TORNAR

L'Ajuntament d'Òdena aprova un pressupost de 5,6 milions per al 2024

El govern odenenc destinarà gairebé 1 milió a inversions

politica
Dimecres, 10 gener 2024. 15:58. Redacció AnoiaDiari.

L'Ajuntament d'Òdena va aprovar, en el Ple del passat mes de desembre, el pressupost per a l'exercici 2024, que puja fins a 5.665.065,01 €, 339.559,05 € més que el pressupost del 2023. Un increment del 6% respecte de l'any passat.

Inversions

Del global del pressupost, un 17,5% (uns 992.018,81 €) es destinaran a inversions. D'aquesta partida, 423.814 € provenen de subvencions concedides; 402.894 de subvencions sol·licitades i la resta, 165.311, provenen de fons propis de l'ajuntament.

Entre les inversions destaquen:

- Institut escola d'Òdena: 189.217 €
- Instal·lació de plaques fotovoltaiques al Centre Cívic del Pla d'Òdena i el Centre Fraternal, "amb l'objectiu de fer els equipaments més sostenibles i contribuir a l'estalvi elèctric": 134.596 €
- Arranjament de la muralla del turó del Castell d'Òdena, "per tal que aquest punt de patrimoni històric municipal esdevingui un referent i punt d'atracció turística": 100.000 €
- Reducció de la despesa d'aigua al municipi, per tal de regular la pressió de l'aigua i millorar la seva mesura: 79.000 €
- Projecte del carrer de les Oliveres per "millorar la mobilitat dels veïns i veïnes, com també obrir un nou pas que permeti l'accés dels serveis d'emergències com ambulàncies, bombers i vehicles grans", a través de la modificació del Pla Especial de Protecció de Patrimoni (PEPP) : 30.000 €
- Instal·lació d'una nova nou sistema de calefacció amb aerotèrmia, "que millorarà molt el rendiment de l'actual sistema", al pavelló poliesportiu Mestre Vila Vell: 20.000 €
- Llar Avió de Paper: 9.074 €
- Millora de l'equipament informàtic de l'Ajuntament, "per tal de millorar la gestió interna municipal": 8.600 €
- Compra i instal·lació d'un mòdul per allotjar les colònies de gats: 5.000 €.

El govern odenenc també va presentar diversos projectes vinculats a l'obtenció de finançament a través dels fons europeus Next Generation que gestiona l'estat. Un dels projectes és el d'instal·lació de càmeres de seguretat de trànsit, està previst que s'instal·lin inicialment a l'Espelt i al nucli d'Òdena. Continuant amb la línia de la sostenibilitat, estalvi energètic i mobilitat sostenible, s'ha inclòs una partida, ampliable, de 10 €, pendent de demanar subvenció del fons Next Generation, per tal que Protecció Civil pugui disposar d'un vehicle elèctric. A través dels fons Next Generation també es vol fer carrils bici segurs que connectin amb Igualada; en aquest aspecte, Diputació de Barcelona està fent un estudi per connectar el nucli d'Òdena amb el nucli del Pla, perquè la carretera és de la seva propietat i intentaran també fer-ne l'execució.

D'altra banda, també s'ha sol·licitat una subvenció per tal de renovar la xarxa d'abastament de l'aigua, donada la problemàtica de sequera actual. Es tracta d'una subvenció demanada de 304.146 euros, que permetrà evitar les pèrdues d'aigua a Òdena i millorar les condicions de la xarxa.

També es demanarà una subvenció a la Diputació de Barcelona per la instal·lació d'un accés automatitzat a la Biblioteca L'Atzavara perquè pugui ser accessible de nit i festius, donant continuïtat a un projecte presentat per l'anterior govern dels grups municipals Òdena Progrés i Avancem.

Pel que fa al patrimoni, hi ha prevista una partida, ampliable, de 10 euros per a la restauració de la Capella de Sant Bernabé. Tal com es va informar, per tal d'evitar el seu esfondrament i mantenir aquest bé cultural catalogat com a Bé Local d'Interès (BCIL), per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. L'ajuntament va signar un conveni amb el propietari per tal de tenir l'ús de la propietat durant cinquanta anys, prorrogables de forma automàtica, per períodes de 5 anys. L'objectiu de l'Ajuntament és aconseguir els màxims recursos i finançament per fer la rehabilitació abans que s'ensorri i es perdi un edifici històric que ha de servir d'equipament pels veïns i veïnes del barri del Raval d'Aguilera.

El govern també ha ampliat un 150% la partida benestar animal, per la nova Llei de Benestar Animal (Llei 7/2023 de protecció dels drets i del benestar dels animals), que regula la protecció, la garantia dels drets i el benestar dels animals de companyia i silvestres en captivitat.

El batlle d'Òdena, Jaume Xaus, va presentar els comptes, destacant també, a part de les inversions, l'augment "moderat" dels impostos d'un 2,6% a Òdena, i "la importància de gestionar correctament tots els ingressos i despeses municipals per tal que la pujada d'impostos fos la més baixa possible."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.