, per exemple.

L’any 2018 l’A3 Leather Innovation Center va trobar en els pinyols de raïm un component que serviria de taní natural. És el projecte GRAPETAN, que va néixer amb l’objectiu de fer de l’adobament de pells un procés més sostenible, respectuós amb el medi ambient i que contribueixi a l’economia circular.

 

El producte, que els investigadors igualadins ja han patentat a Espanya i també a nivell internacional, posa en valor un residu de les vinyes, fins ara inutilitzable, per aplicar-lo en els processos d’adobat de la indústria de la pell.

El resultat són articles de pell basats en el concepte “green leather”, pell sostenible adobada amb productes naturals. Aquest descobriment no és només un avenç per a la pròpia industria adobera, sinó que és un pas de gegant per fer més sostenible aquest sector, posant en valor l’economia circular, amb un cicle de producció totalment tancat, que genera un residu zero, i estretament vinculat als sectors productius del territori: la indústria adobera i el sector vitivinícola.

Aquestes són només dues de les recerques que han tingut més ressò a nivell mediàtic, però l’A3 Center treballa cada any en desenes de projectes que fan avançar la indústria adobera. El mercat que més es nodreix d’aquestes investigacions és el d’alta gamma, que busca l’excel·lència en els seus productes amb la recerca de peces de pell elaborades amb criteris ecològics i sostenibles, lliures de crom i mantenint la qualitat: sostenibilitat en la producció i qualitat en el producte final.

Alguns exemples en són els projectes TANPI, que desenvolupa un procés d’adobament per obtenir cuirs biodegradables mitjançant recursos naturals sostenibles provinents dels residus de l’explotació forestal del pi; el projecte NOVACs, que desenvolupa polímers de poliuretà lliures de compostos orgànics volàtils; o el projecte LOWEST, que es basa en l’aplicació de tanins sostenibles amb baixa emissió de carboni per millorar els processos de fabricació del cuir.

L’aportació de la recerca que desenvolupa l’A3 Center des d’Igualada traspassa, doncs, les parets del laboratori per aplicar-se de manera pràctica al mercat. Anna Bacardit, directora de l’A3 Leather Innovation Center, explica que “hem portat la investigació més enllà del laboratori i hem ajudat a incorporar nous sistemes en el procés de producció, un pas molt necessari perquè la investigació aporti un benefici a la societat”.

I és que la feina que l’A3 Center desenvolupa dia a dia fa que Igualada sigui el centre neuràlgic de la recerca en cuir, i converteix aquesta ciutat en un referent internacional en innovació, qualitat, sostenibilitat, investigació i excel·lència. 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.