TORNAR

L'auditoria començarà a l'octubre

L'oposició exigeix més proves i menys titulars

politica
Dimecres, 7 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'auditoria externa que va anunciar Marc Castells poques hores després de guanyar les eleccions s'iniciarà el proper mes d'octubre segons va anunciar l'alcalde igualadí en el ple extraordinari convocat aquest dimarts, un ple en què l'oposició va recriminar a l'equip de govern haver llençat titulars alarmistes i li va reclamar més informació i fets constatables.

La demanda del crèdit ICO per a pagar proveïdors, la renúncia de l'alcalde a rebre les indemnitzacions de l'Ajuntament d'Igualada i la possessió del càrrec de regidor al jove Joaquim Roca eren els tres actes del dia però el que s'esperava un ple sense gaire sorpreses va acabar sorprenent al públic assistien entre el que s'hi trobaven un gran nombre d'exregidors del consistori.

El punt més polèmic va ser l'aprovació per demanar el crèdit ICO a l'Estat d'1'6 M d'Euros per a pagar a proveïdors. El debat, intens, es va situar en el terreny de la gestió pressupostària de l'Ajuntament. Jordi Riba va acusar el govern de publicar titulars contradictoris pel que fa al tema de l'estat de les finances públiques i va alertar que algunes informacions alarmistes 'poden tenir un efecte contrari al desitjat per l'Ajuntament'. Els altres grups de l'oposició van sumar-se a la crítica i Pere Calbó va sentenciar; 'Volem menys declaracions, més informació i més documentació'.

Finalment, tots els grups de l'Ajuntament van acceptar la necessitat de demanar un crèdit per poder pagar als proveïdors de l'ens municipal però ICV, va abstenir-se en la votació tot al·legant el fet que l'Ajuntament s'haurà d'endeutar i pagar uns interessos superiors al 6% i recordant que la seva formació, aposta per una fiscalitat diferent: 'més progressiva i més justa'.

Es durà a terme l'auditoria econòmica i de gestió

En el si del debat sobre l'estat de les finances, Marc Castells va anunciar que l'Ajutnament d'Igualada rebria una ajuda de la Diputació de Barcelona per pagar una auditoria externa tant econòmica com de gestió ja que: 'tenim inquietuds sobre alguns procediments que hem detectat'. Aquesta auditoria començarà, segons va apuntar el batlle, el proper mes d'octubre. Per la seva banda, Riba va criticar l'actitud erràtica del govern: 'primer van anunciar una anunciar una auditoria econòmica, després van dir que seria de gestió, ara ens parlen de les dues...'.

Montserrat Mateu vota en contra de la renúncia de l'alcalde a les indemnitzacions

L'anunciada renúncia de l'alcalde a rebre les indemnitzacions de l'Ajuntament, i per tant, a no rebre cap dotació econòmica per la seva tasca com alcalde, va iniciar un debat crispat entre el mateix Castells i la regidora Montserrat Mateu en què ambdós van retreure's els sous que rebien o havien rebut, de les administracions. Finalment, i després de reconèixer que aquest era un gest que honorava l'alcade, Mateu va votar-hi en contra.


11 Comentaris

i

igualadí

9 de setembre 2011.21:00h

Respondre

”Gran” gest de la ”sra”. Mateu. Ella no perdia ni un euro de la casa gran.

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

9 de setembre 2011.17:10h

Respondre

La meva opi sobre tot plegat:
http://aqualata.wordpress.com/2011/09/09/ple-extraordinari-de-l%E2%80%99ajuntament-d%E2%80%99igualada-o-%E2%80%9Chipocresia-de-la-buena%E2%80%9D-mou/

R

Ramon F.

Igualada

8 de setembre 2011.17:17h

Respondre

Toni, completament d’acord

Ferran J., no et dic res més perque estic basicament d’acord amb tú, només que l’auditoria (i més si en la paguen) jo crec que pot ser positiva, mes que res que... Llegir més pel fet de ser neutral sabrem quina es la realitat real, no la que diu l’un o diu l’altre, però no cal que discutim masa tu i jo, ja que com he dit avants , en el fons estem d’acord

T

Toni

IGD

8 de setembre 2011.15:19h

Respondre

Si, s´ha de fer una auditoria, faltaría més. El que no es de llògica es que no es faci cada any i s ´en publiquin els resultats, a fi que els paganinis puguem saber on i com s´ han emprat els... Llegir més nostres diners.
Jo voldria saber si la auditoria dona com a resultat un desgavell de diners gastats sense sentit, adjudicacions d´obres sense tenir pressupostos comparatius, obres innecessaries, mala gestió etc etc. els ciutadans podem endegar una denuncia per malverssació de cabals publics, i que la justicia pugui començar un proces d´embargament contra el patrimoni dels causants del presunte delicte, si ho fos. Aixó es el que passa a l´inrevés, no es així??
No voldria que s´acomplis la dita de ” no robis mai a l´administració pública, ells odien a la competencia”.
Salut

M

Maria

Igualada

8 de setembre 2011.11:57h

Respondre

Treballadora indignada, a veure si o he entès, tu el que vols es que tinguem uns regidors que no cobrin res, que els tingui de mantenir la seva família i que a sobre els hi puguem dir cul d’olla... Llegir més cada vegada que ens sembli. Ah!! i m’ho deixava, que a sobre facin la feina molt ben feta clar que si no els treure’m, home, potser ens passem una mica no et sembla?, sols faltaria afegir: i que els funcionaris continuïn com fins ara, molts i bons

P

Pol

Igualada

8 de setembre 2011.09:34h

Respondre

Treballadora, les indemnitzacions compensen als regidors per les hores que deixen de dedicar a les seves professions. Vols que, tot i haver reduït jornada en la seva feina habitual, renunciïn... Llegir més també a aquesta compensació? I d’on treus que aquestes indemnitzacions sumen 2.000€ mensuals?

