TORNAR

S'aproven les noves taxes que mantenen els preus del 2008

Ordenances fiscals pel 2009 a Vilanova del Camí

politica
Dimarts, 11 novembre 2008. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El ple municipal ordinari d'aquest dilluns al vespre, ha servit per tirar endavant la proposta d'ordenances fiscals pel 2009 presentada per l'equip de govern.

La votació ha comptat amb el suport dels grups de PSC, Iniciativa Verds, ERC i CiU, amb l'abstenció de la regidora de Ciutadans i el vot contrari del PP i Independents per Vilanova (IPV). Segons l'alcalde, Jordi Vich, la congelació de totes les taxes menys la d'escombraries farà que la recaptació impositiva pugi com a molt un 5% respecte el 2008.

grup d'ERC

Grup municipal del PSC

Amb el suport dels regidors d'ERC, CiU i ICV, Vilanova del Camí té ja unes taxes per l'any vinent. Tal i com explicava aquest migdia l'alcalde, i ho ha recordat al ple, es tracta d'unes ordenances que tenen en compte la situació actual de crisi, ja que es congeles i no presenten cap increment respecte les taxes que s'han pagat aquest 2008.

De fet, només la taxa de a recollida de residus urbans és la que incmenertarà el valor de l'IPC ja que el servei continua encarint-se i el cost de la recollida és sempre (i així ho ha ssenyalat el regidor de medi ambient, Francisco Viera) superior a la taxa que se'n cobra. En aquesta línia el mateix Viera ha reiterat la importància de la recollida selectiva. "Cada tona d'escombraries que portem a l'abocador d'Hostalets ens penalitza amb 60 euros, mentre que la matèria seleccionada i triada que es porta a la planta de compostatge de Jorba, i que prové de la recollida selectiva ens surt pràcticament gratuïta". Davant aquesta evidència, Viera ha fet una crida al civisme i a la consicnciació ciutadana, inisistin en què com més reciclem i triem els residus, més econòmica ens acabarà sortint la recollida d'escombraries.

Com queden la resta d'ordenances

L'IBI contempla una reducció del 0'21 respecte el coeficient de l'any passat (0'99), pel 2009 serà del 0'78%. Aquest coeficient, segons l'ajuntament, representarà en la puja total de l'impost, que aquest incrementi de mitja prop d'un 5% tenint en compte les variacions municipals i estatals.

Pel que fa a les plusvàlues, incrementa del 40% al 60% la bonificació, mentre que el recàrrec es redueix del 30 al 10%.

El motius de les votacions

Els tres grups municipals que no han votat favorablement a les ordenances s'han mostrat reacis a que la taxa per escombraries s'incrementés. La regidora de Ciutadans ha evidenciat un greuge que es produeix en aquest àmbit quan es fa pagar un preu més elevat de les taxes a un comerç de poca superfcie (de fins a 120m2 339€) que a grans cadenes com el Dia o Mercadona (334€).

Per la seva banda el portaveu d'Independents, ha lamentat que el pagament de l'IBI i les altres taxes municipals elevades, com la d'escombraries, no es pogués fer a terminis. Una petició que ha estat resolta per tinent d'alcade qui ha afirmat que els terminis de pagaments es faran públics amb el calendari fiscal.

Sobre l'IBI, Independents també ha qüestionat el coeficient ja que al seu entendre, amb un 0'4% n'hi hauria prou per doblar la recaptació impostitiva, afirmació que ha portat a un intercanvi d'afirmacions contràries entre aquest grup i el del PSC.

Altres decisions del Ple

També en matèria de recollida d'escombraries, el Ple ha aprovat adjudicar a l'empresa Fomento de Construccion el servei de recollida d'escombraries, recollida selectiva i neteja per uns 770.000 euros. El regidor de medi ambient ha recordat que fins ara hi havia 4 empreses diferents encarregades dels diversos serveis relacionades amb les escombraries, i que fent-ho tot amb una s'agilitzarà i es guanyara en eficiència. Així mateix l'equip de govern ha assenyalat que es preveu que d'aquí a dos anys, es pugui mancomunar aquest servei amb Igualada, una possibilitat que s'ha posat en dubte des del grup d'Independents i que la regidora de Ciutadans ha demanat que fessin tot l'esforç possible per portar-ho a terme. Per altra banda també s'ha acordat soterrar 25 contenedors.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.