T

Treballadora indignada

Igualada

7 de setembre 2011.21:08h

Respondre

Sense entrar en detalls, trobo perfecte que es faci una Auditoria externa, també trobaré perfecte que es publiquin els resultats. Cal retallar despeses innecessàries que mensualment suposen molts... Llegir més diners al nostre Consistori.Sempre pringuem els de baix.Hi ha despeses extres que es poden retallar.
El tema del Pont de Fàtima: una autèntica burrada, totalment fora de lloc i demencial el que va costar.
El tema de l’Infinit: partint de la base que a Igualada hi ha bastants gimnasos sembla una tonteria, però els experts opinen que l’esport és bo per la salut física i mental i sobretot actualment que la crisis porta a la gent a estar més tensa i de mal humor... ara... els 40euros de quota no estan a l’abast de tothom.
El tema de què l’alcalde hagi renunciat a les indemnitzacions pels Plens, no només ell, caldria que tots els regidors del primer al darrer ho fessin. És molt fàcil parlar quan a final de mes aquests senyors s’empotxaquen més de 2000euros sense suar i a sobre se’ls ha d’indemnitzar perquè facin LA SEVA FEINA¿? on anirem a parar!
Ordenança Municipal JA! per eliminar aquestes indemnitzacions!

F

Ferran J.

Igualada

7 de setembre 2011.20:15h

Respondre

Ramon F. Puc estar d’acord en que s’ha gastat massa i que el pont era imprescindible i moltes altres coses. Jo no hagués fet l’Infinit, per exemple; al final això de les piscines a la Conca... Llegir més ha semblat un concurs per veure qui la tenia més grossa... També estic d’acord en això que dius de la darrera responsabilitat, clar que és política. Però també crec que els funcionaris saben perfectament la situació econòmica d’Igualada perquè, entenc, es tracte d’haver gastat massa i no d’haver fet res il·legal, i evidentment la responsabilitat d’haver gastat massa és política, però no cal fer un auditoria, que costarà encara més diners, per arribar aquesta conclusió.
De fet, no és una història nova: aquests s’han endeutat un 105% segons diu l’actual govern i un 94 segons l’anterior, i el govern Susanna ho va deixar en un 119%. El que passa és que el moment general està pitjor.

R

Ramon F.

Igualada

7 de setembre 2011.18:20h

Respondre

Ferran, no necessariament amb una auditoria es pot posar en entredit als funcionaris (secretari i interventor entre d’altres) ja que a lo millor aquets han fet be la seva feina i han informat a... Llegir més l’alcalde i regidor d’hisenda de torn del que podia passar si es gastava mes del compta, però la decisió d’endeutar-se mes o menys finalment la pren l’equip de govern.

L’auditoria penso que no es que sigui encasaria, sinó que es imprescindible per saber a on estem i que ens o digui algú imparcial, ja que si parles amb els del govern anterior, Sr. Riba per exemple, sempre deien que estàvem molt be i si parles amb el govern actual et diuen que malament Jo particularment crec al govern actual, si mes no perquè la Generalitat ens situa entre els 50 ajuntaments mes endeutats de Catalunya i el Ministerio de Economia (PSC-PSOE) en el lloc 144 dels ajuntaments mes endeutats d’Espanya.

Estic d’acord amb el Josep, un cop feta l’auditoria s’ha de repartir per totes les llars d’Igualada i s’ha d’explicar d’una manera entenedora. L’auditoria ens ha de servir per saber a on estem, com s’ha arribat a aquesta situació, saber també si les coses s’han fet de manera correcta i sobretot quines mesures s’han de prendre per sortir d’aquesta situació.

Personalment no entenc la necessitat del pont de Fàtima, però ja esta fet i la gent el pot utilitzar, però em rebenta que el govern anterior s’hagués gastat DOS MILIONS D’EUROS (que encara s’han de començar a pagar) en el projecte del Word Trade Center que segons ells tenia de ser i perdoneu ”la ostia” i que segurament mai es construirà, senzillament: NO HI HA DRET!!!

F

Ferran J.

Igualada

7 de setembre 2011.12:13h

Respondre

Això de demanar una auditoria externa per saber la situació econòmica de l’ajuntament vol dir que desconfiem de l’interventor i del secretari? Són els funcionaris més ben pagats de... Llegir més l’ajuntament però no ens en refiem prou i demanem a gent de fora que, pagant (perquè la Diputació de Barcelona la paguem entre tots els que formem aquesta província), repassin la feina feta i ben pagada. En veurem els resultats. S’haurà fet alguna il·legalitat o s’haurà gastat massa? En el segon cas l’auditoria ens dirà el que ja sabem i malaguanyats diners... Llavors, vull suposar que el govern de CiU i ERC deu pensar que alguna cosa no s’ha fet bé, cosa que posa en entredit la feina dels funcionaris també.

J

Josep

Igualada

7 de setembre 2011.09:53h

Respondre

Seria molt bo que aprofitant que s’ha de fer una auditoria, els resultats es fessin pùblics i tots els tinguessim a l’abast als mitjans.
A mès si s’en fan cada any això ens permetria saber... Llegir més per aon anem i estalviar-nos sorpreses inesperades i desagadables com les que ara patim.
M’agradaria que CiU i ERC presentesin una proposta demanant que l’ajuntament es comprometi a fer pùbliques aquestes auditories d’ara en endevant.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.